Sari direct la conținut

Italia susține că a venit momentul pentru diplomație între Ucraina și Rusia

HotNews.ro
Guido Crosetto alaturi de Giorgia Meloni, Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia
Guido Crosetto alaturi de Giorgia Meloni, Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia

A venit timpul ca diplomaţia să deschidă drumul către pace între Ucraina și Rusia, a declarat miercuri ministrul apărării italian, Guido Crosetto, adăugând că sprijinul ferm al Occidentului pentru Kiev este crucial pentru a asigura negocieri relatează Reuters și Agerpres.

Contraofensiva ucraineană din 2023 nu a produs rezultatul dorit, iar situaţia de pe front trebuie privită cu realism, a declarat ministrul Crosetto într-o intervenţie în parlament.

„Din această perspectivă… se pare că a sosit timpul pentru o diplomaţie incisivă, alături de sprijinul militar, pentru că există o serie de semnale importante venite de ambele părţi”, a spus Crosetto. Rusia îşi arată treptat disponibilitatea de a negocia şi de a-şi proteja economia, în timp ce poziţia Ucrainei pare mai puţin intransigentă decât înainte, a spus el.

„Toate acestea trebuie luate în considerare pe drumul către negocieri pentru oprirea conflictului şi a procesului ulterior de normalizare a relaţiilor, nu doar ale Rusiei cu Ucraina, ci şi cu ţările occidentale”, a afirmat ministrul italian al apărării.

Rusia cere Ucrainei să renunțe la teritoriile pe care le dorește Putin

Rusia a declarat de mai multe ori că este pregătită pentru discuţii de pace dacă Ucraina ţine cont de „noile realităţi”, adică să recunoască la negocierile de pace pierderea teritoriilor pe care Moscova le revendică și pe care Vladimir Putin le-a proclamat anexate țării sale în septembrie 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice idee că Moscova ar fi interesată de discuţii, declarând luna aceasta revistei The Economist că Rusia ar fi de acord cu o pauză în lupte doar dacă ar avea nevoie de o pauză pentru a-şi reface armata.

„În Ucraina, frontul intern pare să nu mai fie la fel de unit ca în trecut în susţinerea politicii preşedintelui Zelenski, ieşind la iveală unele divergenţe în discursul politic”, a observat Crosetto.

Zelenski şi-a intensificat contactele internaţionale în ultimele săptămâni, încercând să consolideze sprijinul occidental, pe fondul avertismentelor că armata ucraineană este în criză de armament.

Italia afirmă că Rusia trebuie recunoscută drept stat agresor

Italia a adoptat luna trecută un decret care îi permite să continue să trimită material de război în Ucraina până la sfârşitul anului 2024. De asemenea, guvernul premierului Giorgia Meloni a fost de acord să trimită Kievului mai multe materiale pentru a-şi consolida apărarea.

Crosetto, un susţinător puternic al Kievului şi un membru important al partidului Fratelli d’Itali, al lui Meloni, a reiterat că orice discuţie de pace trebuie să recunoască în mod clar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei declanşată în februarie 2022.

„Integritatea teritorială deplină şi frontierele recunoscute ale Ucrainei rămân obiectivul întregii comunităţi internaţionale”, a declarat el.

Comentariile lui Crosetto vin la doar o zi după ce autoritățile locale din Modena au blocat organizarea în localitate a unei conferințe pro-ruse care a scandalizat Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 686-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro