Sari direct la conținut

FMI cere SUA sa majoreze plafonul maxim al datoriei publice

HotNews.ro

Fondul Monetar International (FMI) a cerut vineri Statelor Unite sa majoreze plafonul maxim al datoriei publice, avertizand ca, in caz contrar, exista „riscul unor reactii negative din partea pietelor financiare”, potrivit AFP.

„Pentru SUA este important sa rezolve imediat problema plafonului de indatorare”, se arata intr-un comunicat al FMI.

Presedintele american Barack Obama a avertizat marti ca o noua criza financiara globala ar putea izbucni in cazul in care Congresul SUA nu va majora nivelul maxim al datoriei publice. In cadrul unui interviu acordat NBC, Obama a declarat ca ii crede pe liderii republicani care au spus ca vor sa evite o astfel de situatie si se asteapta la un acord pentru majorarea substantiala a plafonului maxim al datoriei.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Cu toate acestea, tensiunile politice impiedica atingerea unui acord. In timp ce democratii pledeaza pentru ridicarea pragului, republicanii se folosesc de aceasta situatie pentru a-i forta pe democrati sa accepte mai multe taieri ale cheltuielilor publice.

Membrii republicani ai Congresului considera ca intrarea in incapacitate de plata pentru scurt timp este acceptabila, daca ar forta Casa Alba sa abordeze problema mai importanta a deficitului bugetar. Putini analisti de pe Wall Street considera ca se va ajunge in aceasta situatie.

Fitch Ratings a avertizat ca ar putea retrograda ratingul „AAA” al Statelor Unite in categoria „default restrictionat”, daca guvernul nu isi va onora obligatiile financiare legate de maturitatea unor titluri de Trezorerie la 15 august. Totusi, agentia are convingerea ca autoritatile americane vor ajunge la un acord de majorare a plafonului de indatorare a Statelor Unite, problema care risca in prezent sa blocheze finantele tarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro