Sari direct la conținut

Jocul, element in abordarea unei teme de cercetare stiintifica. Fizicianul Dorin Peonariu (IFIN): Ne jucam cu modelele dezvoltate de noi sau de catre altii, adevarul final il da experimentul

HotNews.ro
Masa rotunda ICPE-CA, Foto: ICPE-CA
Masa rotunda ICPE-CA, Foto: ICPE-CA

Cercetarea stiintifica este un joc cu modele dezvoltate, deja existente sau realizat de cercetator, iar cu ajutorul acestor modele se poate aproxima realitatea fizica, insa „adevarul final il da experimentul”, le-a spus joi fizicianul Dorin Poenariu de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN) tinerilor olimpici prezenti la masa rotunda „Joc si cercetare”, organizata de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA). Directorul general al institutului Wilhelm Kappel a aratat ca cercetarea trebuie inteleasa ca un joc facut din pasiune, un joc care are reguli, ca oricare altul, si anume teoremele stiintifice.

„Ne jucam cu modelele dezvoltate de noi sau de catre altii. In lipsa unor teorii clare modelele ne permit sa aproximam destul de bine realitatea fizica dar pentru a le vedea limitele avem datoria de a le testa in domenii cunoscute, adevarul final il da experimentul„, a aratat, prof. Dorin Poenariu de la Institutul de Fizica (IFIN), invitat la eveniment.

Trebuie sa intelegeti cercetarea ca pe un joc pe care sa il faceti din pasiune, cu placere. Noi suntem un institut de cercetare aplicativa si cred ca pentru noi jocul are o semnificatie deosebita. Vad prin joc o calificare a celor care vor sa faca cercetarea aplicativa si sa nu le fie un chin. Pentru a juca, noi vrem sa avem oameni pasionati, care traiesc in institutul nostru fara sa simta chinul muncii. Ei se joaca, dar se joaca intr-un fel deosebit. Muncesc din greu, dar nu simt ca muncesc, se joaca. Avem nevoie de oameni pasionati si seminarul nostru asta isi propune sa gaseasca oameni pasionati. Munciti si va jucati in acelasi timp. Cercetarea stiintifica este joc, nu divertisment. Orice joc are reguli, la noi trebuie sa stii teoremele acelei stiinte ca altfel nu te poti juca. Regulile jocului inseamna de fapt sa fiti bine pregatiti in domeniul in care doriti sa profesati„, le-a transmis Kappel tinerilor pasionati de cercetare, vorbindu-le despre importanta jocului in viata de zi cu zi, dar mai cu seama in cercetare.

Prima sesiune de comunicari stiintifice Joc si Cercetare Stiitifica s-a desfasurat joi, fiind organizata de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Obiectivul principal al sesiunii de comunicari l-a constituii identificarea jocului ca element deosebit in abordarea unei teme de cercetare, potrivit organizatorilor. Lucrarile prezentate au abordat subiecte din domeniul fizicii sau aplicatiile acesteia in inginerie, prezentate intr-o maniera creativa.

Mircea Ignat, presedintele Centrului de Initiere in Cercetarea Stiintifica Alexandru Proca, le-a vorbit tinerilor despre importanta imaginatiei in cercetare si inovare: „Cercetarea este cam disparuta si vrem sa redescoperim jocul, care inseamna in fapt esenta cercetarii. Jocul a cam disparut la noi, iar prin joc tinerii se pot mobiliza„.

Evenimentul, la care au luat parte zeci de tineri, a dezbatut secretele si succesele cercetarii la nivel national si mondial, fiind abordate totodata cele mai stranii descoperiri si inventii.

Printre cele mai deosebite inventii care s-au bucurat de succes in randul oamenilor si care au fost gandite de tineri cercetatori prin joc sau datorita jocului au fost amintite castile de urechi cu blana, folosite in sezonul rece de sportivi pentru a stopa curentul rece la nivelul urechilor si snowmobilul inventat in 1920 de Joseph-Armand Bombardier.

Aceasta masa rotunda reprezinta o parte din activitatea de cercetare desfasurata de tineri olimpici, membri ai Centrului de Initiere in Cercetarea Stiintifica a Tinerilor Olimpici Alexandru Proca din cadrul ICPE-CA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro