Sari direct la conținut

Japonia poate deveni vineri a cincea țară care pune o sondă pe Lună și va încerca o aselenizare de înaltă precizie

HotNews.ro
Unul dintre micii roboti pe care misiunea japoneza ii va pune pe Luna, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Unul dintre micii roboti pe care misiunea japoneza ii va pune pe Luna, Foto: Handout / AFP / Profimedia

​Japonia va încerca vineri să facă istorie, punând pe suprafața Lunii un modul denumit SLIM care ar trebui să ajungă la sub 100 de metri de ținta stabilită, făcând astfel o aselenizare de mare precizie. Sonda a fost lansată în septembrie, cu o rachetă japoneză H-2A.

Japonia nu are buget precum SUA sau China la programul spațial, însă a reușit să aducă mostre de pe doi asteroizi și are planuri de a duce și oameni în spațiu. Japonia are în plan și misiuni comune cu India.

Modulul denumit SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) și poreclit „Moon Sniper” ar trebui să aselenizeze cu o foarte înaltă precizie, adică la maxim 100 de metri de ținta stabilită, față de mediile din prezent (câțiva kilometri). Ținta de aselenizare se numește Shioli Crater.

Acuratețea va fi vitală pentru misiunile mult mai complicate din viitor, când se vor trimite încărcături mult mai importante pe Lună și va fi important ca ele să nu ajungă prea departe de locul stabilit. Tehnologia va fi folosită și de NASA, în viitoarele misiuni Artemis.

„Obiectivul principal al SLIM este să dovedească faptul că este posibilă aselenizarea de mare acuratețe. Vrem să aselenizăm exact unde ne dorim, în loc de unde putem”, spuneau oficialii JAXA.

Dacă SLIM va ajunge cu succes pe suprafața Lunii se va folosi apoi de camera multispectrală pentru analiza compoziției solului și rocilor lunare și pentru a afla cât mai multe despre structura internă a Lunii. Sonda de aterizare va pune pe suprafața Lunii și doi mici roboți care vor face fotografii.

Sonda SLIM este programată să înceapă coborârea pe suprafața selenară vineri, 19 ianuarie, ora 17:00 (ora României), iar dacă nu vor apărea probleme, ar trebui să ajungă la destinație 20 de minute mai târziu. Ar fi prima aselenizare reușită din istoria misiunilor spațiale nipone, după două încercări nereușite.

De la o altitudine de 15 km vor începe manevrele de coborâre și, după cum spunea un oficial JAXA, rezultatele a 20 de ani de muncă se vor vedea după 20 de minute.

Sonda spațială SLIM a celor de la JAXA a ajuns pe orbita Lunii chiar în ziua de Crăciun a anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro