Sari direct la conținut

In materie de crestere economica, Europa de Est va ramane in urma restului Uniunii

HotNews.ro

Tarile Europei Centrale si de Est vor ramane in urma restului Uniunii din punct de vedere al relansarii economice, in conditiile in care reluarea cresterii in aceasta regiune este puternic dependenta de evolutiile din statele occidentale, este concluzia unei analize AFP asupra modului in care statele batranului continent au reactionat la criza economica mondiala.

„In materie de crestere economica, Europa de Est va ramane in urma restului lumii”, afirma economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Cea mai grava recesiune pe care a cunscut-o Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit in trimestrul III cu o crestere de 0,4% a produsului intern brut al celor 16 tari membre ale Zonei Euro, dupa cinci trimestre consecutive de scadere a activitatii economice.

Pe ansamblu, cele 27 de tari membre ale UE au iesit si ele din recesiune, cu o crestere a PIB-ului de 0,2%.

Dar exista contraste foarte mari in randul tarilor care au aderat la UE din 2004.

Polonia, Cehia si Slovacia au comis mai putine greseli

In timp ce Polonia ramane singura tara a Uniunii care a evitat recesiunea, cele trei state baltice, Ungaria si Bulgaria s-au confruntat cu scaderi economice dramatice.

„Tari precum Bulgaria si statele baltice, foarte dependente de capitalurile straine, sufera cel mai mult. S-au aflat aproape de o catastrofa economica si inca au temeri legate de stabilitatea monedelor lor”, a declarat pentru AFP Witold Orlowski, expert la PricewaterhouseCoopers.

In schimb, „Polonia, Cehia sau Slovacia, care au comis mai putine greseli, pot privi viitorul cu mai multa seninatate”, crede el.

Polonia se afla inca in fata unor provocari legate de stabilitatea finantelor publice. Deficitul ar putea ajunge la 6% din PIB in acest an si la 7% in 2010, potrivit ministrului Finantelor, Jan Rostowski.

In Slovacia, care a aderat la Zona Euro in ianuarie, PIB-ul a crescut cu 1,6% in trimestrul III, comparativ cu precedentul. „Cresterea a fost mai puternica decat in Germania sau in Cehia”, unde PIB-ul a crescut cu 0,7% si, respectiv, 0,8%.

PIB-ul Cehiei a crescut si el cu 0,8%. „Recesiunea este in spatele nostru, ne aflam intr-o faza de stabilizare dar pentru o veritabila relansare trebuie sa mai asteptam”, estimeaza Michal Brozka, analist la Raiffeisenbank.

Tarile baltice, cele mai afectate de recesiune

Lituania a iesit si ea din recesiune, cu o crestere trimestriala de 5,1%, dar recesiunea in cifre anualizate ajunge la 14,3%.

Letonia vecina se confrunta cu o scadere anuala a PIB-ului de 18,3%. Micuta Estonie s-a confruntat in iulie-septembrie cu un recul al PIB-ului de 2,8% in evolutie trimestriala si de 15,3% pe un an.

„Situatia tarilor baltice este cea mai putin optimista, deoarece au suferit cea mai severa recesiune din intreaga Uniunea”, subliniaza Violeta Klyviene, analist la Danske Bank din Vilnius.

In Ungaria, economia s-a contractat cu 1,8% in raport cu trimestrul II si cu 7,2% in cifre anualizate. Dar exista si un semn bun: nivelul relativ redus, in comparatie cu celelalte tari din UE, al deficitului public, pe care guvernul se pare ca va reusi sa-l mentina la 3,9% din PIB in 2009.

Romania s-a confruntat cu o cadere a PIB-ului de 0,7% in cifre trimestriale si de 7,1% in date anualizate.

Bulgaria, al carei PIB a scazut in trimestrul III cu 5,8% in cifre anualizate – cel mai negativ rezultat de la inceputul crizei, nu poate spera la o revenire a cresterii economice decat in 2011, estimeaza specialistii.

„Potentialul tarilor din Europa Centrala si de Est ramane inca foarte dependent de Europa Occidentala, mult mai puternica din punct de vedere economic. Drept urmare, viitorul tarilor din aceasta regiune depinde foarte mult de reluarea cresterii economice din Europa de Vest”, concluzioneaza Witold Orlowski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro