Sari direct la conținut

Ghid de supraviețuire la începutul școlii. Cum să ai grijă de copil, dar și de tine încă din primele zile

HotNews.ro
Reluarea rutinelor odată cu începutul noului an școlar nu e ușor de gestionat nici de elevi, nici de părinți. FOTO: Shutterstock
Reluarea rutinelor odată cu începutul noului an școlar nu e ușor de gestionat nici de elevi, nici de părinți. FOTO: Shutterstock

Începutul școlii schimbă dinamica de peste vară și poate fi provocator atât pentru copii, cât și pentru părinți. Există câteva lucruri de care, dacă ții cont, vă pot ajuta, și pe unii, și pe alții, să fiți mai puțin stresați când începe școala.

Începe școala, iar acest lucru nu e întotdeauna motiv de bucurie pentru copii și adolescenți. Unii poate că se bucură de revederea colegilor, dar pentru alții poate fi destul de dificil să gestioneze trezitul devreme, revenirea la rutine sau emoțiile dificile cu care se pot confrunta în grupul de colegi, mai ales în adolescență. 

Dar începutul școlii nu influențează numai viețile copiilor, ci și pe ale părinților. Și aici lucurile sunt diferite de la caz la caz. Unii se bucură de începutul școlii, pentru că copiii lor urmează și un program de tip afterschool și acest lucru înseamnă mai puține griji decât în timpul vacanței, când poate erau nevoiți să îi ducă pe cei mici la diferite activități. Alții, care sunt în postura de a duce și aduce copiii la și de la școală în fiecare zi, sunt stresați că nu-și vor putea sincroniza îndatoririle de părinți cu cele de angajați.

Părinții de adolescenți, care scapă de grijile drumurilor, pot avea alte îngrijorări: legate de performanțele școlare, de tentațiile care pot să apară în cercul de colegi sau chiar suferințe mai mari, cum ar fi depresia sau anxietatea copiilor lor.  De fapt, întreaga dinamică de familie e diferită pe durata anului școlar, pentru că toate activitățile se organizează și în funcție de noul program.

Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de wellbeing www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro