Sari direct la conținut

​EXCLUSIV/FOTOGALERIE In China, oficialii ZTE l-au informat pe Victor Ponta ca in acest an vor demara cea mai mare investitie IT&C in Romania: Peste 100 milioane de euro

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Oficialii grupului chinez de telecomunicatii ZTE Corporation i-au adus la cunostinta premierului Victor Ponta, aflat pe 1 iulie in vizita la sediul central al grupului din Shenzhen, ca in trimestrul trei din acest an vor demara prima investitie IT&C de anvergura pe piata din Romania, in valoare de peste 100 milioane de euro, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania. Nu am cerut nici un ajutor de stat, nici un fel de derogare de la plati de taxe si impozite, ba mai mult venim in sprijinul statului. Vom crea cateva sute de locuri de munca, iar proiectul va fi implementat in sudul tarii si va fi finalizat in 2015, a mai spus Lorian Vintila.

  • „Investitia a fost aprobata la nivelul conducerii ZTE Corporation si demarata. Pentru acest an sunt 16 milioane de euro – bani plecati deja din contul nostru in zona de investitii. Primul tronson al proiectului si cel mai important va fi finalizat in 2013. Avem proiectul si urmeaza a fi semnat de factorii implicati din Romania”, a spus Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania.

Reprezentantii grupului chinez ZTE si-au anuntat inca din luna august 2011, in guvernarea PDL, intentia de a investi semnificativ pe piata locala, dar pana in prezent nu s-a concretizat nimic.

  • Pana acum au fost tatonari si incercari nereusite. Acum am intrat pe alta linie, avem certitudini. Abia acum am gasit un culoar favorabil pentru aceste noi investitii. De asemenea salutam deschiderea premierului catre oportunitati care vin din piete non-europene si eu personal salut aceasta incalzire a relatiilor intre mediul de business din China si Guvernul Romaniei cel putin la nivel declarativ. Trebuie sa se inteleaga ca pana acum Romania a important echipamente din tari europene, dar care erau facute tot in China”, a explicat Lorian Vintila.

Citeste cateva articole cu planurile si negocierile dintre ZTE si autoritati in 2011:

Vintila: Premierul Ponta s-a aratat foarte interesat de un sistem ZTE de supraveghere si control pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii

Oficialul ZTE Romania a mai precizat ca premierului i-a fost prezentat si un sistem de supraveghere si control pentru prevenirea si combaterea intr-un mod eficient a infractiunilor precum si interventia rapida a politiei si a factorilor responsabili in caz de situatii de urgenta de terorism, seisme etc, cu precizarea ca sistemul este gata de implementare si poate fi oricand adus in Romania si implementat in orice oras mai mare sau mai mic”.

Despre acest proiect a scris pe 1 iulie 2013 si Mediafax. Ce presupune acest sistem?

  • „1500 de camere, dintre care in jur de 1000 de camere Full HD, ar putea fi instalate in tot perimetrul de interes al Bucurestiului, pe principalele drumuri si zone din oras in vederea reducerii ratei de infractionalitate. Sistemul cuprinde un centru de stocare a imaginilor de inalta rezolutie, iar accesul la camere se face prin fibra optica.Camerele sunt conectate la un centru de operare, cu ajutorul unei retele de fibra optica pe care Primaria Bucuresti cu siguranta o are si se numeste proiectul NetCity. Valoarea contractului este undeva la un milion de euro, iar durata de implementare este de maxim 18 luni, daca se respecta toti pasii pe care i-am sugerat premierului pret de cateva minute cat s-a oprit la standul de monitorizare unde s-au facut si poze de catre media”, a mentionat directorul de strategie al ZTE Romania.

Acesta a mai spus ca un sistem similar a fost implementat de ZTE si in orasul francez Marsilia. S-a semnat ceva in acest sens? Vintila a spus ca nu s-a semnat nimic, dar ca ar exista interes.

  • Premierul este mai mult decat interesat sa avem o solutie, o platforma care sa duca la descresterea ratei infractionalitatii. Este necesar insa ca in primul rand opinia publica sa fie informata despre aceste sisteme de monitorizare ca sa nu fie interpretate gresit de catre populatie si de asemenea sa fie garantii constitutionale care sa asigure ca drepturile fundamentale ale romanilor nu sunt incalcate. Romania este parte a Uniunii Europene, deci nu ne permitem sa adoptam aici niste politici restrictive, motiv pentru care l-am informat pe premier ca un sistem similar a fost implementat in Franta, tara membra UE”, a mai declarat acesta.

Nu in cele din urma, acesta a mai spus ca premierului Victor Ponta i-au mai fost prezentate sisteme nationale de securitate pe care ZTE le furnizeaza atat pentru piata chineza cat si pentru pietele europene, precum Italia, Franta, Anglia, Germania, Belgia, Olanda, Polonia si Cehia si ca s-a mai discutat si despre capacitatea de supraveghere a marilor intrari in Bucuresti, autostrazile A1, A2, DN1 s.a.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro