Sari direct la conținut

Erste Bank: Revenirea pe crestere a economiei romanesti se amana pana in al doilea semestru din 2010

HotNews.ro

Semnele din economia reala arata ca aceasta inca se confrunta cu dificultati, in vreme ce revenirea se amana pana in al doilea semestru din 2010, se arata intr-un raport al Erste Bank. Analistii grupului austriac estimeaza ca economia va inregistra o crestere cu putin peste zero in acest an, pe fondul incertitudinilor destul de ridicate generate atat de contextul local, cat si de cel regional.

Astfel, Erste estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 0,2%, in vreme ce in 2011 avansul Produsului Intern Brut (PIB) va fi de 3,2%.

„Consumul in scadere si increderea populatiei care pare blocata la niveluri foarte joase, cel mai probabil din cauza cresterii somajului si a reformelor mult timp intarziate din sectorul public, lasa putin loc pentru o revenire rapida”, se arata in raportul intocmit de Dumitru Dulgheru, analist al BCR.

Raportul mai arata ca investitiile in sectorul privat si-ar putea reveni mai repede decat consumul, ajutate de capitalul strain si relocarea unor afaceri, ca urmare a oportunitatilor oferite de Romania in ceea ce priveste costurile cu forta de munca si resursele naturale. In ceea ce priveste sectorul public insa, perspectiva pentru investitii este sumbra, iar Guvernului ii va fi greu sa aloce o parte din resurse catre proiecte de investitii.

Evolutii pozitive in 2010 ar putea veni din industrie, in special in ceea ce priveste cererea externa, si din partea agriculturii, daca conditiile meteo se mentin bune.

Erste Group estimeaza ca investitiile vor creste in acest an cu 1,5%, dupa ce anul trecut au inregistrat o scadere de 25,3%. Totodata, exporturile vor continua sa creasca mai mult decat importurile, insa acest trend se va inversa in 2011.

In acelasi raport, analistii Erste prognozeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi in acest an de 7,7% din PIB, urmand sa scada anul viitor la 6,3% din PIB.

In ce priveste contul curent, Erste prognozeaza un deficit de 4,5% din PIB in acest an, si anul viitor de 5,0% din PIB.

Totodata, analistii grupului austriac se asteapta ca datoria publica sa isi continue cresterea, de la 23,7% din PIB in 2009, la 29,5% in acest an si 32,9% in 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro