Eric Schmidt, fost CEO Google: Modul UE de reglementare a Inteligenței Artificiale este un dezastru
„Inteligența artificială (AI) este prea recentă” pentru a putea fi reglementată așa cum dorește Uniunea Europeană, a avertizat vineri fostul CEO Google, Eric Schmidt, în timpul unei intervenții la târgul de start-up-uri din Paris și tehnologia Vivatech, potrivit AFP.
Proiectul de regulament european care impune reguli etice asupra IA este „un dezastru”, a condus Eric Schmidt, șeful Google din 2001 până în 2011, apoi președinte executiv și consilier tehnic al companiei-mamă Alphabet până în 2020.
„Europenilor li se pare grozav pentru că vor impune un cadru de reglementare ca în cazul GDPR” (regulamentul privind datele cu caracter personal, nota editorului), dar „IA este prea recentă pentru a începe cu asta. Mai întâi trebuie să o inventăm”, a spus el, chestionat prin videoconferință.
Potrivit acestuia, Europa ar trebui „să evalueze această tehnologie pentru a ști cum să o monetizeze, să încurajeze universitățile să lucreze sau să o încurajeze fiscal”. Dacă persistă în proiectul său, riscă să-și vadă companiile mutându-se în Marea Britanie sau SUA, a spus el.
După trei ani de muncă, Comisia Europeană a prezentat în aprilie primul său proiect de cadru legal pentru a încadra această revoluție industrială, bazată pe exploatarea pe scară largă a datelor de către mașini.
Textul prevede interzicerea unui număr limitat de utilizări incompatibile cu drepturile fundamentale. Sistemele de „supraveghere generalizată” a populației, cele „utilizate pentru a manipula comportamentul, opiniile sau deciziile” cetățenilor vor fi interzise.
Cu toate acestea, sunt prevăzute autorizații derogatorii pentru lupta împotriva terorismului și securității publice.
Noua legislație va fi dezbătută câteva luni cu Parlamentul European și cele 27 de state membre, înainte de punerea în aplicare a unui text final.
În martie, o comisie de securitate națională americană pentru AI, care îl include și pe Eric Schmidt, a avertizat cu privire la riscul ca Statele Unite să fie lăsate în urmă de China în cursa pentru dezvoltarea acestor tehnologii, care sunt cruciale pentru viitor, atât în securitate, cât și în economie.
„America nu este pregătită să se apere sau să fie competitivă în era AI”, a declarat comisia, care a propus să investească minimum 40 miliarde dolari în cercetare și dezvoltare.