Fiole de Fentanil furate din farmacia Spitalului Județean Pitești / Pericolul opioidului de până la 100 de ori mai puternic decât morfina
- Redactia Hotnews
Douăzeci și cinci de fiole de Fentanil – un opioid puternic, sintetic, de până la 100 de ori mai puternic decât morfina – au dispărut din farmacia Spitalului Județean de Urgență Pitești.
La farmacia Spitalului Județean din Pitești au acces 20 de angajați, iar Fentanilul stă sub cheie și este eliberat numai la comanda șefului secției de Anestezie Terapie Intensivă sau al Unității de Primiri Urgențe, conform stirilorprotv. Apoi, opioidul folosit ca anestezic este preluat pe semnătură de persoanele desemnate de aceștia.
În timpul unei astfel de operațiuni a fost descoperită, în luna iunie, lipsa Fentanilului. Au fost găsite cinci cutii goale, în care ar fi trebuit să fie, în total, 25 de fiole. În farmacie nu erau camere de supraveghere la momentul respectiv, au fost instalate ulterior.
„Sigiliul era încă prezent pe cutie, doar era tăiat cu un cutter, dacă aș putea spune, sau așa ceva, era prezent grătarul în care stă fiola, doar lipseau cele cinci fiole, că într-o cutie sunt cinci fiole într-un grătarel”, a declarat Bianca Ramona Ciucă, farmacist-șef la Spitalul Județean din Pitești, conform stirilorprotv.ro.
Ce este Fentanil
Fentanil este o substanță aflată sub control național, putând fi utilizată în scop medical doar cu prescripție medicală.
Este un opioid puternic, sintetic, de 50 până la 100 de ori mai puternic decât morfina. Este folosit în principal pentru a trata pacienții cu dureri severe și poate fi utilizat împreună cu alte medicamente ca anestezic.
În Statele Unite, consumul acestuia face ravagii. Drogul este una dintre principalele cauze de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, potrivit Washington Post. O doză foarte mică este suficientă pentru a ucide un adult.
Anul trecut, peste 100.000 de americani au murit din cauza supradozei de droguri, iar două treimi dintre aceste decese au fost atribuite Fentanilului.
Agenţii federali din Statele Unite anunțau că în 2022 au confiscat suficient Fentanil pentru a ucide fiecare american, în condiţiile în care este nevoie de doar două miligrame pentru o doză mortală. Drogul este atât de puternic încât o doză letală este suficient de mică pentru a încăpea pe vârful unui creion.
Drug Enforcement Administration (DEA) spune că în 2022 a confiscat 379 de milioane de doze de Fentanil potenţial mortale, adică o cantitate suficientă pentru a-i ucide pe toţi cei 330 de milioane de locuitori ai SUA.
Agenţia spune că cea mai mare parte a fentanilului este traficată în SUA din Mexic, unde substanţa este pregătită în fabrici secrete administrate de cartelurile Sinaloa şi Jalisco, responsabile și de valul de crime înfiorătoare din Mexic. Traficanţii folosesc substanţe chimice provenite din China pentru a produce drogurile.
Un raport publicat în iunie de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) privind situaţia drogurilor la nivel mondial arată că numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23% în deceniul 2011-2021, ajungând în 2021 la 296 milioane faţă de 240 milioane la începutul deceniului.
Începe să se răspândească și în România consumul de Fentanil?
Contactată de HotNews.ro, șefa Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Ramona Dabija, spune că de la începutul acestui an ANA a monitorizat acest fenomen legat de substanţa fentanyl, fiind realizat un grup de experţi din cadrul unităţilor medicale din Bucureşti, „pentru a fi identificate cât mai rapid cazurile de consum de Fentanil”.
„În anul 2022 și în primul semestru al anului 2023 nu au fost identificate cazuri de urgențe medicale în care să fi fost menționat consumul de Fentanil, dar au fost identificate 7 cazuri de admitere la tratament, la care au ieșit rezultate pozitive la Fentanil. Din păcate, este folosit și în scopuri recreative, adesea amestecat cu alte droguri pentru a crește potența”, a declarat Dabija pentru HotNews.ro. (FOTO: Dreamstime.com)