Irlandezii decid astazi soarta Tratatului de la Lisabona – noua constitutie europeana
Trei milioane de alegatori irlandezi se pronunta joi, prin referendu asupra Tratatului european de la Lisabona. Rezultatul scrutinului este incert dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, sondajele de opinie aratau pentru prima data ca cei care vor spune „Nu” documentului sunt mai multi decat cei care il aproba, scrie presa internationala de joi.
UPDATE: Biroul Electoral al Irlandei a anuntat ca pina la ora 14:00 (16:00, ora Romaniei), s-au prezentat la urne aproximativ 18% din cei 3 milioane de cetateni cu drept de vot.
O medie mai mare s-a inregistrat in vestul tarii (20%), in vreme ce in Dublin, pina la aceeasi ora, s-au prezentat aproximativ 16%.
Este de asteptat ca procentul sa creasca destul de mult dupa ora 17, ora Irlandei, cind foarte multi oameni ies de la munca, insa nu se preconizeaza ca procentul final sa depaseasca 48-50%.
Referendumul de azi din Irlanda – cum se voteaza
Irlandezii isi exprima astazi votul legat de ratificarea sau respingerea Tratatului de la Lisabona, menit sa modernizeze functionarea Uniunii Europene. “3 milioane de oameni decid viitorul pentru 500 de milioane” – a fost expresia cea mai intilnita in presa irlandeza in ultima luna. Si asa si este, de vreme ce Irlanda este singura tara din cele 27 ale Uniunii Europene care organizeaza un referendum popular pe aceasta tema. In Romania, Parlamentul a ratificat Tratatul in februarie 2008.
Iata citeva detalii ale referendumului organizat astazi in Irlanda:
- Sectiile de votare vor fi deschise astazi in intervalul 07:00 – 22:00 (cea mai lunga perioada din istoria sistemului de vot din Irlanda).
- Pentru ca in Irlanda nu exista buletine sau carti de identitate, cetatenii trebuie sa prezinte pentru a putea vota fie pasaportul, fie permisul de conducere, fie certificatul de nastere, fie carnetul de student, fie un extras bancar pe care sa fie trecute numele si adresa.
- Prezenta la vot este estimata la putin sub 50% (nu conteaza prezenta pentru validarea referendumului).
- Pentru ca votul sa fie valabil, buletinul trebuie sa fie marcat cu un “X” fie in dreptul casutei de DA (“TÁ/YES”) fie in dreptul celei de NU („NÍL/NO”).
- Liderii celor doua mari partide din Irlanda vor vota in orasele din care provin, nu in Dublin: prim-ministrul Brian Cowen (liderul Fianna Fail, principalul partid de la putere) isi va manifesta optiunea in Tullamore (County Offaly), in timp ce Enda Kenny, liderul principalului partid din opozitie, Fine Gael, isi va exercita dreptul in Castlebar (County Mayo). Ambele partide sustin votul „DA”.
- Numararea buletinelor de vot va incepe vineri dimineata si se va incheia pina la ora 5 dupa-amiaza, potrivit oficialitatilor.
- Locuitorii micutelor insule Aran (coasta Oceanului Atlantic, vestul tarii) si-au exprimat votul ieri, dar s-au declarat nemultumiti fiindca nu voteaza in aceeasi zi cu restul tarii.
- Organizatia non-guvernamentala Libertas, una dintre cele mai mari sustinatoare ale votului NU (impreuna cu Partidul Socialist si cu Sinn Feinn), a declarat ca membrii sai vor apela telefonic astazi votantii identificati ca fiind sustinatori “NU” pentru a se asigura ca acestia chiar se duc sa voteze.
- Fianna Fail, partidul de la putere, va organiza transporturi spre sectiile de votare pentru locuitorii aflati in zone indepartate sau putin populate.
Potrivit unui studiu publicat in 6 iunie de cotidianul Irish Times, arata ca 35% dintre irlandezi vor vota „Nu” la referendum, in timp ce 30% se vor pronunta cu „Da”. Totusi, 28% dintre cei chestionati erau indecisi, iar 7% au spus ca nu vor vota.
Asadar, potrivit analistilor, rata participarii la scrutin va decide soarta votului.
Cei care se opun documentului spun ca nu il cunosc. Guvernul a dat asigurari ca, in cazul in care irlandezii vor respinge Tratatul, nu va mai fi organizat un al doilea referendum.
Premierul Brian Cowen a avertizat ca respingerea documentului ar face mai slaba Irlanda in cadrul UE. Daca irlandezii nu vor aproba Tratatul de la Lisabona, atunci procesele de modernizare si de reforma ale Uniunii Europene vor fi stagnate, asa cum s-a intimplat in 2005, cind Franta si Olanda au respins Constitutia Europeana.
Pentru a intra in vigoare Tratatul trebuie aprobat de toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene. Irlanda este singura tara care, potrivit Constitutiei, trebuie sa organizeze un vot popular pe acest subiect. 18 tari din cele 27 au ratificat, pana acum, Tratatul in Parlament.
Cu doar cateva ore inaintea scrutinului din Irlanda, Parlamentul grec a ratificat, miercuri noaptea, Tratatul de la Lisabona.
Tratatul de la Lisabona a fost aprobat in 19 octombrie 2007 de cele 27 tari membre UE. Acesta trebuie sa fie ratificat de toate statele inainte sa intre in vigoare la inceputul anului 2009. Romania a ratificat documentul in 4 februarie anul acesta.
Cele noua tari care mai au de ratificat acest document sunt : Irlanda, Belgia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Cipru, Spania si Suedia.