Sari direct la conținut

Eșec pentru racheta chineză Zhuque-2

HotNews.ro
program spațial China, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
program spațial China, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

​Racheta chineză Zhuque-2, aparținând companiei private LandSpace, putea să fie prima rachetă propulsată cu metan care să ajungă pe orbită, însă o defecțiune a treptei secundare a făcut ca inaugurarea rachetei să se transforme într-un eșec și cei 14 sateliți de la bord să fie pierduți.

Zhuque-2 este o prezență interesantă în peisajul lansatoarelor orbitale. În primul rând, racheta se află în portofoliul companiei private Landspace, ceea ce nu este neapărat o premieră, pentru că în ultimii ani am văzut mai multe inițiative private din China au avut tentative de lansări orbitale (iSpace, OneSpace sau Galactic Energy), deși marea majoritate a lansărilor din China se fac cu rachetele Chang Zheng ale CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation), instituție aflată în portofoliul statului.

În al doilea rând, racheta Zhuque-2 folosește o primă treaptă cu motoare TQ-12, alimentate cu metan și oxigen lichid. Dacă lansarea s-ar fi efectuat cu succes, Zhuque-2 ar fi fost prima rachetă care ar fi ajuns pe orbită fiind propulsată cu metan. Așa, este doar prima rachetă care a ajuns în spațiu, pentru că înainte să revină distructiv prin atmosferă, a ajuns până la o altitudine mai mare de 100 km.

Lansarea a avut loc în urmă cu două zile, 14 decembrie, la ora 08:30 UTC, de la centrul spațial Jiuquan. Racheta are două trepte, prima cu 4 motoare TQ-12, iar a doua treaptă cu 2 motoare de același tip, plus un set de motoare suplimentare de mai mică putere (TQ-11), pentru a finaliza plasarea pe orbită, după oprirea motoarelor principale.

Se pare că motoarele TQ-12 au funcționat impecabil, însă problema a apărut la motoarele TQ-11, astfel încât cei 14 sateliți nu au mai ajuns pe orbită, ei fiind pierduți în urma reintrării prin atmosferă, undeva deasupra Oceanului Indian. A fost a 5-a lansare eșuată din acest an, din cele 175 de tentative de lansări orbitale din 2022.

Zhuque-2 este a doua rachetă a companiei Landspace, după ce în 2018, lansarea inaugurală a rachetei Zhuque-1 (o rachetă în trei trepte, cu combustibil solid) s-a încheiat de asemenea cu un eșec. Landspace a declarat că deja lucrează la o nouă versiune Zhuque-2, care urmează să aibă prima treaptă reutilizabilă. Actuala versiune poate urca 6 tone pe orbită terestră joasă (200 km altitudine) sau 4 tone pe orbită terestră joasă heliosincronă (500 km altitudine).

Landspace nu este singura companie chineză care vrea să lanseze o rachetă folosind metan: iSpace lucrează în prezent la o rachetă denumită Hyperbola-2 care de asemenea are prima treaptă propulsată de motoare cu metan lichid, iar în afara Chinei avem SpaceX, care speră să efectueze primul zbor test al Starship anul viitor, dar și Blue Origin, cu motoare BE-4 alimentate cu metan și care vor fi folosite de rachetele Vulcan (United Launch Alliance) și New Glenn (Blue Origin).

Metanul nu oferă performanțe semnificativ superioare kerosenului (cel mai popular combustibil de rachetă din prezent), însă pentru că are mai puțini atomi de carbon în structura moleculară înseamnă că motoarele cu metan nu au atât de multe reziduuri în urma funcționării și pot fi mai eficient pregătite pentru un nou zbor.

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro