Sari direct la conținut

Gandul: Romanul cu rate plateste 200 de lei in contul crizei

La nivel micro, romanii traiesc mai prost in octombrie decat in septembrie. Astfel, o familie compusa din trei persoane (sot, sotie, copil), platitoare de rate, va „cotiza” in contul crizei minimum 200 de lei noi.

La sfarsitul lunii, cand cetateanul Escu se va duce sa-si achite rata la banca pentru locuinta, leasingul la masina, telefoanele si utilitatile calculate la cursul euro, va descoperi ca scaderea leului ii va subtia considerabil bugetul familiei. In plus, il asteapta scumpiri in lant la alimente: cresterea preturilor la paine (plus 5-6%), legume (plus 7-10%) sau carne de pui (plus 15-20%) va produce un mic cutremur in portofelul romanului, care potrivit statisticilor, da 43% din salariu pe mancare. In schimb, romanul bogat pare a face mai bine fata Apocalipsei financiare.

„Romanul mediu”, fata-n fata cu „reactiunea” financiara

Suntem feriti, deocamdata, de efectele crizei financiare care face ravagii la nivel mondial, spun linistitor autoritatile romane. Cu toate acestea, pentru familia Escu, compusa din trei persoane, lucrurile stau diferit. Criza financiara a inceput sa „muste” adanc din bugetul de aproximativ 1.500 de euro al familiei, incepand chiar din aceasta luna.

Mai intai a venit scadenta la rata de leasing pentru masina achizitionata in urma cu un an. De la 937 lei, cat a platit in luna septembrie, factura emisa pe 6 octombrie a crescut pana la 1.018 lei, adica un plus de 81 de lei. Pe 10 octombrie, familia Escu va trebui sa achite si rata de 250 de euro la creditul ipotecar. La un curs de schimb de 3,9 lei/euro, diferenta platita fata de luna precedenta, cand un euro valora 3,59 lei, va fi de fix 93 de lei.

Desigur, mai sunt si alte facturi de platit, catre furnizorii de telefonie, internet si cablu. Un calcul simplu arata ca cei 33 de euro din septembrie se vor traduce in 128,7 lei in octombrie, fata de 120 de lei, cat a platit familia Escu luna trecuta. De aici mai rezulta inca 8,7 lei in plus.

Desigur, cei doi adulti, dar si copilul lor de zece ani, au telefoane mobile. La lista cheltuielilor suplimentare cauzate de deprecierea leului se mai adauga, astfel, inca 31 de lei, pentru o factura de telefonie de 100 de euro, cat platesc cei trei. Adunate, toate aceste cheltuieli ajung la 213,7 lei. Asta, daca nu mai adaugam micile „plusuri” care rezulta de la plata utilitatilor. Iar banii acestia vor trebui platiti din bugetul de familie, ramas neschimbat fata de septembrie.

Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro