Sari direct la conținut

FOTO/ VIDEO Imagini din dronă cu Vama Veche, după furtuna teribilă care a lovit litoralul românesc în urmă cu o zi

HotNews.ro
FOTO/ VIDEO Imagini din dronă cu Vama Veche, după furtuna teribilă care a lovit litoralul românesc în urmă cu o zi
Plaja din Vama Veche în urma inundațiilor, 01 septembrie 2024. Alex Nicodim / Inquam Photos

Stațiunea Vama Veche a fost puternic afectată de ploile puternice care au lovit sâmbătă litoralul cu cantități record de precipitații. Imagini filmate din dronă de fotoreportului Inquam Photos, Alex Nicodim, prezintă pagubele provocate în stațiune de furtună.

Sâmbătă, primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, a afirmat că localităţile 2 Mai şi Vama Veche au fost „puternic afectate de furturnile din ultimele două zile”, iar bilanţul include case inundate, plaje distruse şi drumuri complet impracticabile.

Plaja din Vama Veche în urma inundațiilor, 01 septembrie 2024. Alex Nicodim / Inquam Photos

„Am intervenit de dimineață cu utilajele primăriei în 2 Mai în zona stadionului și pe strada 1 Mai, iar acum suntem în Vama Veche. Problema este însă mult mai complexă.Ne confruntam cu aceste situații nefericite de fiecare dată când debitele de apă sunt peste cele normale”, a scrie primarul pe Facebook.

El a făcut apel către Apele Române ca acele zone cu probleme să nu mai fie închiriate agenților economici în timpul sezonului estival, însă, susține el, solicitările nu au fost nici măcar analizate.

„De asemenea, este absolut necesară intervenția în această zonă în sensul executării unor lucrări hidrotehnice de specialitate pentru reconstruirea unor canale de deversare a acestor ape. Si aceasta este o chestiune pe care am punctat-o des în fata autorităților.Utilajele Primăriei Limanu lucrează și sperăm să reușim să degajăm plaja și zona de faleză în cel mai scurt timp posibil.”, mai transmite edilul.

Plaja din Vama Veche în urma inundațiilor, 01 septembrie 2024. Alex Nicodim / Inquam Photos

Reamintim că mai multe localități din județul Constanța au fost inundate sâmbătă după ce s-au înregistrat cantități record de precipitații.

De ce a fost lovit litoralul de o furtună așa puternică

Furtuna puternică ce a dus la precipitații record de precipitatii în Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului se datorează unui ciclon alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, explică climatologul Roxana Bojariu, potrivit Digi24.

„Acel ciclon, sistem de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, avem temperaturi record. E o cantitate foarte mare. Problema este că această cantitate mare de precipitații într-o zonă precum Dobrogea și litoral nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici”. a explicat climatologul.

Administrația „Apele Române” a spus că  volumul de apă care s-a adunat pe fondul ploii „a fost mult peste capacitatea normală de gestionare”, iar la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, „s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare”.

Ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice manifestate în ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în 25 localități din județele Constanța și Tulcea, pentru evacuarea apei din 85 case, 73 curți, 1 anexă gospodărească, 80 subsoluri, (5 blocuri de locuințe, 29 operatori economici, 46 de case) și 5 străzi, precum și pentru degajarea a 3 copaci prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 6 autoturisme, transmite un comunicat din partea MAI.

Pompierii constănțeni au salvat 61 de persoane din calea apelor și au intervenit în 207 situații de urgență produse de fenomenele meteo extreme din ultimele 24 de ore: a fost evacuată apa din 64 de imobile, 36 de gospodării, 32 de subsoluri, 17 hoteluri/pensiuni, 8 beciuri, alte 41 de situații de urgență . Au fost degajați 5 copaci care blocau carosabilul și au fost avariate 5 mașini.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Foto/Video: Inquam Photos/ Alex Nicodim

INTERVIURILE HotNews.ro