Sari direct la conținut

Iranul confirmă că fregata „Sahand”, una dintre cele mai moderne nave de război ale sale, s-a scufundat în port în timpul reparațiilor

HotNews.ro
Iranul confirmă că fregata „Sahand”, una dintre cele mai moderne nave de război ale sale, s-a scufundat în port în timpul reparațiilor
Fregata „Sahand” în timpul unei traversări a Strâmtorii Ormuz în 2019, FOTO: Morteza Nikoubazl / Sipa Press / Profimedia Images

Fregata „Sahand” a Forțelor Navale Iraniene s-a scufundat marți în ape de mică adâncime în portul Bandar Abbas din sudul țării după un accident în timpul reparațiilor, a confirmat agenția de presă Nournews, citată de Reuters.

„Nava de război Sahand, care a fost readusă pe linia de plutire cu mari dificultăți luni, s-a scufundat acum după ce frânghia care ținea vasul s-a rupt”, a relatat Nournews, o agenție de presă afiliată Consiliului Suprem de Securitate Națională a Iranului.

Presa de stat iraniană a transmis pentru prima oară la sfârșitul săptămânii trecute că fregata s-a răsturnat în doc după ce a luat apă la bord în timpul reparațiilor și că se depun eforturi pentru reechilibrarea sa.

Această navă de război pe care Iranul o descrie ca fiind una „stealth” a fost lansată la apă în 2018 și este echipată cu o punte de zbor pentru elicoptere, lansatoare de torpile, armament anti-nave și antiaerian, capabilități de război electronic, și rachete anti-nave și sol-aer.

Agenția Reuters amintește că în 2021 „Kharg”, cea mai mare navă a Forțelor Navale Iraniene, s-a scufundat după ce a luat foc în timpul unei misiuni de instruire din Golful Oman, dar că accidentul nu s-a soldat cu victime.

Iranul a dezvoltat o amplă industrie de armament autohtonă în condițiile în care a fost supus unor sancțiuni și embargouri occidentale care au împiedicat Republica Islamică să importe categorii întregi de arme.

În 2010 Iranul a lansat la apă primul său distrugător ca parte a unui program de a-și moderniza forțele navale, multe dintre vasele sale de război datând de dinaintea Revoluției Islamice din 1979 și fiind în mare parte de producție americană.

INTERVIURILE HotNews.ro