Sari direct la conținut

Inghesuiala la concursurile de angajare a politistilor. Pana acum au fost si cate 11 candidati pe loc

HotNews.ro
Politisti criminalisti, Foto: Hotnews
Politisti criminalisti, Foto: Hotnews

Guvernul a aprobat, in februarie, angajarea a mii de posturi de politisti. Deja au avut loc concursuri pentru 1.000 de posturi de ofiteri, potrivit unui raspuns transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), la solicitarea HotNews.ro, interesul fiind foarte mare, existand si cate 11 candidati pe loc. Cea mai mare concurenta a fost pe posturile Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Ministerul de Interne precizeaza ca la sfarsitul lunii februarie erau incadrati peste 66.000 de politisti, insa ar fi un deficit de personal de peste 12.000 de posturi. Urmeaza sa fie organizate concursuri pentru inca 3.000 de posturi, in special in mediul rural.

„Conform datelor centralizate pana la sfarsitul lunii februarie a.c., la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului General pentru Imigrari si al structurilor din Aparatul Central al M.A.I. erau incadrati peste 66.000 de functionari publici cu statut special (politisti)„, se arata in raspunsul Ministerul Afacerilor Interne transmis HotNews.ro. La nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane se regaseste cel mai mare numar de posturi vacante de politisti.

Pentru acoperirea deficitului de personal, ministrul de interne Petre Toba a aprobat un plan de majorare a cifrei de scolarizare a institutiilor de invatamant ale MAI pana la capacitate maxima, organizarea de concursuri pentru trecerea a 1.000 de agenti/subofiteri in corpul ofiterilor, precum si pentru incadrare din sursa externa.

Pe 19 martie, a avut loc etapa finala a mai multor concursuri organizate pentru trecerea in corpul ofiterilor a agentilor de politie, maistrilor militari si subofiterilor. Pentru cele 1.000 de locuri scoase la concurs, au promovat pana in prezent 825 dintre candidati (675 la nivelul Politiei Romane si 150 la nivelul celorlalte structuri ale MAI).

La aceste concursuri s-a inscris un numar de peste 9.200 de candidati- agenti de politie, maistri militari si subofiteri, absolventi de studii superioare care indeplinesc conditiile legale.

Cea mai mare concurenta s-a inregistrat la Inspectoratul General al Politiei Romane, cu o medie de peste 11 candidati/loc, pentru ocuparea celor 720 de posturi aprobate pentru incadrare.

  • Prioritare sunt posturile pentru zona de ordine publica din mediul rural

Potrivit Ministerului de Interne, odata cu finalizarea concursurilor de trecere in corpul ofiterilor a agentilor si subofiterilor cu studii superioare se va incheia prima etapa a programului de reducere a deficitului de personal. Astfel, in perioada urmatoare vor fi demarate procedurile pentru organizarea primelor concursuri de incadrare din sursa externa. Dintre cele aproximativ 3.000 de posturi, peste 1.100 vor fi destinate pentru incadrarea/ rechemarea in activitate a fostilor politisti, jandarmi, pompieri care indeplinesc conditiile legale, inclusiv dintre cei care au fost disponibilizati.

In conditiile in care Guvernul Romaniei are in derulare mai multe programe pentru dezvoltarea mediului rural, posturile care urmeaza a fi incadrate din sursa externa sunt destinate cu prioritate pentru zona de ordine publica din mediul rural, pentru asigurarea ordinii publice si cresterea sigurantei cetateanului, precizeaza Ministerul de Interne.

Ministerul de Interne sustine ca in acest moment, deficitul este de peste 12.000 de posturi, fiind inregistrate, numai de la inceputul acestui an, peste 3.000 de incetari ale raporturilor de serviciu prin pensionare.

Masurile propuse se realizeaza cu incadrarea in bugetul anual aprobat Ministerului Afacerilor Interne.

Guvernul a modificat si completat, printr-o Ordonanta de urgenta adoptata pe 24 februarie, Legea 360/2002 privind Statutul politistului, care a creat un nou cadru de recrutare a politistilor.Potrivit Guvernului, a fst creat cadrul legal pentru reincadrarea in functie a fostilor politisti care au incetat raporturile de serviciu la cerere, prin demisie, prin numirea intr-o alta functie publica, ca urmare a reorganizarii unitatii de politie ori dupa pierderea capacitatii de munca, dar pe care intre timp si-au recapatat-o. La reincadrare, politistii vor primi aceleasi grade profesionale pe care le detineau la data trecerii lor in rezerva. Nu vor putea fi reincadrati fostii politisti ale caror raporturi de serviciu au incetat la implinirea varstei si a celorlalte conditii de pensionare ori ca urmare a destituirii din politie, acordarii calificativului nesatisfacator in urma evaluarii anuale, condamnarii prin hotarare judecatoreasca definitiva, nepromovarii examenului de definitivare in profesie, nedefinitivarii studiilor cerute de lege sau incadrarii frauduloase. De asemenea, a fost introdusa posibilitatea ocuparii functiilor de politist cu personal recrutat din „sursa externa”, prin incadrare directa, in conditiile in care exista un deficit de politisti care nu poate fi acoperit doar prin formarea personalului in institutiile de invatamant ale ministerului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro