Sari direct la conținut

Folosirea telefoanelor mobile, pe perioade lungi de timp, ar putea avea o legatura cu aparitia tumorilor pe creier – studiu, rezultate preliminarii

HotNews.ro

Folosirea intensiva a telefoanelor mobile, pe termen lung, ar putea avea o legatura cu unele forme de cancer, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu condus de World Health Organisation, care va fi publicat pana la sfarsitul acestui an, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

Rezultatele studiului indica faptul ca persoanele care folosesc intensiv mobilele se confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta tumori pe creier la varste inaintate.

Potrivit datelor preliminare, exista „un risc semnificativ mai mare” de aparitie a unor tumori pe creier „legat de folosirea telefoanelor mobile pe o perioada de zece ani sau mai mult”.

In Marea Britanie, departamentul pentru Sanatate nu si-a schimbat recomandarile legate de folosirea telefoanelor mobile de mai multi ani. In prezent, departamentul spune ca „dovezile existente nu indica probleme de sanatate cauzate de folosirea telefoanelor mobile”, sugerand insa descurajarea copiilor, care ar trebui sa apeleze la aceasta tehnologie doar in cazuri „esentiale”. Adultilor li se recomanda convorbirile scurte.

In schimb, alte tari, si in special in Franta, a inceput sa creasca nivelul de alerta iar mai multi politicieni americani cer investigarea riscurilor legate de folosirea mobilelor.

Studiul si-a propus sa afle daca expunerea la radiatiile telefoanelor mobile este legata de trei tipuri de tumori ale creierului si de o tumoare a glandei salivare.

„In absenta unor rezultate definitive si in lumina unui numar de studii care, desi limitat, sugereaza un posibil efect al radiatiilor, prudenta este importanta”, spune Dr Elisabeth Cardis, care conduce cercetarile.

„Sustin ideea de restrictionare a folosirii mobilelor in cazul copiilor, desi nu as merge atat de departe incat sa interzic detinerea lor de catre minori, deoarece pot fi un instrument important, nu doar in cazuri de urgente, dar si pentru mentinerea legaturii intre parinti si fiii lor”, adauga ea.

„Modalitatile de reducere a expunerii (folosirea unor dispozitive hands-free si utilizarea moderata a telefoanelor) sunt, de asemenea, optiuni interesante”, adauga ea.

Studiul au fost efectuate in 13 tari, subiectii fiind persoane care au astfel de tumori si oameni sanatosi, pentru a determina efectele utilizarii telefoanelor mobile. Au fost chestionati 12.800 de oameni in intervalul 2000 – 2004.

Un purtator de cuvant al agentiei britanice pentru protectia sanatatii a afirmat ca nu exista, in prezent, dovezi „semnificative” legate de riscul utilizarii mobilelor.

In schimb, Asociatia operatorilor de telefoane mobile a precizat, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca peste 30 de studii stiintifice nu au reusit sa identifice niciun efect negativ asupra sanatatii in urma folosirii mobilelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro