Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Istoria desenelor din 1891-2010, prezentata la Salonul European de Banda Desenata

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Salonul European de Banda Desenata si-a deschis portile la Galeria MNAC (in cladirea Teatrului National), joi, 28 octombrie si se va inchide pe 21 noiembrie. Iubitorii de benzi desenate vor putea afla toata istoria acestora din cartea „Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891- 2010” care a a fost lansata aseara de autorii Alexandru Ciubotariu si Dodo Nita.

Este prima oara cand se organizeaza o expozitie de asemenea amploare in istoria de 120 de ani ai Romaniei, este cea mai mare expozitie de planse originale organizata vreodata in tara noastra. Veti gasi planse de la peste 150 de autori, veti gasi planse incepand cu 1935 pana in 2010„, a spus Dodo Nita in deschiderea salonului.

Adrian Cioroianu, istoric roman, a fost prezent la eveniment fiind prefatatorul cartii lansate. „Sunt 20 ani in care organizam un salon national. Nu aveti idee de cate momente istorice de banda desenata sunt legate de Romania„, a declarat Cioroianu

Editorii nu incurajeaza benzile desenate

Alexandu Ciobotariu, unul dintre desenatorii activi ai Romaniei si unul dintre autorii volumului „Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891- 2010” a marturisit ca ideea de a concepe aceasta istoria a venit in anii 1980, iar toata munca volumului a inceput in urma cu doi ani.

Avem o scoala de banda desenata fara intrerupere timp de mai bine de o suta de ani, sper ca aceasta carte sa dea un nou impuls si sa nu se termine tocmai aici (nr. evolutia benzii desenate)„, a zis Alexandu Ciubotariu numit si „Ciubi”.

Ciubotariu crede ca editorii nu au suficient curaj in a publica benzi desenate si ca ar trebui sa incurajeze mai mult aceasta latura deoarece autori de benzi desenate sunt in Romania. Acestia au inceput, insa, sa se reorienteze spre ilustratie sau alte domenii.

Romania este la „ani-lumina” de spatiu franco-belgian

Pot sa va spun ca este vorba de spatiul franco- belgian care este foarte dezvoltat si este la ani lumina de ceea ce se intampla aici, suntem foarte departe si nici macar nu exista grad de comparatie. Mai exista celelalte piete europene ca cehii, portughezii care sunt mai dezvoltati. Oricum Franta si Belgia este suprasaturata de banda desenata„, a conchis „Ciubi”.

Tinerii care doresc sa isi faca cunoscute creatiile pot veni cu acestea la salon deoarece organizatorii au un spatiu special destinat pentru cei pasionati.

Invitatii speciali

Multe desene expuse sunt create de autori pe peste hotare. Printre acestia se numara: Guy Delisle, Sylvain Coissard si Pakito Bolino (Franta), Olivier Grenson si Jean Auquier (Wallonie-Bruxelles), Cserkuti David si Bayer Antal (Ungaria), Sascha Hommer (Germania), Sandu Florea (SUA).

Salonul este organizat sub egida EUNIC in Romania de Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana, Asociatia Jumatatea Plina, Asociatia Bedefililor din Romania, Editura MM Europe si Libraria Carturesti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro