FOTOGALERIE Expozitie de fotografii vechi ale Capitalei din arhivele personale ale bucurestenilor
Prin anii ’50-’60 studentii se plimbau dupa cursuri sau la sfarsitul saptamanii pe bulevardul de langa Cismigiu. 6.03 sau 6 Martie este vechea denumire a actualului Bulevard Regina Elisabeta. „Calea Victoriei era pentru elite, 6 Martie era al studentilor”, spune doamna Alexandrina Udroiu in timpul unei discutii care reconstituie traseul sau urban in Capitala Romaniei, pe baza unor fotografii de colectie din trecut. Dumneaei este una dintre „tinerii urbani de altadata” ce au stat de vorba cu tinerii urbani de astazi despre cum era Bucurestiul in urma cu zeci de ani.
„Nu-mi aduc aminte ca bunicii mei sa se fi dus la cinema. Ei frecventau mai des gradinile de vara si teatrele dar si opera si opereta”, spune si Camelia Radut, o alta doamna ce vorbeste despre tinerii de altadata.
„Erau cu precadere adeptii modei si stilului francez si englezesc dar nu respingeau nici ordinea si corectitudinea germana. Radioul a patruns repede in familia mea urmat indeaproape de primul televizor cu lampi. Se asculta muzica la gramofon si patefon, obiecte care le mai avem si azi si le pastram cu mare grija si piosesie pentru ca le iubim si ne fac bine”.
Doamna Tudora Anghel a fost Regina Balului la Casa Centrala a Armatei, in 1947. La doar 16-17 ani, domnisoara Tudora, abia venita in Capitala, obisnuia sa ia parte la cat mai multe ocazii de socializare cu tineretul urban din Bucuresti. Tanara lucra ca vanzatoare la magazinul Vulturul de mare si lua in timpul libere cursuri de dans.
„Programul destinat iesirilor si dansului era precis pentru doamna Tudora, care isi impartea saptamana intre diminetile de marti si joi la Matineul Dansant, unde facea balet in Sala De Marmura a Casei Centrale a Armatei (Palatul Cercului Militar de astazi) si serile de joi si sambata la Baluri. Astfel, in seara de 30 ianuarie 1947, doamna Tudorita, apreciata de tinerii domni drept „cea mai buna dansatoare”, a fost incoronata Regina serii”.
Expozitia Tinerilor Urbani de Altadata a fost inaugurata, zilele acestea, la Centrul de Informare ONU pentru Romania si va fi expusa in urmatoarele doua saptamani la Muzeul Bucurestiului, Palatul Sutu. O parte dintre fotografii vor ramane in urmatoarea perioada si in sediul Centrului de Informare ONU pentru Romania, expozitia fiind cu acces liber de luni pana vineri.
Expozitia contine fotografii unicat cu Bucurestiul vechi din arhivele personale ale persoanelor varstnice si au fost stranse pe durata lunii octombrie in cadrul campaniei Povestiri ale Tinerilor Urbani de Altadata.
Cateva dintre povestile care au insotit aceste fotografii pot fi citite pe grupul Facebook Tineri Urbani de Altadata.