Sari direct la conținut

ERATA: FMI revizuieste in scadere, la 2,4%, previziunea pentru economia Romaniei in 2014. Zona euro ar putea deveni principala problema a economiei mondiale

HotNews.ro

ERATA:Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea privind creşterea economică a României la 2,4% anul acesta, faţă de un avans de 2,8% anticipat în luna iunie, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marţi si citat de Mediafax. Tot in prognoza de toamna, FMI a lasat nemodificata estimarea pentru 2015, cand Romania ar urma sa inregistreze un avans al Produsului Intern Brut de 2,5%.

FMI se teme ca zona euro, afectata in continuare de o inflatie redusa si un somaj ridicat, nu va reusi sa-si accelereze ritmul de crestere economica si conteaza pe Banca Centrala Europeana pentru sustinerea activitatii economice, mergand eventual pana la rascumpararea de datorii, scrie AFP.

In noile previziuni economice publicate marti, Fondul Monetar International a revizuit in scadere previziunile de crestere pentru uniunea monetara in acest a si anul viitor. FMI se asteapta la o crestere de 0,8% in acest an, fata de estimarea de 1,1% in iulie, si la 1,3% in 2015, fata de 1,5%.

Pentru Olivier Blanchard, economist sef al FMI, exista „un risc ca reluarea sa cunoasca o oprire in zona euro, ca cererea sa slabeasca si mai mult si ca slaba inflatia sa se tranforme in deflatie”, chiar daca acesta nu este scenariul privilegiat de institutie. „Daca acest lucru se va intampla, ar fi evident principala problema cu care se va confrunta economia mondiala.

Inflatia nu ar trebui sa depaseasca 0,5% in zona euro in acest an si 0,9% anul viitor, departe de obiectivul de 2% fixat de BCE. Inflatia ar urma sa ramana inerioara acestui obiectiv „cel putin pana in 2019”.

In aceste conditii, „in ciuda actiunilor energic deja intreprinse in iunie si septembrie, daca perspectivele in materie de inflatie nu revin in crestere, BCE va trebui sa fie pregatita sa faca mai multe, inclusiv prin achizitia de obligatiuni”, subliniaza FMI.

Situatia este contrastanta in zona euro. Spania se prezinta cel mai bine, cu o previziune de crestere ridicata cu 0,1 puncte atat pentru 2014 cat si pentru 2015: ea ar urma sa ajunga la 1,3% in acest an si la 1,7% anul viitor.

Si Germania ar urma sa depaseasca media zonei euro, cu 1,4% anul acesta si 1,5% anul viitor. Dar pentru aceasta tara previziunile FMI au fost revizuite in scadere cu 0,5 puncte in acest an si 0,2 puncte in 2015.

In Franta, cresterea nu ar trebui sa depaseasca 0,4% in acest an, cu 0,4 puncte mai putin decat estimarea din iulie, si 1,0% in 2015 (0,5 puncte mai putin). In Italia, cresterea ar urma sa fie negativa, -0,2%, o revizuire in scadere cu 0,5 puncte, si sa urce la 0,8% in 2015.

Avand in vedere aceasta situatie, pentru tarile in care incetinirea cresterii a constituit o surpriza, „noi eforturi de consolidare (bugetara) ar fi contraproductive”, avertizeaza FMI. La randul sau, Germania „ar putea sa isi permita finantarea investitiilor publice in infrastructura, de care are nevoie”.

Economia Rusiei, deja in berna, va continua sa sufere in urma crizei din Ucraina care a condus la adoptarea unor sanctiuni occidentale fara precedent, avertizeaza FMI.

In noile previziuni, FMI a confirmat previziunea de crestere stabilita in iulie pentru Rusia, mentinand-o la +0,2% pentru 2014. Dar Fondul si-a exprimat ingrijorarea pentru perioada viitoare.

Pentru 2015, a redus la jumatate estimarea si mizeaza pe o crestere de 0,5%, departe de rezultate inregistrate in 2013 (+1,3%) si 2012 (+3,4%) si in special de ratele de 7% – 8% care au marcat primele doua mandate ale lui Vladimir Putin (2000-2008) in perioada de avans puternic al cotatiei petrolului.

Brazilia, gigantul Americii Latine, a incetinit si, alaturi de el, o parte a continentului: DMI a redus puternic previziunea de crestere pentru 2014 a tarii si prevede ca regiunea va cunoaste cea mai redusa rata de crestere in ultimii cinci ani.

Pentru Brazilia, a saptea economie mondiala, Fondul estimeaza o crestere a PIB-ului de 0,3% in 2014, fata de estimarea de 1,3% in iulie si dupa 2,5% in 2013.

Intre timp, tara a intrat in recesiune tehnica in primul trimestru.

Pentru China se pastreaza previziunea de crestere de 7,4% in 2014, dar este lansat un avertisment legat de „riscuri pe termen scurt” de supraincalzire a pietei imobiliare.

In 2015 este mentinuta previziunea de crestere de 7,1%, un ritm mai putin sustinut care se explicat prin evolutia economiei chineze spre „o cale mai durabila”.

Pentru SUA, in schimb, Fondul a ridicat previziunea de crestere in 2014, salutand imbunatatirea pietei muncii si asanarea sanatatii financiare a gospodariilor.

In noul raport, FMI estimeaza o crestere de 2,2% pentru Statele Unite in in 2014, cu 0,5 puncte peste previziunea din iulie, si de 3,1% in 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro