Sari direct la conținut

EXCLUSIV Orange Romania ar putea furniza servicii de voce, date si internet prin satelit

HotNews.ro
antena TV prin satelit, Foto: Orange Romania
antena TV prin satelit, Foto: Orange Romania

Orange, cel mai mare operator local de comunicatii mobile, a transmis catre arbitrul telecom (ANCOM) o notificare in care si-a exprimat intentia de a furniza, incepand cu data de 15 aprilie 2016, retele publice cu acces prin satelit destinate serviciilor de telefonie sau altor servicii de comunicatii electronice care permit servicii de voce, de transmisiuni de date si de acces la internet, au precizat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii. Simpla notificare a acestei intentii nu obliga operatorul la furnizarea efectiva a acestor retele, subliniaza autoritatea. Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange au spus ca notificarea este o completare a capabilitatilor tehnice existente in cadrul companiei.

  • „Notificarea respectiva se refera la dreptul Orange Romania de a oferi servicii de telecomunicatii prin satelit. Este o completare a capabilitatilor tehnice deja existente in portofoliul Orange”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Orange Romania.

Liderul pietei de comunicatii mobile ofera deja servicii de voce, date si internet, insa pe alte platforme, respectiv prin retele radio mobile celulare publice si prin retele publice terestre cu acces la punct fix sau cu mobilitate limitata.

Operatorul s-a notificat insa recent la ANCOM pentru a furniza aceste servicii si prin „retele publice cu acces prin satelit”.

Ce inseamna mai exact acest lucru? Conform explicatiilor oferite la solicitarea HotNews.ro de catre ANCOM, in baza acestei notificari, Orange ar putea oferi servicii de voce, date si internet si prin satelit.

Iata explicatiile ANCOM:

Conform procedurii de autorizare a persoanelor care intentioneaza sa furnizeze retele publice sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului, stabilita prin Decizia presedintelui ANCOM nr. 987/2012 privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, prin intermediul retelelor publice cu acces prin satelit, un furnizor poate oferi:

  • Retransmisia serviciilor de programe media audiovizuale (n.a servicii TV prin satelit – DTH)
  • Inchiriere de segment spatial
  • Servicii de telefonie la puncte fixe sau alte servicii de comunicatii electronice care permit servicii de voce
  • Servicii de transmisiuni de date
  • Servicii de acces la internet

Prin notificarea transmisa ANCOM, Orange Romania si-a exprimat intentia de a furniza, incepand cu data de 15 aprilie 2016, retele publice cu acces prin satelit destinate serviciilor de telefonie sau altor servicii de comunicatii electronice care permit servicii de voce, serviciilor de transmisiuni de date si serviciilor de acces la internet.

Mentionam insa ca simpla notificare a acestei intentii nu obliga operatorul la furnizarea efectiva a acestor retele”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

  • Orange este al patrulea jucator pe piata TV prin satelit/Piata de internet prin satelit este aproape inexistenta in Romania

De altfel datele ANCOM arata ca in prezent in tara sunt autorizati 53 de furnizori pentru a oferi servicii prin retele retele publice cu acces prin satelit, dar nu toti dintre acestia furnizeaza servicii catre populatie.

In afara de Orange, astfel de autorizatii mai au RCS&RDS, Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), Focus Sat, Media Sat precum si SNR (Radiocom).

Telekom Romania, RCS&RDS si Focus Sat (parte din UPC) sunt primii trei mari operatori de servicii TV prin satelit (DTH).

Orange a intrat pe piata serviciilor TV prin satelit in anul 2013, in colaborare cu SES, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicatii prin satelit din lume. Acesta este motivul pentru care nu si-a mai activat acum si componenta TV, ci doar pe cea de voce, date si internet prin satelit.

Orange a ajuns la 294.000 de abonati TV la 31 martie 2016, un numar care este in continuare sub tinta de 300.000 de abonati TV asumata pentru sfarsitul anului 2015 si care ii confera pozitia patru pe piata TV prin satelit dupa Telekom, RCS&RDS si UPC.

Daca piata de televiziune prin satelit (DTH) avea 2,32 milioane de abonati la jumatatea anului trecut, piata de internet prin satelit din Romania este aproape inexistenta.

Astfel, la jumatatea anului trecut in Romania existau 4,1 milioane de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe, din care doar 70.000 de conexiuni utilizau ca suporturi alte tehnologii/retele de acces: satelit, respectiv retele mobile in cazul conexiunilor furnizate intr-o arie fixa, strict delimitata, conform datelor ANCOM.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro