Ioana Petrescu: Banii din taxa pe stalp merg intial la buget. Transferul catre primarii va fi stabilit ulterior
Sumele din impozitul pe constructii speciale, care va fi redus de de la 1,5% la 1%, vor fi repartizate primariilor, insa taxa va fi colectata la bugetul de stat, iar ulterior va fi stabilit mecanismul de transfer catre bugetele locale, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, potrivit Mediafax.
Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, sustine reducerea cotei de impozit pe constructii de la 1,5% la 1%, a afirmat Ioana Petrescu, in cadrul dezbaterilor la Comisia de politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, care a dezbatut astazi amendamentele la ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
„Este o reducere consistenta, cu 33%, a impozitului pe constructii, ceea ce inseamna, implicit, diminuarea poverii fiscale pentru mediul de afaceri. Am ajuns la aceasta solutie urmare a consultarilor cu reprezentantii investitorilor si ai Comisiei de politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor”, a spus ministrul Finantelor.
Petrescu a explicat ca sumele incasate din taxa pe constructii va fi repartizata bugetelor locale, insa pentru o administrare cat mai simpla din perspectiva companiilor, acest impozit va fi colectat initial la bugetul de stat, urmand ca prin norme de aplicare sa fie stabilit mecanismul de repartizare catre bugetele locale.
Modificarile adoptate marti de Comisia de politica economica vor intra in vigoare incepand cu 2015, dupa ce vor parcurge procedura parlamentara, mentioneaza Ministerul Finantelor.
Premierul Victor Ponta a anuntat saptamana trecuta ca impozitul pe constructiile speciale va fi redus de la 1,5%, la 1% din valoarea constructiei, iar veniturile colecate vor ramane la dispozitia autoritatilor locale, si nu vor mai intra la bugetul de stat.
„Taxa pe constructii speciale vreau s-o reducem si putem sa ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% si toate veniturile sa fie colectate si sa intre in bughetul autoritatilor locale. In acest fel, au sanse mai mari de dezvoltare si de fapt banii autoritatilor locale inseamna canalizare, apa, drumuri, scoli”, a spus Ponta.
Impozitul pe constructii speciale a fost introdus la inceputul acestui an. Introducerea taxei a fost propusa inca din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate.
Taxa se plateste in doua rate anuale, iar dupa prima declarare a reiesit ca statul va incasa mult peste valoarea estimata inisial in negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. In prezent se estimeaza ca incasarile din taxa pe constructii speciale vor depasi in acest an 1,5 miliarde lei.
Introducerea taxei pe stalp si cresterea accizelor la carburanti au reprezentat principalele argumente ale autoritatilor romane in negocierile cu FMI si CE pentru ca institutiile internationale sa accepte cresterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.