Sari direct la conținut

Impozitul pe cladiri si terenuri neingrijite ar putea fi majorat de autoritatile locale cu 500%. Comisia de buget a Camerei a votat reintroducerea in Codul Fiscal a amendamentului

HotNews.ro
Cladire darapanata, Foto: Hotnews
Cladire darapanata, Foto: Hotnews

Comisia pentru buget-finante a Camerei Deputatilor a avizat favorabil miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar si cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finante, inclusiv majorarea impozitului imobiliar cu 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite, informeaza Agerpres.

La dezbaterile din Comisia pentru buget, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu a cerut reintroducerea in Codul fiscal, asa cum a fost initial, a unei prevederi care vizeaza acordarea posibilitatii consiliilor locale de a majora impozitul pe cladiri si pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile situate in intravilan neingrijite. El a adaugat ca solicitarea apartine autoritatilor locale.

Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a spus ca este de acord, dar cu introducerea prevederii de la 1 ianuarie 2016.

Presedintele comisiei, Viorel Stefan, a adaugat ca in urma consultarilor liderilor partidelor politice in aceasta privinta s-a cazut de acord.

Deputatii din comisie au adoptat amendamentul cu 19 voturi pentru si doua impotriva.

Mai multi deputati au sustinut ca trebuie precizat ce inseamna cladiri si terenuri neingrijite, pentru ca primarii ar putea sa aplice discriminatoriu aceasta prevedere.

Criteriile de incadrare a cladirilor in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea Consiliului local. Cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Primaria Capitalei a inventariat cladirile darapanate din centrul Capitalei si a reusit sa identifice proprietarii acestora, potrivit unui raport publicat in iulie pe site-ul municipalitatii.

Astfel au fost identificate 2.208 de imobile. Municipalitatea este obligata de Legea fatadelor sa faca acest inventar, iar pasul urmator este ca proprietarii imobilelor sa fie notificati sa isi repare casele.

Daca in termen de un an reparatiile nu se fac, primaria va face acest lucru si va recupera banii de la proprietari. O parte dintre proprietari au fost deja notificati, insa municipalitatea nu poate trece la treaba deoarece nu a aprobat regulamentul in baza caruia sa se faca lucrarile.

Nicolae Robu, primarul din Timisoara, vrea sa ii amendeze in fiecare saptamana pe proprietarii care nu isi reabiliteaza imobilele monument istoric lasate in paragina.Amenzile se vor da in baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, iar valoarea acestora se ridica pana la 8.000 de lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro