Sari direct la conținut

KazMunaiGaz ia Petromidia pe pierderi

Business Standard

Brokerii spun ca se asteptau ca Petromidia sa raporteze pierderi din cauza marjei negative din rafinare. Compania, care opereaza cea mai mare rafinarie locala, a raportat o crestere de 20% a cifrei de afaceri.

Potrivit unui comunicat al Rompetrol, “evolutia indicatorilor financiari a fost sustinuta atat de cresterea productiei de produse petroliere, cat si de alinierea preturilor acestora, in acord cu tendintele pietei de profil”.

Principala companie din Romania a grupului, Rompetrol Rafinare, a raportat pierderi de aproape 4,1 mil. euro (sase mil. dolari), in perioada ianuarie-septembrie 2006.

Rompetrol Rafinare Constanta, cu subsidiarele sale – Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics – a consemnat, in primele noua luni ale anului, o majorare cu aproximativ 20% a cifrei de afaceri, de la 1,33 miliarde euro (1,93 mil. dolari) pana la 1,6 mld. euro (2,31 mld. dolari).

Fata de cifra de afaceri obtinuta in prima jumatate a anului 2007, de aproximativ 95 mil. euro (1,38 mld. dolari), cresterea este de 67%, potrivit Rompetrol. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a semnat in urma cu doua luni contractul de vanzare-cumparare a 75% din actiunile grupului catre KazMunaiGaz.

“Procesarea de la inceputul anului a unor cantitati record de materie prima la Rompetrol Rafinare este rezultatul planului de extindere a capacitatii rafinariei la cinci milioane de tone/an pana in 2009, anuntat inca din 2006, cand s-au prelucrat 3,7 milioane tone de materie prima.

Astfel, obiectivul, deja declarat, de a ne situa, peste trei ani, intre primele 25 de rafinarii din Europa, este tot mai aproape”, a declarat Cosmin Cocean, vicepresedintele pentru rafinare al Grupului Rompetrol, citat de comunicatul companiei.

Potrivit documentului citat, Grupul Rompetrol a inregistrat, in primele noua luni ale lui 2007, o cifra de afaceri de 3,2 miliarde euro (4,7 miliarde dolari), in crestere cu 10% fata de perioada similara din 2006, cand aceasta s-a situat la aproape trei miliarde euro (4,28 miliarde dolari).

Un articol de Simona Dobre

Integral in Business Standard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro