Sari direct la conținut

EXCLUSIV/UPDATE Statul a schimbat joi patru din cei sase administratori ai Postei Romane: Vom demara imediat procesul de selectie pentru toti membrii din CA si suntem pregatiti si pentru confruntari in justitie

HotNews.ro
Lucian Sova, Ministrul Comunicatiilor, Foto: MCSI
Lucian Sova, Ministrul Comunicatiilor, Foto: MCSI

Patru din cei sase reprezentanti pe care ii are statul in Consiliul de Administratie al Postei Romane vor fi schimbati joi in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care este in derulare in acest moment, a declarat joi pentru HotNews.ro Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova. „Mi s-a parut extrem de degradant sa scrii Ministrului ca, o companie cu 25.000 de angajati, care duce si pensiile, se afla in situatia de a intra in incapacitate de plata la 15-16 septembrie, daca nu intervine pe langa Guvern pentru a gasi o solutie de modificare a Codului Fiscal si amanarea platii datoriilor”, a spus ministrul. „Deschidem imediat o noua procedura de selectie pentru tot Consiliul de Administratie si suntem pregatiti sa facem fata si unor posibile confruntari in justitie cu cei care se simt afectati de masurile luate astazi”, a spus ministrul.

  • Consiliul de Administratie al Postei Romane este condus in prezent de Dante Stein (presedinte si reprezentant al statului), ceilalti membri ai statului fiind: Bogdan Patriniche, Bogdan Matei, Horia-Andrei Bud, Ioan Bejan si Benoit Pleska. Ultimii doi au fost numiti luna trecuta si Ministerul nu va cere demiterea lor. Florin Luca este reprezentantul Fondului Proprietatea in CA-ul Postei.
  • UPDATE (16:55) Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca AGA a decis revocarea a trei membri: Dante Stein, Bogdan Matei si Bogdan Patriniche. De asemenea, mandatul lui Horia Bud a ajuns la final. Membri provizorii in CA au fost numiti Adrian-Daniel Gavruta – secretar general adjunct in Minister si Carmen-Mihaela Danet – director general al Directiei Generale Economice din Minister.
  • UPDATE2 Reactia lui Dante Stein, presedintele C.A. al Postei Romane, la anuntul ministrului Sova: Nu intelegem ce poate fi imputat echipei care a adus in echilibru compania

Redam mai jos comunicatul integral al Ministerului:

„Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) companiei Posta Romana a decis, astazi, 28 septembrie, revocarea din functie a trei membri ai Consiliului de Administratie: Dante Stein, Bogdan Florian Matei si Bogdan Cristian Patriniche. Decizia a fost luata avand in vedere managementul defectuos care a condus la acumularea de datorii mari intr-o perioada scurta de timp. Recent, compania a anuntat ca se afla in iminenta incapacitate de plata.

In cadrul sedintei de astazi s-a constatat, de asemenea, implinirea duratei mandatului lui Horia-Andrei Bud.

Actionarul majoritar, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) i-a numit membri provizorii in Consiliul de Administratie pe Adrian-Daniel Gavruta – secretar general adjunct in cadrul MCSI si pe Carmen-Mihaela Danet – director general, Directia Generala Economica, Achizitii Publice si Administrativ din cadrul MCSI.

Alaturi de acestia, din CA al Postei Romane mai fac parte: Ioan Bejan si Benoit Pleska, numiti administratori luna trecuta, precum si Florin Luca, administrator din partea Fondului Proprietatea.

Noul Consiliu de Administratie al Postei Romane se va intruni in perioada imediat urmatoare pentru a-si alege presedintele si pentru a stabili modul de indeplinire a masurilor prevazute in planul strategic de redresare a companiei, aprobat ieri in Guvern.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin MCSI in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea in proportie de 25%. „

  • Reactia lui Dante Stein, presedintele C.A. al Postei Romane, la anuntul ministrului Sova: Nu intelegem ce poate fi imputat echipei care a adus in echilibru compania

„De ce vrea ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova sa demita echipa de profesionisti care a realizat un profit de 18.3 milioane de lei, la Posta Romana in primele 8 luni ale anului?„, intreaba presedintele Consiliului de Administratie al C.N. Posta Romana, Dante Stein, intr-o pozitie data publicitatii joi. C.A.-ul Postei, declara el, a luat act „cu surprindere” de declaratiile ministrului, prin care era anuntata demiterea a patru dintre membrii sai. „Nu intelegem ce anume poate fi imputat”, continua el.

  • Ce a declarat, joi, Ministrul Ministrul Sova joi pentru HotNews.ro cu privire la demiterea administratorilor Postei:

„Astazi voi face schimbarea membrilor Consiliului de Administratie al Postei Romane, cu instrumentele legale pe care le are actionarul majoritar. Astazi este programata AGA cu ordinea de zi corespunzatoare.

Ma tin de foaia de parcurs pe care am fixat-o prin scrisorile catre Fondul Proprietatea (FP) din momentul in care am luat act de scrisoarea presedintelui CA-ului de la Posta. Am cerut FP sa avem o sedinta AGA mai repede decat cea la termen, care era fixata deja in 28 septembrie. Le-am scris si motivele pentru care doresc sa avem aceasta sedinta, le-am scris si ce ne propunem conform legii. Am solicitat intalnire de urgenta si am avut o intalnire cu reprezentantii FP si m-am intalnit cu presedintele si vicepresedintele FP, le-am prezentat si transmis planul strategic de masuri pentru redresarea Postei.

M-am straduit sa-i conving ca este un document lucrat cu specialisti din Posta, ca lucrurile care trebuiesc schimbate nu sunt exagerat de complicate, situatia fiind atat de rudimentara incat nici nu trebuie sa fii un mare geniu ca sa creionezi si sa observi unde sunt problemele pe care trebuie sa le remediezi.

Reprezentantii FP mi-au spus ca vor analiza pana a doua zi. Propunerea noastra a fost sa avem o sedinta AGA in 3-4 zile de la intalnirea avuta. A doua zi mi-au comunicat telefonic la sfarsitul zilei faptul ca nu sustin propunerea facuta si nu am putut face AGA potrivit legii. Se intampla in urma cu 2-3 saptamani, a doua zi dupa scrisoarea de la presedintele CA.

I-am notificat apoi ca suplimentam ordinea de zi a sedintei programate pentru 28 septembrie.

Am facut toate notificarile legale, am motivat de ce dorim sa facem schimbarea membrilor CA care erau mai vechi si cu responsabiliti, pentru ca in luna august din acest an completasem cele 2 locuri disponibile in CA cu doua persoane. Sigur ca nu cei doi nominalizati de 1 luna de zile purtau responsabilitati, ci cei care sunt de ani de zile acolo. Am spus ca vrem sa-i schimbam pe cei patru reprezentanti ai statului in CA pentru management defectuos si neindeplinirea obligatiilor din contractul de management.

Una dintre obligatiile pe care le aveau memebrii CA prin contractul de management era aceea de a manifesta toate diligentele posibile pentru ca posta sa nu acumuleze datorii la ANAF la accesorii, lucru care s-a intamplat. Si CA-ul dupa ce a vazut ca doua luni nu au platit, s-a gandit sa-mi ceara mie sa nu plateasca nici a treia luna.

Posta are o datorie la ANAF de 170 milioane de leisi exista un plan de reesalonare semnat cu ANAF in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, in care in fiecare luna trebuiau sa plateasca o rata de 15 milioane lei, neputand intarzia mai mult de 2 rate. Lucru care s-a intamplat cel putin de cateva luni. Au acumulat doua rate si se pregateau pentru 15 septembrie sa o acumuleze si pe a 3-a rata, lucru care nu era insa permis de Codul Fiscal.

De asemenea este prevazut in contract si ca AGA poate proceda la schimbarea membrilor CA si fara motivare. poate sa spun asa ca o expresie a unui capriciu, ceea ce nu ma caracterizeaza si nu am avut in vedere.

Eu cand am venit in Minister, la prima intalnire am fost foarte condescendent cu membrii CA, le-am spus ca am asteptari sa tinem compania pe linia de plutire pana se face capitalizarea, urmand ca dupa aceea sa vedem ce facem mai departe.

Le-am propus chiar, ulterior unei discutii pe care am avut-o cu directorul general interimar de atunci al companiei (n.a Andrei Stanescu), pentru ca ii expira mandatul interimar de 4 sau 6 luni si se putea din perspectiva legala sa i se mai prelungeasca doua luni, data fiind situatia – ca eu de abia eram venit in minister si situatia era relativ fluida – i-am rugat de o manierea aproape cu caracter personal, fara a avea alt interes decat de a nu produce turbulente in managementul companiei – sa fie de acord sa se mai prelungeasca cu 2 luni de zile mandatul managerului pe care-l gasisem in exercitarea functiilor cand am venit in Minister. Acest lucru l-au acceptat greu, desi ei reprezentau interesele Ministerului, ca este vorba de membri in CA selectati pe Ordonanta 109 ca reprezentanti ai actionarului majoritar.

Deci eu i-am rugat pe reprezentantii CA sa mai prelungeasca cu 2 luni mandatul directorului general, care la prima intalnire pe care am avut-o cu el mi-a explicat ca Posta este pe profit, ca nu exista riscul unor tubulente imediate, ca este foarte importanta capitalizarea si in aceste lucruri eu am crezut. In acesti termeni am zis, ca hai, pentru inca 2 luni, ceea ce ne guverneaza sa fie continuitatea.

Reprezentantii din CA au acceptat, desi mi s-a povestit de catre unii care au participat la CA ca au cam uitat, unii votasera impotriva, dupa aceea si-au reamintit au votat pentru, in fine – concluzia a fost ca s-a prelungit cu 2 luni mandatul directorului.

Dupa care, ce sa spun? M-am ocupat de alte lucruri ale Ministerului, pana am aflat ca directorul este in concediu si trece timpul si nu mai vine din concediu si pana sa vina din concediu imi scrie presedintele CA-ului ca Posta intra in incapacitate de plata si insolventa. Si din perspectiva institutionala si personala mi s-a parut unfair din partea unor oameni care au responsabilitati.

Sa fiu informat ca Posta este pe profit ca Posta nu risca turbulente..Sigur am cerut documente si stiu ca, la inceputul mandatului meu, Posta avea 170 milioane lei datorii la ANAF, 50 de milioane lei datorii la Telekom si inca peste 20 milioane lei la alti doi mari operatori, deci peste 70 milioane lei datorii comerciale, 100 milioane lei datorii la vbanci prin credite inderulare.

Ca sa aflu dupa 2 luni ca avem datorii de 200 milioane de lei la ANAF si ca nu mai putem sa mai facem 1 leu peste cele 200 milioane lei, fara consecinta intrarii in incapacitate de plata, ca intre timp datoriile comerciale au crescut de la peste 70 milioane lei la 100 milioane lei, ca suta de milioane de lei datorie la banci este datoria la banci, si directorul este in concediu. Si a venit din concediu in ziua in care trebuia Posta sa intre in incapacitate de plata. Normal ca nu am cum sa nu-mi doresc mai mult de la niste parteneri.

Astazi, in conformitate cu cele ce am scris si anterior catre FP, pentru ca din prima le-am scris ca doresc inlocuirea membrilor CA si am nominalizat pe cine propun in loc, respectiv functionari publici din Minister – Directorul directiei financiare si pe secretarul general adjunct al Ministerului.

Patru din cei sase reprezentanti pe care ii are Ministerul in Consiliul de Administratie vor fi schimbati. 2 au fost numiti la sfarsitul lunii august, si 4 erau vechi. Pe cei 4 vechi ne propunem sa-i inlocuim, si am propus alti 4 functionari din Minister, dar astazi vom inlocui doar doi. Doua locuri vor ramane vacante. De ce? Este o conditionalitate generata de lege privind statutul reprezentantilor din Consiliile de administratie din perspectiva altor pozitii pe care le ocupa deja in administratie. Astazi putem pune doar doi din cei 4 functionari publici, din cauza acestor conditionalitati legale. Vom pune ulterior alte doua persoane in CA care sa corespunda exigentelor.

Toti sunt interimari si mandatele lor sunt de maximum 4 luni cu posibilitate de prelungire de 2 luni, conform OUG 109, timp in care facem procedura de selectie pe OUG 109. Suntem in derularea procedurii de selectie pentru manager general si manager economic la Posta si deschidem imediat o noua procedura de selectie pentru tot Consiliul de Administratie.

Probabil ca vom niste dezbateri si supuse instantelor. Nu exclud faptul ca unii sau toti dinrtre cei care se simt afectati de masurile pe care le luam sa-si exercite drepturile legale privind atacarea in justitie. Suntem pregatiti sa facem fata si acestor confruntari.

Daca FP nu se prezinta, atunci trebuie sa reprogramam sedinta si cel mai repede este maine, ceea ce ne-am si propus sa facem. Avem insa informatii de ultima ora ca FP ne-a scris o scrisoare de raspuns cu privire la o scrisoare transmisa de noi efeitoare la detalii in legatura cu ceea ce ne propunem sa sustinem insedinta de astazi, astfel incat juristii nostri spun ca este indeplinita procedura de a incheia astazi subiectul avand in vedere ca FP si-a precizat in scris pozitia cu privire la prezenta si continutul a ceea ce dorim noi sa facem.”

  • La Posta Romana a fost numit un nou director general interimar: Rares Stanciu, fostul director executiv operational al companiei

Rares Stanciu, director general interimar Posta

Rares Stanciu, director general interimar Posta

Foto: Posta Romana

Saptamana trecuta, la Posta Romana a fost numit un nou director general interimar.

Mai exact, Rares Stanciu, fostul director executiv operational al Postei Romane, a fost numit director general interimar al companiei de stat, pentru un mandat de 4 luni (25 septembrie 2017 – 25 ianuarie 2018), pana la finalizarea procedurii de selectie a unui director general potrivit OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, se arata intr-o decizie luata in 20 septembrie de Consiliul de Administratie al Postei, document obtinut de HotNews.ro.

Numirea are loc in contextul in care mandatul fostului director general interimar, Andrei Stanescu, a expirat in 24 septembrie, iar Ministrul Comunicatiilor i-a cerut acestuia demisia pentru management defectuos.

Andrei Stanescu, director general Posta Romana

Andrei Stanescu, director general Posta Romana

Foto: Posta Romana

Fostul director general interimar, Andrei Stanescu, a carui demisie a fost ceruta in aceasta luna de Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, pentru manegement defectuos, s-a reintors la conducerea Directiei Executive Juridice, Control si Resurse Umane din Posta Romana, mai arata datele transmise de conducerea operatorului postal la solicitarea HotNews.ro.

Amintim ca in urma conflictului iscat in aceasta luna intre Ministerul Comunicatiilor (actionarul majoritar al Postei) si conducerea operatorului postal, Andrei Stanescu a refuzat sa-si dea demisia pana la finalizarea mandatului incredintat, si a spus ca isi rezerva dreptul a a-si depune candidatura pentru ocuparea functiei de director general al Postei pentru care se afla in derulare un proces de recrutare.

„Posta Romana ramane o companie stabila, si avand in vedere necesitatea continuitatii activitatii acesteia, voi asigura finalizarea mandatului de director general interimar ce mi-a fost incredintat de catre Consiliul de Administratie, pana la data de 24 septembrie 2017. Totodata, doresc sa mentionez faptul ca, in acest moment, se afla in derulare procesul de recrutare si selectie a directorului general, conform prevederilor OUG nr. 109/2001, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si imi rezerv dreptul de a imi depune candidatura pentru ocuparea acestei functii”, a declarat in data de 11 septembrie Andrei Stanescu, director general interimar al Postei.

  • HotNews.ro a prezentat in aceasta luna documente in exclusivitate care arata culisele conflictului de la Posta Romana.

Dante Stein, presedintele CA Posta Romana

Dante Stein, presedintele CA Posta Romana

Foto: Posta Romana

Potrivit acestor documente consultate de HotNews.ro, Dante Stein, presedintele Consiliului de Administratie (CA) la Posta Romana, i-a cerut luna trecuta ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova, sa creasca indemnizatia membrilor CA de la Posta, dupa care i-a transmis demnitarului ca Posta va intra in incapacitate de plata de la daca nu obtine amanarea platilor restante catre Fisc.

Stein mai cerea rapid si majorarea capitalului social al Postei, alternativa fiind insolventa. Acestea sunt motivele pentru care Ministrul Sova a cerut demisia conducerii Postei, acesta sustinand ca va prezenta Guvernului un plan de actiuni pentru redresarea companiei.

Ulterior, conducerea companiei a transmis catre HotNews.ro ca nu se afla in incapacitate de plata, dar ca echilibrul financiar este fragil.

„Astazi, 15 septembrie 2017, Posta Romana nu se afla in incapacitate de plata, eforturile conjugate ale conducerii si ale celor peste 25.000 de angajati ai companiei asigurand, inca, echilibrul operational si functional al companiei”, a transmis vineri catre HotNews.ro conducerea companiei. Posta afirma insa ca ‘acest echilibru este fragil’. ‘Din incasarile curente se achita, de mai bine de 5 ani, datorii ale perioadei de gestiune 2003-2012, de aceea lipsa de numerar existenta poate conduce catre incapacitate de plata, daca nu se urgenteaza procesul de capitalizare’, a avertizat in data de 15 septembrie conducerea companiei, raspunzand la o solicitare HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro