HBO îl vrea pe actorul Paapa Essiedu pentru rolul profesorului Snape / Serialul „Ziua Șacalului” a apărut în streaming / Sean Penn critică dur Premiile Oscar

Televiziunea americană HBO l-a luat în vizor pe actorul britanic Paapa Essiedu să interpreteze rolul profesorului Severus Snape în serialul „Harry Potter” pe care îl va produce, primul serial bazat pe celebra carte de spionaj „Ziua Șacalului” a apărut în streaming, în timp ce legendarul actor Sean Penn critică dur Premiile Oscar. În rubrica Nerd Alert de săptămâna aceasta mai poți citi despre ce spune scriitorul George R.R. Martin despre îndelung așteptatul său roman „The Winds of Winter”, noul serial cu mafioți pregătit de regizorul Guy Ritchie, ce părere are Bob Dylan despre filmul biografic despre el, dar și lansarea jocului video „Indiana Jones and the Great Circle”.
HBO îl vrea pe actorul Paapa Essiedu pentru rolul profesorului Snape
Probabil cea mai interesantă informație în materie de seriale a venit săptămâna de la The Hollywood Reporter, care a scris în exclusivitate că actorului britanic Paapa Essiedu (cunoscut din serii ca I May Destroy You, Gangs of London sau The Lazarus Project) i s-a oferit rolul lui Severus Snape din serialul Harry Potter anunțat oficial de HBO în aprilie anul trecut. Trebuie precizat însă că în cazul de față „în exclusivitate” înseamnă „pe surse” întrucât televiziunea americană nu a dezvăluit până acum niciunul din actorii pentru serie.
„Înțelegem că un serial de o asemenea anvergură va atrage o mulțime de zvonuri și speculații. Pe măsură ce avansăm cu pre-producția, vom confirma detalii doar pe măsură ce finalizăm înțelegeri”, s-a rezumat HBO să comenteze într-un comunicat remis THR. Informația a fost confirmată însă parțial, din propriile surse, și de jurnaliștii de la Deadline și Variety. Parțial întrucât ei vin cu o versiune ușor diferită: producătorii serialului Harry Potter îl vor pe Essiedu pentru rol, dar oferta aceea formală menționată de THR nu e încă pe masă.
De altfel, și THR sublinia că, deși Essiedu a fost ofertat pentru rol, negocierile propriu-zise dintre cele două părți nu au început încă (și aș adăuga că e puțin probabil să înceapă în perioada sărbătorilor). Cert este că numele actorului britanic în vârstă de 34 de ani e al doilea vehiculat de presa de specialitate în tot atâtea luni pentru serialul Harry Potter, după ce revista Variety a scris în noiembrie că HBO îl dorește pe Sir Mark Rylance pentru un alt rol important: cel al lui Albus Dumbledore, directorul școlii de magie Hogwarts.
Dacă puțini sunt cei care ar contesta alegerea lui Rylance pentru acest rol, în cazul lui Essiedu lucrurile s-ar putea să se dovedească mai controversate. În primul rând, e greu să găsești un actor care să se ridice la înălțimea așteptărilor fanilor, dată fiind interpretarea pe care a oferit-o anterior Alan Rickman, care a murit în 2016, la 5 ani după ce a apărut în rolul profesorului Snape în ultimul film Harry Potter. Iar modul în care se încheie cărțile lui J.K. Rowling și filmele bazate pe ele l-au făcut unul dintre cele mai îndrăgite personaje.
Apoi, mai e și elefantul din încăpere. Alegerea unui actor de culoare pentru a-l juca pe Snape ar veni aproape garantat un nou episod din așa-zisul război cultural care se poartă cu precădere în Occident între conservatorii care vor vedea „woke”-ism într-o astfel de mutare și progresiștii care militează pentru personaje mai diverse în producțiile cinematografice și nu numai. Televiziunea britanică de dreapta GB News scrie deja pe site-ul său că fanii Harry Potter sunt „indignați” de perspectiva ca Essiedu să îl joace pe profesorul Snape.
Toată tevatura aproape că a eclipsat complet faptul că Francesca Gardiner și Mark Mylod, showrunner-ul, respectiv regizorul serialului Harry Potter ce va fi produs de HBO, au anunțat joi că planul e ca filmările să înceapă în vara anului viitor. Asta înseamnă că primul sezon va apărea în 2026, dacă lucrurile decurg conform planurilor. Ei au dezvăluit de asemenea că la casting s-au prezentat nu mai puțin de 32.000 de copii care vor să joace personajele tinere din serie. Deci vor avea de lucru în perioada următoare ca să înceapă filmările la vară.

George R.R. Martin glumește (sau nu) că ar putea să nu termine niciodată romanul „The Winds of Winter”
Apropo de francize cinematografice populare bazate pe cărți la fel de îndrăgite, scriitorul american George R.R. Martin s-a săturat aparent să mai fie întrebat despre romanul său The Winds of Winter, al șaselea roman pentru saga A Song of Ice and Fire pe care se bazează serialele Game of Thrones. Având în vedere că a anunțat cartea încă din 2010 și a amânat publicarea sa de atâtea ori încât situația a intrat în cultura pop ca glumă recurentă, el a răspuns oarecum în glumă, oarecum în serios, când a fost întrebat iar despre asta.
„Din păcate, sunt în întârziere cu 13 ani. De fiecare dată când mă întreb ‘Cum pot să fiu atât de în urmă?’ nu știu, se întâmplă cu câte o zi pe rând”, a răspuns el într-un interviu publicat joi de THR. „Dar încă e o prioritate. Mulți oameni scriu deja necrologuri pentru mine. Poate au dreptate. Nu știu. Sunt în viață în momentul de față! Par destul destul de vioi”, a mai spus scriitorul american în vârstă de 76 de ani. Numeroase site-uri de specialitate au amintit imediat că Martin afirma în octombrie 2022 că romanul său e în mare parte terminat.
„Cred că va fi o carte foarte mare [de peste 1.500 de pagini] și cred că e pe trei sferturi gata. Personajele se leagă toate întrele ele și chiar am terminat cu câteva dintre personaje, dar nu și celelalte. Trebuie să termin tot țesutul”, afirma el la momentul respectiv. Trebuie spus și că el chiar a fost ocupat în ultimii ani cu toate proiectele legate de GoT aflate în lucru la HBO și nu se poate zice că i-a lăsat cu ochii în soare pe fani. În fond, al doilea spin-off al Game of Thrones a început deja să prindă contur, după deja cunoscutul House of the Dragon.

Tom Hardy, Helen Mirren și Pierce Brosnan vor juca într-un serial ce se anunță de top
Cei 3 au semnat oficial contractele pentru a juca în serialul de la Guy Ritchie și Ronan Bennett aflat în lucru la Paramount+, producția începând deja la Londra în colaborare cu televiziunea Showtime. Serialul îi va reuni după mulți ani pe Hardy și Ritchie, care au lucrat anterior împreună la filmul RocknRolla din 2008. În același timp, rolul o ține pe Mirren cu treburi la Paramount+, platforma de streaming pentru care joacă unul dintre cele două roluri principale ale seriei 1923, acel prequel pentru Yellowstone în care mai e și Harrison Ford.
După cum notează Collider, noul serial în care vor juca aceștia nu are deocamdată un titlu oficial, dar avem o descriere care ne spune că el „este axat în jurul a două familii din Londra aflate în război, ale căror întreprinderi se întind în toate colțurile lumii, precum și a unui ‘fixer’ feroce de loial, însărcinat cu protejarea uneia dintre ele indiferent de preț”. Hardy îl va juca pe Harry Da Souza, descris ca un „mediator profesionist din partea familiei Harrigan”. Brosnan va fi Conrad Harrigan, „capul unei familii mafiote irlandeze foarte de succes”.
Mirren o va juca în schimb pe Maeve Harrigan, soția lui Conrad și matriarha familiei infracționale. Totul sună în stilul lui Guy Ritchie, n-ai ce zice. Având în vedere că e o producție Paramount+/Showtime noi îl vom putea vedea pe SkyShowtime. Vestea proastă e că serialul nu are deocamdată o dată de lansare și știm doar că urmează să apară cândva în 2025. Așa că, până aflăm mai multe, aș aminti de The Gentleman, serialul Netflix lansat anul acesta în care Guy Ritchie își explorează tot obsesiile față de mobsteri.
Serialul „Ziua Șacalului” a apărut în streaming
Trecând de la seriale cu mafioți la unul de spionaj, vinerea aceasta pe SkyShowtime a avut premiera The Day of the Jackal („Ziua Șacalului”), seria descrisă ca o „reinterpretare modernă” a romanului din 1971 al scriitorului britanic Frederick Forsyth, un bestseller internațional care a rămas popular timp de decenii. Romanul este cunoscut și datorită faptului că cea care i-a atras infamului asasin venezuelean Ilich Ramírez Sánchez porecla de Carlos „Șacalul”. Asasinul profesionist din cartea lui Forsyth nu este însă infamul Carlos.
Ramírez Sánchez a primit porecla „Şacalul” în 1975 de la presă, după ce un reporter a găsit un exemplar al cărții în apartamentul din Londra al asasinului venezuelean. Cartea spune în schimb povestea unui asasin profesionist contractat de OAS, o organizație paramilitară franceză, pentru a-l ucide pe Charles de Gaulle, președintele de atunci al Franței. Romanul începe ca o ficțiune istorică întrucât OAS a existat în forma descrisă de Forsyth și a conspirat într-adevăr să îl asasineze pe De Gaulle, considerat părintele Franței moderne.
Însă povestea ulterioară a cărții este una fictivă. Cititorii mai în vârstă sau cei pasionați de poveștile de spionaj își vor aminti probabil că romanul a fost ecranizat la doar doi ani după apariția sa într-un film cu același nume, în care au jucat Edward Fox, Michel Lonsdale și Terence Alexander, printre alții. Romanul a revenit pe marile ecrane în 1997 prin filmul The Jackal, cu Bruce Willis, Richard Gere și Sidney Poitier. SkyShowtime se laudă însă că adaptarea sa este prima sub formă de serial. Primele 3 episoade au fost lansate simultan.
Restul de 7 urmează să apară la o distanță de o săptămână între ele, deci în fiecare vineri, până la marele final. Întrucât SkyShowtime difuzează în Europa continentală cu un ușor decalaj (care în unele cazuri e mai mare) serialele sale comparativ cu Statele Unite sau Marea Britanie, avem și o idee despre cât de bună e noua serie. Ziua Șacalului are pe IMDb o notă medie de 8,2 / 10 din 16.000 de recenzii, în timp ce pe Rotten Tomatoes se bucură de o rată a aprobării de 85% din partea criticilor de film și de 79% din partea muritorilor de rând.
Drept urmare, nu e deloc surprinzător că am aflat înspre finalul lunii trecute că serialul a fost reînnoit și pentru un al doilea sezon. Trebuie să fac și o precizare importantă: în caz că încerci să îl găsești pe SkyShowtime trebuie să îl cauți după numele în engleză – The Day of the Jackal. Dacă dai căutare după Ziua Șacalului nu îți apare niciun rezultat, chiar dacă ai contul setat în limba română. De ce? Foarte probabil fiindcă platforma SkyShowtime e din anumite puncte de vedere cretină, dacă ne raportăm strict la aspectele sale tehnice.
Bob Dylan are doar cuvinte de laudă pentru actorul care îl va juca în filmul biografic despre el
Legendarul Bob Dylan a vorbit pentru prima oară despre viitorul film biografic despre filmul biografic ce se va apleca asupra tinereții sale, unul în care Timothée Chalamet, actorul momentului la Hollywood, îl va interpreta. „Există un film despre mine care apare în curând care se numește a Complete Unknown (ce titlu!). Timothee Chalamet joacă rolul principal”, a scris pe „X” zilele trecute cântărețul care în 2016 a devenit primul muzician căruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură pentru versurile sale. Dylan are acum 83 de ani.
„Timmy este un actor genial așa că sunt sigur că el va fi complet credibil ca mine. Sau un eu mai tânăr. Sau un alt eu”, a adăugat el. Dylan a amintit totodată că filmul este inspirat de cartea din 2015 Dylan Goes Electric a muzicianului folk și scriitorului american Elijah Wald. „Este o repovestire fantastică a evenimentelor de la începutul anilor ‘60 care au dus la fiascoul din Newport. După ce vedeți filmul, citiți cartea”, și-a îndemnat Bob Dylan fanii. „Dat pe spate. Sunt atât de recunoscător. Mulțumesc Bob”, a venit replica lui Chalamet, potrivit revistei Rolling Stone.
Nu cred să fie vreo exagerare din partea sa, având în vedere că actorul a povestit recent că a avut atacuri de panică în timpul filmărilor pentru A Complete Unknown fiindcă se temea că nu se va ridica la înălțimea rolului. Ca o mică paranteză, referința lui Dylan la Newport e la festivalul de folk ce a avut loc în orașul din statul New York în 1965, când a ales să schimbe chitara acustică cu cea electrică, șocând lumea muzicală și publicul prezent, și schimbând pentru totdeauna istoria muzicii. Filmul apare în cinematografele de la noi pe 7 februarie.
Sean Penn critică dur Premiile Oscar
Trecând de la un actor pe cai mari acum la unul care are o întreagă carieră în spate, Sean Penn a criticat în termeni duri Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului și Gala Premiilor Oscar pe care o organizează anual pe motiv că „limitează exprimările culturale diferite”. El a făcut comentariile la Festivalul de Film de la Marrakesh, unde a fost onorat pentru cariera sa. Penn a profitat totodată de ocazie să laude filmul The Apprentice în care actorul român Sebastian Stan joacă rolul unui Donald Trump la început de carieră în afaceri.
„Academia a exercitat o lașitate cu adevărat extraordinară când vine vorba de a fi parte din lumea mai largă a expresivității și, de fapt, a limitat în mare parte imaginația și a limitat foarte mult exprimările culturale diferite”, a spus actorul în vârstă de 64 de ani la o conferință de presă organizată în cadrul festivalului, după cum relatează Associated Press. El a spus că evenimentele precum Gala Premiilor Oscar ar trebui considerate „în primul rând emisiuni TV”, și mai puțin barometre ale meritului artistic.
„Deci nu mă entuziasmez foarte tare cu privire la ceea ce vom numi Premiile Academiei”, a continuat el, menționând că face o excepție de la regulă când ele recunosc filme ca The Florida Project, I’m Still Here sau Emilia Perez. Penn s-a pronunțat și în privința controverselor uriașe cauzate de lungmetrajul The Apprentice, afirmând că „atunci când ceva reușește să se furișeze [printre filmele comerciale], e de sărbătorit”. „E incredibil cât de teamă îi este acestei industrii de așa-ziși temerari de un film ca acela”, a punctat el.
„Unul cu joc actoricesc foarte grozav”, a subliniat Sean Penn, spunând totodată că oamenii cu putere de decizie în academia americană de film sunt la fel de fricoși ca un „congresman republican neînsemnat”. Comentariile ar putea părea neobișnuit de dure pentru un actor premiat cu două Premii Oscar (pentru Mystic River (2003) și Milk (2008), însă Penn a devenit în ultimii ani un critic tot mai vocal al Hollywood. Într-un interviu acordat vara aceasta el a spus chiar că nu ar mai putea juca azi personajul din filmul care i-a adus al doilea Oscar.
Milk este un film biografic în care Penn l-a interpretat pe activistul și politicianul american Harvey Milk, primul homosexual declarat care a fost ales într-o funcție publică în statul California. Penn a spus că nu ar mai putea juca astăzi rolul deoarece tema interpretării unor personaje LGBT de către actori heterosexuali a devenit o polemică dezbătută prea aprins la Hollywood. „Este o perioadă de exagerări enorme”, a subliniat el, acuzând că Hollywood a adoptat o politică „timidă și lipsită de artă față de imaginația umană”.

„Indiana Jones and the Great Circle” apare luni
Nu prea ar fi rubrica Nerd Alert dacă nu am avea măcar o știre și din lumea jocurilor video și, cum săptămâna aceasta a fost slăbuță în materie de vești noi, m-am gândit că ar merita să amintesc că noul joc Indiana Jones and the Great Circle apare mâine, 9 decembrie. El va fi disponibil începând de luni pentru PC și Xbox Seria X/S, urmând ca de anul viitor studioul suedez MachineGames să vină cu el și pentru PlayStation 5. Bethesda, care îl distribuie, a spus deocamdată că versiunea pentru PS5 va veni până cel târziu în trimestrul doi al lui 2025.
Fiind vorba de un titlu Indiana Jones, nu-s convins că povestea contează chiar atât de mult, dar dezvoltatorii săi au precizat că ea va fi una originală, cu acțiunea desfășurându-se între evenimentele din filmele Raiders of the Lost Ark (1981) și Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Gamerii vor putea intra în pielea lui Indy în timp ce acesta încearcă să dejoace planurile unui grup ce vrea să capteze puterea Marelui Cerc, o rețea misterioasă de situri din jurul lumii care formează un cerc perfect când le conectezi punctele pe o hartă.
În condițiile în care au avut ocazia să joace Indiana Jones and the Great Circle în avans, jurnaliștii de la site-urile specializate pe industria gaming-ului par mai mult decât impresionați. Pe agregatorul Metacritic el are un rating de 87 / 100 din 46 de recenzii, cea de la IGN, cel mai mare site de specialitate din lume, fiind de 9 / 10 (sau 4,5 stele din 5). Cei de la MachineGames / Bethesda speră evident ca fanii să fie la fel de impresionați, mai ales că prețul de vânzare pe Steam (unde poți vedea și cerințele de sistem) e de 69,99 euro.
P.S.: În caz că ai observat, s-a schimbat schimbarea la schimbare în sensul că rubrica Nerd Alert a apărut până la urmă săptămâna aceasta duminică, nu sâmbătă, cum am anunțat pe perioada alegerilor. Ne-a dat și pe noi peste cap decizia fără precedent a CCR cu anularea prezidențialelor. În caz că ești curios să te uiți și peste rubrica de weekendul trecut, o poți găsi aici: