Sari direct la conținut

Facebook revine asupra deciziei de a sterge poza fetei arse cu napalm, in urma acuzatiilor de cenzura

HotNews.ro
Poza in cauza in ziarul Aftenposten, Foto: Captura Aftenposten
Poza in cauza in ziarul Aftenposten, Foto: Captura Aftenposten

Facebook Inc. a inversat decizia de a sterge de pe platforma sociala faimoasa fotografie din timpul razboiului din Vietnam cu o fata care alearga ingrozita, cu hainele si pielea arse cu napalm. Schimbarea a survenit in urma unui atac al premierului norvegian care a afirmat ca fotografia „a modelat istoria mondiala”, transmite Reuters.

Facebook a anuntat initial ca fotografia incalca standadele comunitatii online in privinta nuditatii. In fotografie apare o fata in varsta de 9 ani, identificata ulterior ca fiind Kim Phuc, alergand ingrozita dupa un atac cu napalm, incercand sa isi salveze viata, cu bratele osoase tinute departe de corpul slab si gol, dupa ce lasase in urma hainele care ii luasera foc. Cu o singura fotografie, Phuc a devenit simbolul durerii si cruzimii razboiului din Vietnam.

„In acest caz, recunoastem istoria si importanta globala a acestei imagini la documentarea acestui moment din timp”, a aratat compania intr-o declaratie de presa.

Amintim ca cea mai cunoscuta publicatie din Norvegia, Aftenposten, a publicat pe prima pagina o scrisoare deschisa a editorului-sef catre directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, criticand dur decizia companiei de a cenzura o fotografie istorica din razboiul din Vietnam si somandu-l pe Zuckerberg sa isi asume responsabilitatea de a fi „cel mai puternic editor din lume”, relateaza The Guardian.

„Sunt ingrijorat ca cea mai puternica institutie media limiteaza libertatea, in loc sa incerce sa o extinda si ca acest lucru se intampla uneori intr-un mod autoritar”, a declarat Espen Egil Hansen, editorul-sef si directorul general al Aftenposten, in scrisoarea deschisa.

Controversa a pornit de la decizia Facebook de a sterge o postare a redactorului Tom Egeland in care era prezenta si poza ce poarta numele „Teroarea Razboiului” (castigatoare a Premiului Pulitzer), reprezentand mai multi copii fugind din calea razboiului, printre care si o fetita dezbracata complet. Aftenposten a relatat despre stergerea postarii intr-un alt articol pe care l-a distribuit de asemenea pe Facebook, dar si acesta a fost sters, dupa un scurt avertisment via Email din partea retelei de socializare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro