Sari direct la conținut

EXCLUSIV/UPDATE EximAsig, urmatorul asigurator care va intra in redresare financiara? Radu Francu, actionar minoritar: Am fost anuntati ca SIF-urile au cerut dizolvarea EximAsig

HotNews.ro
EximAsig, Foto: Eximasig.ro
EximAsig, Foto: Eximasig.ro

EximAsig are nevoie disperata de majorarea capitalului social, insa EximBank, actionarul majoritar, a ales cea mai dificila procedura de atragere a acestor bani – diminuarea capitalului social si ulterior majorarea acestuia, in conditiile in care SIF-urile actionare la banca ar fi cerut dizolvarea EximAsig, a declarat pentru HotNews.ro Radu Francu, actionar minoritar al EximAsig. Acesta a mai precizat ca EximAsig nu si-a majorat capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana in 15 octombrie 2015 cum s-a obligat catre ASF pentru remedierea problemelor financiare.

EximAsig (CARE Romania) este o societate de stat la care actionar majoritar (93,78%) este EximBank.

EximBank are ca actionar majoritar pe Ministerul de Finante (95,374%) si actionari minoritari pe:

– SIF Banat Crisana – 0,311%

– SIF Moldova – 0,311%

– SIF Transilvania – 0,311%

– SIF Muntenia – 0,423%

– SIF Oltenia – 3,270%

  • „EximAsig are nevoie disperata de acest capital social, iar procedura cea mai rapida ca banii sa intre cel mai repede in companie era majorarea directa sau majorare si pe urma diminuare. Actionarii majoritari au ales varianta cea mai complicata, adica diminuare si apoi majorare. Asta inseamna ca banii nu vor intra in EximAsig mai devreme de martie 2016. Procedura de diminuare a capitalului social este o procedura foarte complicata – trebuie sa astepte 2 luni ca nu cumva unii din actionarii minoritari sa nu atace aceasta decizie”, a declarat pentru HotNews.ro Radu Francu, actionar minoritar in EximAsig.

HotNews.ro a scris saptamana trecuta ca actionarii companiei de asigurari EximAsig Romania (Care Romania) au hotarat, in data de 12 octombrie, reducerea capitalului social al societatii cu suma de 26.465.994 lei, pentru acoperirea partiala a pierderilor cumulate inregistrate la 31 decembrie 2014 in cuantum de 27.013.309 lei, hotarare care a fost publicata vineri, 23 octombrie, in Monitorul Oficial. Reducerea de capital va intra in vigoare dupa expirarea unui termen de 2 luni, incepand de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

  • „Decizia din 12 octombrie a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor EximAsig a fost luata cu 2 voturi pentru, respectiv cu un procent de 93,805% din capitalul social, exprimate de actionarii EximBank (care detine 93,7792% din capitalul) si Corina Luminita Vulpes (care detine 0,0258% din capitalul social) si un vot impotriva in procent de 0,0383%, exprimat de actionarul Radu Frincu”, se arata in decizia din Monitorul Oficial.

Decizia diminurarii capitalului social implica ulterior o majorare cu 20 milioane lei a capitalului social, care se va face insa numai dupa finalizarea diminurarii capitalului.

Radu Francu a tinut miercuri sa clarifice de ce a votat impotriva.

„Am fost la sedinta AGA si am fost singurul actionar minoritar care a participat la AGA. Doamna Vulpes, care este intr-adevar actionar minoritar, este reprezentanta bancii. Tot timpul vine in calitate de reprezentant al Bancii si cu mandatul bancii, deci votul ei este acelasi cu al bancii.

Pe ordinea de zi a fost pusa majorarea de capital, care s-a propus sa fie facuta in 3 feluri:

– diminuare si apoi majorare – eu am votat impotriva, ei pentru.

– majorare si apoi diminuare – eu am votat pentru, ei au votat impotriva

– doar majorare – eu am votat pentru si ei impotriva

Eu am intrebat in calitate de actionar: domnilor actionari majoritari de ce ati ales cea mai complicata modalitate pentru ca societatea nu sta bine cu coeficientii si nu poate astepta majorarea pana in martie anul viitor?

Reprezentantul EximBank a spus ca aceasta este decizia bancii si ca SIF-urile au cerut dizolvarea EximAsig. SIF-urile sunt actionarii din EximBank. Aceasta majorare din EximAsig trebuia aprobata de AGA EximBank, care a avut loc vineri, 9 octombrie, cu 3 zile inainte de AGA de la EximAsig„, a precizat pentru HotNews.ro, Radu Francu, actionarul minoritar in EximAsig.

  • HotNews.ro a solicitat inca de saptamana trecuta un punct de vedere Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru a afla daca EximAsig a respectat termenul de 15 octombrie pentru majorarea capitalului social si ce masuri a luat in situatia in care asiguratorul nu si-a indeplinit obligatia asumata. Vom reveni cu raspunsurile ASF imediat ce le vom primi.

UPDATEConducerea EximAsig a precizat pentru HotNews.ro ca majorarea de capital de 20 milioane lei se va face ulterior reducerii capitalului social pana la nivelul de 17.643.996 lei. HotNews.ro mentionase deja acest lucru in articol.

Redam mai jos integral precizarile EximAsig:

„Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Companiei de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania) S.A. din data de 12.10.2015 a hotarat urmatoarele:

Aprobarea reducerii de capital al societatii cu suma de 26.465.994 lei de la 44.109.990 lei la 17.643.996 lei , prin reducerea valorii nominale a actiunii de la 10 lei/actiune la 4 lei /actiune, proportional cu cota de participare a fiecarui actionar la capitalul social.

– Aprobarea majorarii capitalului social al societatii dupa cum urmeaza:

a) Majorarea capitalului social cu suma de 20.000.000 lei, aport exclusiv in numerar, de la nivelul de 17.643.996 lei inregistrat ulterior reducerii capitalului social, pana la nivelul maxim de 37.643.996 lei.

b) Majorarea capitalului social va fi implementata ulterior inregistrarii reducerii capitalului social pana la nivelul de 17.643.996 lei, respectiv inregistrarea la Registrul Comertului Bucuresti. Majorarea capitalului se realizeaza prin emisiunea unui numar de maximum 5.000.000 noi actiuni nominative, in forma dematerializata, cu o valoare nominala de 4 RON fiecare”.

  • Radu Francu, implicat in scandalul dezmatului pe banii statului de la EximAsig

Radu Francu a fost director general si presedinte al EximAsig pana in iulie 2013. In 22 aprilie 2014, Radu Francu a intrat in centrul atentiei publice dupa ce Corpul de Control al primului-ministru a dat publicitatii un raport in care arata ca a descoperit o serie de neregulila Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania), o societate de stat la care actionar majoritar (93,78%) este Eximbank. Echipa de control a constatat printre altele ca Radu Francu, fostul presedinte al directoratului CARE Romania, nu a putut dovedi prin documente ca ar avea studii superioare.

In raportul Corpului de Control se mai arata ca „in perioada 2010-2013 cat a fost Francu presedinte al Directoratului, compania a inregistrat o pierdere cumulata de 23,4 milioane lei.

De asemenea, potrivit inscrisurilor transmise Corpului de Control, Radu Francu si Marius Constantin Banu, in calitate de presedinte, respectiv membru al directoratului, au utilizat sume importante din fondurile companiei, in valoare de 831 mii lei si 53 mii euro, in interes personal ori pentru persoane din afara companiei.

Raportul mentiona ca cei doi ar fi decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate impreuna cu familia sau cu alte persoane in strainatate in valoare de 65,8 mii lei si 31,6 mii euro. Vacantele au fost la Roma, Ibiza, Nisa, Cannes, Disneyland -Paris, statiunea Ischgl (Austria), statiunea San Benedetto del Tronto (Italia).

Corpul de Control a mai constatat situatii in care cheltuielile aferente transportului intern si international aerian au fost efectuate pentru persoane care nu erau angajate la societate, adica pentru membri si prieteni ai familiei Francu. Aceste calatorii au costat 134,6 mii Lei.

La acestea se adauga si alte cheltuieli decontate: imbracamite din Milano, transport cu elicopterul la Monte Carlo, produse Louis Vuitton si articole de pescuit.

Raportul mai mentiona ca Guvernul va sesiza Parchetul General in privinta acestor nereguli.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro