Sari direct la conținut

Indignare în China, unde ”Fight Club” a fost modificat. Mesajul care apare în locul celebrei scene de la finalul peliculei

HotNews.ro
Indignare în China, unde ”Fight Club” a fost modificat. Mesajul care apare în locul celebrei scene de la finalul peliculei

Sfârșitul ”Fight Club”, celebrul film creat de David Fincher din 1999, a fost modificat în China, stârnind indignarea fanilor, scrie Guardian.

Cinefilii din China au observat la sfârșitul săptămânii trecute că pelicula cu Brad Pitt și Edward Norton, disponibilă de curând pe platforma de streaming Tencent Video, a fost ”coafată” astfel încât să dispară mesajul anarhist și anticapitalist care a făcut din film un succes mondial.

În scenele finale ale originalului, personajul lui Norton, Naratorul, își ucide alter ego-ul imaginar Tyler Durden – interpretat de Pitt – și apoi privește cum explodează mai multe clădiri, sugerând că planul personajului său de a distruge civilizația modernă este în curs de desfășurare.

Noua versiune din China are o abordare total diferită.

Naratorul îl ucide în continuare pe Durden, dar scena cu clădirile care explodează în serie este înlocuită cu un ecran negru pe care este postat mesajul: „Poliția și-a dat seama rapid de întregul plan și i-a arestat pe toți criminalii, reușind să împiedice cu succes explozia bombei”.

Se adaugă apoi că Tyler – o născocire a imaginației Naratorului – a fost trimis la un „azil de nebuni” pentru tratament psihologic și a fost ulterior externat.

Noul final în care statul triumfă a stârnit indignarea multor spectatori chinezi – mulți dintre ei văzând anterior versiuni piratate ale versiunii nealterate a filmului.

„Este prea revoltător”, a comentat un spectator pe Tencent Video. „Nu doar șterg scene, ci adaugă și la scenariu”, a scris un utilizator pe platforma de socializare chineză Weibo.

Cum arată, de fapt, finalul peliculei:

Nu este clar dacă cenzorii guvernamentali au cerut acest final alternativ sau dacă producătorii filmului original au făcut modificările. Tencent nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Studiourile de la Hollywood lansează adesea versiuni alternative în speranța de a trece de obstacolele cenzurii de la Beijing și de a avea acces la milioane de consumatori chinezi.

În 2019, mai multe scene din filmul „Bohemian Rhapsody” care făceau referire la sexualitatea lui Freddie Mercury – o parte esențială a biografiei sale – au fost eliminate la lansarea în China.

Sub conducerea președintelui Xi Jinping, autoritățile chineze au făcut presiuni pentru a epura societatea de elementele considerate nesănătoase, inclusiv scene din filme, seriale și jocuri video.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro