FOTOGALERIE Cum va arăta noul pavilion de spital cu cea mai modernă secție ATI din Moldova. Construcția va dura 3 ani și va costa 40 de milioane de euro
Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, spitalul COVID numărul 1 în zona Moldovei pe durata pandemiei, va avea un nou pavilion modern – Pavilionul 8. Proiectul a fost introdus la finanțare în bugetul pe anul 2022 prin Compania Națională de Investiții. Construcția noului pavilion, care va avea cea mai modernă secție de Terapie Intensivă din regiunea Moldovei, cu 20 de paturi, va dura 3 ani. Investiția se ridică la 40 de milioane de euro.
Proiectul a fost introdus la finantare în bugetul pe anul 2022 prin Compania Națională de Investiții.
Investiția se va ridica la 40 de milioane de euro, iar construcția ar urma să dureze 3 ani de la debutul lucrărilor, afirmă dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași. În acest moment, toate documentele sunt finalizate, avizele au fost obținute iar proiectarea realizată și se mai așteaptă doar răspunsul Companiei Naționale de Investiții pentru începerea lucrărilor, a precizat managerul spitalului.
„Acest proiect va schimba total imaginea spitalului, îmbunătățind major capacitatea de îngrijire a pacienților și aducând-o la nivel european din toate punctele de vedere”, subliniază medicul Florin Roșu, managerul spitalului.
Noul pavilion va purta denumirea de Pavilionul 8 și va fi compus din două tronsoane: A și B. Tronsonul A, cel mai impunător, va fi format din subsol, demisol, parter, 3 etaje și va fi conectat cu tronsonul B destinat pacientilor HIV/ SIDA, spune managerul Florin Roșu.
Întreg pavilionul va fi independent din punct de vedere al utilităților în relatie cu spitalul, precizează medicul Florin Roșu.
Tronsonul A al noului pavilion:
- Compartiment de primiri urgențe la parter.
- Secție de Terapie Intensivă cu 20 de paturi, cea mai performantă din regiunea Moldovei, la etajul 1.
- Pacienții îngrijiti aici vor beneficia de îngrijire de specialitate în cadrul unor rezerve individuale cu circuite epidemiologice riguros trasate, filtru pentru echiparea-dezechiparea personalului medical la admisia și iesirea din rezervele pacienților și care se va face pe căi de admisie separate (fiecare rezervă va avea ușă de admisie și iesire dotată cu filtru).
- Materialele infecțioase vor fi debarasate direct din spatiul de ingrijire a pacienților, printr-un sistem de tuburi, în zona subsolului.
- Vor exista zone special amenajate destinate aparținătorilor, personalului medical și recuperării post-terapie.
- Etajele 2 și 3 vor fi destinate pacienților cu patologie infecto-contagioasă.
- Două bazine de apă (rezerva strategică a spitalului și cel folosit în caz de incediu).
- Centrală termică.
- Spălătorie.
- Laboratoare ultra performante de radiologie și analize medicale.
Tronsonul B al noului pavilion, de capacitate mai mică, va fi destinat pacientilor HIV/ SIDA.