Sari direct la conținut

E.ON Gaz il contrazice pe Vosganian: pretul la gaze va creste peste nivelul inflatiei

HotNews.ro

Conducerea companiei E.ON Gaz Romania sustine ca pretul final la gazele naturale catre consumatorii romani va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie a anului 2008 si cu 30% la nivelul intregului an, din cauza cresterii preturilor la gazele naturale din import. Estimarile E.ON Gaz contrazic declaratiile ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a afirmat recent ca scumpirile la energie electrica si gaze nu vor depasi inflatia.

“Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10 % incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30 % este de asteptat pentru intreg anul 2008”, a declarat Achim Saul, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania.

Oficialul E.ON Gaz estimeaza ca, de la 1 ianuarie 2008, pretul gazelor natirale din import va creste cu 20%, iar pana la sfarsitul anului cu 60% si ca acest lucru se va vedea in pretul final platit de consumatori.

“Consumatorii din Romania sunt aprovizionati cu gaze naturale din productia interna (aproximativ 60%) si cu gaze naturale importate (aproximativ 40%). Pretul gazelor naturale comercializate pe pietele internationale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a pretului, de pretul petrolului comercializat pe pietele internationale. In ultimele luni, pretul petrolului pe pietele internationale si-a continuat tendinta ascendenta. Pretul gazelor naturale urmeaza aceeasi tendinta ascendenta.

Prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2008 preturile gazelor naturale de import vor creste si pentru Romania cu aproape 20%, iar pana la sfarsitul anului 2008 se asteapta cresteri de aproximativ 60 %, daca pretul petrolului isi mentine acelasi nivel ridicat”, a explicat Achim Saul.

Presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania a mai explicat ca „de regula, modificarile pretului de achizitie al gazelor naturale, fie ca e vorba de cresteri sau scaderi, si indiferent de originea gazelor naturale, se reflecta in pretul gazelor naturale pentru consumatorii din Romania. Prin urmare, evolutiile de pe pietele internationale din ultima perioada vor avea, din pacate, un impact si asupra preturilor gazelor naturale pentru consumatorii din Romania”.

Furnizarea de gaze naturale catre consumatori va fi afectata, daca preturile nu cresc

Achiam Saul avertizeaza ca in cazul in care pretul gazelor naturale pentru consumatori nu va fi majorat astfel incat sa reflecte cresterea costurilor de achizitie a gazelor naturale incepand de la 1 ianuarie 2008, „va fi serios afectata capacitatea noastra de a asigura cantitatile necesare de gaze naturale pentru consumatori, deoarece nu vom mai putea achizitiona gaze naturale de pe pietele internationale.

Nimeni nu poate vinde gaze naturale la un pret de vanzare inferior pretului de achizitie al acestora. in consecinta, este posibil ca furnizarea catre unii consumatori sa trebuiasca sa fie redusa sau sistata chiar si in zile friguroase, din cauza faptului ca nu vor fi cantitati de gaze naturale suficiente pe piata romaneasca”.

Oficialul E.ON Gaz Romania mai spune ca din pretul total platit de consumator, companiei ii revin aproximativ 4% pentru serviciile de furnizare, restul de 96% constituind costuri externe, in principal, costuri de achizitie a gazelor naturale, pe care compania nu le poate influenta.

„Daca nu obtine majorarea necesara a pretului la consumatori, E.ON Gaz Romania are doua optiuni: a) sa se confrunte in scurt timp cu probleme financiare foarte grave, deoarece marja noastra reglementata de 4% nu ne permite sa acoperim noi cresterile de pret de 10 – 30 % sau b) sa reducem importurile de gaze naturale. Aducerea companiei in dificultati financiare grave nu constituie o alternativa, deoarece acest lucru ar insemna ca celor 1,3 milioane de consumatori, in principal consumatori casnici, sa nu li se mai poata furniza in curand cu gaze naturale.

Astfel, vom fi obligati sa reducem importurile. Acest lucru, insa, va duce la un deficit de gaze naturale, in special in iarna anului 2008 si la imposibilitatea de a mai asigura consumatorilor cantitatile necesare de gaze naturale”, a concluzionat Achim Saul.

Varujan Vosganian: In 2008 scumpirile la energie electrica si gaze nu vor depasi inflatia

Potrivit NewsIn, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la Medias, ca energia electrica nu se va scumpi de la 1 ianuarie 2008, iar scumpirea gazelor nu va fi impovaratoare pentru populatie.

„La enegie, in 2008, va exista o formula de pret prin care sa fie o crestere zero. in legatura cu gazul, avem discutii cu autoritatea de reglementare sa vedem ce formula vom gasi. Vreau sa spun insa ca acea aliniere a preturilor la cele din UE se va face dupa o formula care sa nu impovareze populatia. Cei care vor anunta preturile vor fi insa cei de la autoritatea de reglementare”, a afirmat Vosganian.

Tot atunci, ministrul a mai precizat ca in anul 2008 scumpirile la energie electrica si gaze nu vor depasi inflatia. Amintim ca tinta de inflatie estimata pentru 2008 este de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Nu in ultimul rand, surse din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca gazele naturale din import vor fi mai scumpe cu cel putin 16% de la 1 ianuarie 2008 si vor acoperi 35-40% din consumul national in primul trimestru, in timp ce pretul gazelor din productia interna nu va fi modificat la inceputul anului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro