Firmele germane se retrag din Romania si Polonia
Multe companii care şi-au extins activitatea în Polonia şi România îşi reduc rapid efectivele si se intorc in tara de origine motivand faptul ca le-au crescut mult costurile, ca nu puteau sa asigure un standard ridicat de calitate si acuzand infractionalitatea si lipsă de loialtate a angajatilor romani si polonezi, scrie The Sunday Times, citat de RADOR.
Un sondaj realizat de Fraunhofer Institute a descoperit că 6.500 de companii fie şi-au transferat activitatea, fie şi-au extins producţia în Europa de Est, într-o perioadă de doi ani. 1.200 şi-au redus investiţiile sau s-au retras cu totul. Şi în ultimii şase ani, 3.500 de companii din sectorul metalurgic şi chimic s-au întors în Germania.
Ziarul englez prezinta povestea mai multor firme care s-au mutat in Polonia si Romania si apoi au regretat aceasta strategie. Mii de alte companii au făcut la fel. Fie s-au mutat cu totul, fie şi-au extins operaţiunile în est. Forţa de muncă era foarte ieftină şi aproape că nu existau reglementări, în timp ce Germania era ironizată de toată lumea ca “bolnavul” Europei, înregistrând o stagnare a creşterii economice şi cea mai scumpă mână de lucru din lume.
Situatia economica din Grmania a generat exodul
Necesarele reforme ale pieţei muncii păreau un vis îndepărtat, Germania rămânând blocată la nivelul anilor ’80 şi neputând profita de avantajele globalizării. Delocalizarea a devenit un răspuns cheie la rugăciunile oricărui patron.
Continental AG, cu sediul la Hanovra, al cincilea mare producător de anvelope din lume, a descoperit că preţul forţei de muncă din România înseamă o zecime din cât ar fi acest cost în Germania.
În timp ce în Germania ar putea dura ani de zile obţinerea unei autorizaţii pentru construirea unei noi fabrici, în Europa de Est autorizaţia poate fi eliberată în numai câteva luni. În Cehia, costurile cercetării erau cu 12% mai mici, iar în Polonia salariile erau doar a şasea parte din cele similare din Germania. În Ungaria, o treime din investiţiile interne erau făcute în 2005 de companiile germane.
Febra delocalizărilor care a cuprins marile corporaţii cum ar fi Continental s-a reflectat într-un sondaj realizat de Roland Berger, o firmă de consultanţă în afaceri. Sondajul arată că 80% dintre companiile germane îşi extind activitatea în Polonia şi Cehia, urmate de Ungaria şi Rusia, ca următoarele destinaţii considerate cele mai populare.
Lipsa de loialitate si furturile au umplut paharul
Până în 2004, angajările la filialele germane din Europa de Est s-au ridicat la 750.000, o cifră de 20 de ori mai mare decât la începutul anilor 1990.
Dar pentru multe firme experienţa poloneză s-a transformat într-un coşmar. Nemtii au descoperit că muncitorii polonezi părăsesc firma pur şi simplu pentru că li se oferă salarii mai bune în altă parte desi salariile crescusera deja cu 20%-30% într-un an.
Nu au simţul loialităţii. Pleacă peste noapte. I-am sunat pe câţiva şi le-am atras atenţia că semnaseră un contract. Nu le-a păsat. Ce semnaseră nu însemna nimic pentru ei, a adăugat patronul unui companii germane din Polonia. Picătura care a umplut paharul a fost predilecţia polonezilor de a fura maşini germane mai spune acelasi patron.
Romanii folosesc aparatura rudimentara si nu respecta termenele de livrare
Unul din cele mai dese reprosuri facute de companiile germane la adresa romanilor este ca folosesc in procesul d efabricatie utilaje vechi si astfel produsele sunt slabe calitativ. Nemtii se mai plang si d efaptul ca romanii nu respecta termenele de predare iar salariile au inceput sa creasca simtitor dupa integrarea tarii noastre in UE.
Revirimentul economiei Germaniei ii face sa revina acasa
Un stimulent pentru întoarcere a fost şi mult aşteptata redresare a economiei germane. După şase ani de stagnare, economia a evoluat semnificativ anul trecut. Costurile pentru forţa de muncă au scăzut cu peste 3% şi salariile au crescut foarte puţin, fiind ţinute pe loc parţial de ameninţarea conducerii companiilor cu transferul activităţii în străinătate.
Germania de est înregistrează un fel de revigorare. Creşterea de anul acesta în fostul stat comunist e estimată la 3%, mai mare decât 2%, cât era prevăzut pentru întreaga ţară.