Sari direct la conținut

EXCLUSIV Presedintele EximBank contrazice ASF: Nu am promis ca EximAsig isi va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana la data de 15 octombrie 2015

HotNews.ro
Traian Halalai, presedinte executiv EximBank, Foto: Eximbank
Traian Halalai, presedinte executiv EximBank, Foto: Eximbank

Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank, actionarul majoritar al EximAsig, sustine ca planul de masuri de remediere financiara transmis catre ASF prevedea convocarea Adunarii Generale a Actionarilor si luarea deciziei de majorare a capitalului social cu 20 milioane de lei pana la 15 octombrie 2015 si nu implementarea acestei majorari de capital pana in 15 octombrie asa cum a anuntat ASF. Decizia majorarii de capital a fost luata in 12 octombrie si nu exista nici un pericol ca asiguratorul sa intre in redresare financiara. EximBank si-a bugetat pentru 2015 suma de 20 milioane lei pentru EximAsig si nu ar fi o problema sa fie varsati in orice moment, spune acesta.

  • „Planul de masuri de redresare transmis catre ASF si care a fost aprobat de autoritate prevede intrunirea AGA si luarea deciziei de majorare a capitalului social cu 20 milioane de lei pana la 15 octombrie 2015. Decizia majorarii de capital cu 20 milioane de lei, in urma unei diminuari de capital a fost luata in AGA din 12 octombrie. Termenele de implementare ale majorarii de capital urmeaza calendarul prevazut de legislatia in vigoare si nu au fost prevazute nicaieri in planul de masuri transmis catre ASF”, a declarat vineri pentru HotNews.ro Traian Halalai presedintele EximBank, actionarul majoritar al EximAsig.

In planul de masuri aratat de presedintele EximBank, Traian Halalai, se mentioneaza data de 30 august 2015 pentru convocarea AGA si data de 30 septembrie 2015 pentru sedinta efectiva a actionarilor, ceea ce inseamna ca a existat o intarziere din partea actionarilor, in conditiile in care sedinta a avut loc abia in 12 octombrie 2015.

Declaratia presedintelui EximBank vine in contradictie cu anuntul facut de ASF in data de 20 august 2015, cand autoritatea preciza ca a aprobat mai multe planuri de masuri de remediere financiara transmise de asiguratori, printre care si EximAsig.

In acel comunicat oficial, ASF anunta ca „EximAsig isi va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana la data de 15 octombrie 2015”:

  • „Pentru 10 societati – EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Tiriac, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqua Asigurari si PAID – Consiliul ASF a aprobat planurile de masuri trimise de acestea deoarece din analiza efectuata a rezultat ca sunt conforme cu necesitatile de ajustare in urma exercitiului BSR. Astfel, EximAsig isi va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana la data de 15 octombrie 2015. Societatea Groupama indeplineste marja de solvabilitate incepand cu luna iulie 2014. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevazuta pentru luna august 2015, in suma de 110 milioane lei. In cazul societatilor Allianz-Tiriac, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqa Asigurari si PAID recomandarile auditorilor au fost preluate in planurile de masuri, o parte dintre ele fiind deja implementate. Altele sunt in curs de implementare si vor fi urmarite ca atare de catre ASF”, se arata in comunicatul ASF.

Presedintele EximBank, Traian Halalai, a precizat vineri pentru HotNews.ro ca in decizia AGA din 12 octombrie, actionarii au luat in calcul trei optiuni de efectuare a majorarii de capital si a explicat ce efecte ar fi avut fiecare dintre ele:

1. Majorare de capital: Majorarea de capital cu 20 milioane de lei la 10 lei pe actiune, valoare nominala, ar fi insemnat un transfer de valoare de la actionarul majoritar (EximBank) la actionarii minoritari (cc 180 de actionari minoritari). Aceasta ar fi insemnat pentru banca o pierdere de 500.000 de lei, bani ai statului, care s-ar fi transformat in castig pentru actionarii minoritari.

Aceasta operatiune ar fi durat circa 60 de zile si ar fi putut fi finalizata undeva in 15 decembrie 2015.

2. Majorare de capital, urmata de diminuarea capitalului: Ar fi insemnat sa subscriem la valoarea de 10 lei pe actiune si toate actiunile le-ar fi luat banca pentru ca actionarii minoritari nu mai subscriu de vreo 2-3 ani si prin diminuarea capitalului ajungea la o valoare de 5,79 lei pe actiune. Prin aceasta operatiune, banca pierdea peste 200.000 de lei si ar fi durat pana in martie 2016, daca nu ar fi aparut procese pe rol.

3. Diminuarea capitalului social, urmata de majorarea capitalului: Prin aceasta operatiune se diminueaza valoarea actiunilor de la 10 lei la 4 lei si apoi banca va majora capitalul social cu 20 milioane lei, dar banca va da 4 lei pe actiune si va detine 500.000 de actiuni. Finalizarea aceastei operatiuni, care a si fost aprobata in AGA, va avea loc undeva in luna martie 2016.

  • „Am ales ultima modalitate pentru ca in oricare dintre celelalte variante – majorare directa de capital sau majorare de capital urmata de diminuare – exista un risc juridic in contextul cheltuirii banilor publici. Suma de 20 milioane de lei este prevazuta in bugetul pe 2015 al EximBank si nu ar fi o problema sa fie varsati la orice moment in conturile EximAsig”, a declarat Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Acesta a mai precizat ca EximAsig este in legalitate atat cu indicatorul de solvabilitate cat si in privinta coeficientului de lichiditate. Din august 2013 si pana in prezent cei doi indicatori sunt luna de luna supraunitari – peste 1 – asa cum prevede legea.

  • „Nu este nici un pericol de a intra in redresare financiara. SIF-urile s-au exprimat impotriva majorarii de capital, nu pentru dizolvarea companiei. Nu exista nici un pericol de dizolvarea a societatii. Potrivit legii societatilor comerciale, cand ajungi cu capitalul la jumatate din cerinta legala exista doua variante: ori dizolvi societatea, ori majorezi capitalul. Noi am decis deja majorarea capitalului social, masura care este in curs de implementare”, a spus Traian Halalai.

Presedintele EximBank: Este primul an de la infiintarea EximAsig, cand asiguratorul are profit net in primele 9 luni

In plus, presedintele EximBank a mai precizat pentru HotNews.ro ca asiguratorul este pe profit net dupa primele trei trimestre din acest an.

  • „In primele 9 luni din acest an am inregistrat un profit net de 600.000 de lei. Este primul an de la infiintarea EximAsig in care asiguratorul are profit net dupa primele trei trimestre. Exista premise solide ca pana la sfarsitul anului, EximAsig sa ramana pe profit”, a spus Traian Halalai.

Acesta a mai spus ca tot in planul de masuri aprobat de ASF, EximAsig a cerut actualizarea calculului MCR/SCR (Solvency I si Solvency II) si de fonduri proprii la data de 30 iunie 2015 cu un auditor independent din Big 4 (KPMG, PWC, Deloitte si E&Y).

  • Am ales pe KPMG si conform unui draft de raport de la acest consultant, la 30 iunie 2015, EximAsig avea fonduri proprii pozitive si indeplinea cerintele Solvency I, iar pentru Solvency II prin luarea unor masuri concrete specificate de catre consultant (reasigurarea politelor cu cel mai mare grad de risc si care genereaza cerinte de capital; nereinnoirea unor astfel de polite la momentul expirarii lor; neintrarea pe anumite clase de asigurari cu rusc ridicat) cerinta de capital ce urmeaza a fi definitivata pe parcursul anului 2016 ar fi de maxim 10-15 milioane lei, aditionali celor 20 milioane de lei aprobati pentru majorarea de capital, operatiune care estimam ca va fi finalizata in martie 2016‘, a mai precizat Traian Halalai.

Presedintele EximBank a mai spus ca daunele platite de EximAsig din august 2013 si pana in 30 iunie 2015 se ridica la suma de 420.000 de lei, la un portofoliu anual de prime brute subscrise de circa 20 milioane de lei.

  • Radu Francu, actionar minoritar al EximAsig: EximAsig are nevoie disperata de majorarea capitalului social, insa EximBank a ales cea mai dificila procedura de atragere a acestor bani

Precizarile presedintelui EximAsig vin dupa ce Radu Francu, actionar minoritar la EximAsig, a declarat miercuri, 28 octombrie, pentru HotNews.ro ca „EximAsig are nevoie disperata de majorarea capitalului social, insa EximBank, actionarul majoritar, a ales cea mai dificila procedura de atragere a acestor bani – diminuarea capitalului social si ulterior majorarea acestuia, in conditiile in care SIF-urile actionare la banca ar fi cerut dizolvarea EximAsig. Acesta a mai precizat ca EximAsig nu si-a majorat capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana in 15 octombrie 2015 cum s-a obligat catre ASF pentru remedierea problemelor financiare.

„Am fost la sedinta AGA si am fost singurul actionar minoritar care a participat la AGA. Doamna Vulpes, care este intr-adevar actionar minoritar, este reprezentanta bancii. Tot timpul vine in calitate de reprezentant al Bancii si cu mandatul bancii, deci votul ei este acelasi cu al bancii.

Pe ordinea de zi a fost pusa majorarea de capital, care s-a propus sa fie facuta in 3 feluri:

– diminuare si apoi majorare – eu am votat impotriva, ei pentru.

– majorare si apoi diminuare – eu am votat pentru, ei au votat impotriva

– doar majorare – eu am votat pentru si ei impotriva

Eu am intrebat in calitate de actionar: domnilor actionari majoritari de ce ati ales cea mai complicata modalitate pentru ca societatea nu sta bine cu coeficientii si nu poate astepta majorarea pana in martie anul viitor?

Reprezentantul EximBank a spus ca aceasta este decizia bancii si ca SIF-urile au cerut dizolvarea EximAsig. SIF-urile sunt actionarii din EximBank. Aceasta majorare din EximAsig trebuia aprobata de AGA EximBank, care a avut loc vineri, 9 octombrie, cu 3 zile inainte de AGA de la EximAsig”, a precizat miercuri pentru HotNews.ro, Radu Francu, actionar minoritar in EximAsig.

Cine sunt actionarii EximAsig si EximBank:

EximAsig (CARE Romania) este o societate de stat la care actionar majoritar (93,78%) este EximBank.

EximBank are ca actionar majoritar pe Ministerul de Finante (95,374%) si actionari minoritari pe:

– SIF Banat Crisana – 0,311%

– SIF Moldova – 0,311%

– SIF Transilvania – 0,311%

– SIF Muntenia – 0,423%

– SIF Oltenia – 3,270%

HotNews.ro a scris saptamana trecuta ca actionarii companiei de asigurari EximAsig Romania (Care Romania) au hotarat, in data de 12 octombrie, reducerea capitalului social al societatii cu suma de 26.465.994 lei, pentru acoperirea partiala a pierderilor cumulate inregistrate la 31 decembrie 2014 in cuantum de 27.013.309 lei, hotarare care a fost publicata vineri, 23 octombrie, in Monitorul Oficial. Reducerea de capital va intra in vigoare dupa expirarea unui termen de 2 luni, incepand de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial. Decizia diminurarii capitalului social implica ulterior o majorare cu 20 milioane lei a capitalului social, care se va face insa numai dupa finalizarea diminurarii capitalului.

  • HotNews.ro a solicitat inca de saptamana trecuta un punct de vedere Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru a afla daca EximAsig a respectat termenul de 15 octombrie pentru majorarea capitalului social si ce masuri a luat in situatia in care asiguratorul nu si-a indeplinit obligatia asumata. Am solicitat de asemenea un punct de vedere si vis-a vis de afirmatiile presedintelui Eximbank. Vom reveni cu raspunsurile ASF imediat ce le vom primi.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro