Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Primele imagini transmise de sonda Luna-25 / Un incident ar putea întârzia aselenizarea sondei, prevăzută pentru luni (Roscosmos)

HotNews.ro
Craterul Zeeman, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Craterul Zeeman, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Sonda rusă de aselenizare Luna-25, aflată într-o misiune la polul sud al Lunii, a produs primele rezultate aflate în prezent în curs de analizare, conform unui anunţ făcut sâmbătă de Agenţia spaţială rusă Roskosmos, transmite Reuters.

Agenţia a postat imagini ale craterului selenar Zeeman, obţinute de sonda Luna-25, ce urmează să aselenizeze în regiunea polului sud în cursul zilei de luni, după ce se va afla pe orbita satelitului natural al Pământului timp de 5 zile.

Craterul Zeeman este al treilea cel mai adânc crater din emisfera sudică a Lunii, măsurând 190 de kilometri în diametru şi o adâncime de 8 kilometri.

Roscosmos a precizat că datele recepţionate până acum au oferit informaţii despre elementele chimice din solul selenar. De asemenea, agenţia spaţială rusă a anunţat că sonda Luna-25 a înregistrat şi un impact cu un micrometeorit.

Sonda de Luna-25 s-a plasat miercuri pe orbita circumselenară, reprezentând un important pas înainte în ceea ce priveşte obiectivul Rusiei de a reuşi în premieră o coborâre controlată la polul sud lunar, în cadrul unei misiuni de căutare a apei îngheţate. Noua misiune, lansată pe 11 august, este prima după cea a sondei selenare Luna-24 din 1976.

Luna-25 cântăreşte 800 de kilograme şi are dimensiunile unui automobil

Aselenizarea va fi filmată pentru a le permite geofizicienilor şi geologilor să studieze în detaliu proprietăţile regolitului (stratul pietros care acoperă suprafaţa Lunii n.r.), rezistenţa solului şi alte caracteristici esenţiale ale structurii Lunii. Datele astfel obţinute vor permite aselenizări mai precise în viitor şi vor contribui la o mai bună planificare a sarcinilor experimentale.

Un incident a avut loc sâmbătă în timpul unei manevre premergătoare aselenizării sondei ruseşti Luna-25

Un incident a avut loc sâmbătă în timpul unei manevre premergătoare aselenizării sondei ruseşti Luna-25, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, care a precizat că „analizează în prezent situaţia”, relatează AFP.

„La ora 14.10, a fost emis un impuls pentru a transfera sonda pe orbita de preaselenizare. În timpul operaţiunii, a apărut o situaţie de urgenţă la bordul staţiei automate (lunare), care nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificaţi”, a explicat agenţia rusă într-un comunicat.

Prima sondă lunară rusească lansată în aproape 50 de ani, Luna-25 a fost plasată cu succes pe orbita lunară miercuri, după ce a decolat din Extremul Orient rus în noaptea de 10 spre 11 august.

În comunicatul său de presă, Roscosmos nu a precizat sâmbătă dacă acest incident va întârzia aselenizarea sondei, prevăzută pentru luni, la nord de craterul Boguslavsky, la Polul Sud lunar.

De asemenea, agenţia rusă nu a oferit alte detalii despre circumstanţele în care s-a produs această problemă tehnică.

În iunie anul trecut, şeful Roscosmos, Iuri Borissov, a recunoscut în faţa preşedintelui Vladimir Putin că misiunea Luna-25 este „riscantă”.

„Probabilitatea de reuşită pentru astfel de misiuni este estimată la aproximativ 70%”, a spus el despre sonda care cântăreşte aproape 800 de kilograme.

Misiunea este menită să dea un nou impuls sectorului spaţial rusesc, care se confruntă de ani de zile cu probleme de finanţare şi scandaluri de corupţie, iar acum este izolat din cauza conflictului din Ucraina.

La rândul său, Vladimir Putin a promis că va continua programul spaţial rusesc în ciuda dificultăţilor din acest sector, luând ca exemplu trimiterea primului om în spaţiu de către URSS în contextul tensionat al anului 1961, în plin Război Rece.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro