Laura Codruta Kovesi: Nu cercetam oamenii dupa partidul din care fac parte / Noi nu avem tangenta cu campaniile electorale, in afara de faptul ca inregistram mai multe plangeri
Procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat joi seara, invitata la emisiunea „24 intr-o ora” difuzata de postul de televiziune Digi24, ca institutia pe care o conduce nu cerceteaza oamenii dupa partidul din care fac parte. Aceasta a reiterat afirmatiile presedintelui Traian Basescu facute cu ocazia prezentarii bilantului pe 2011 a Ministerului Publicdeclarand ca „nu cred ca o sa gasiti vreun procuror care sa spuna ca i-a dat un politician telefon sa ii spuna sa deschida un anumit dosar.”
Intrebata cum va influenta campania electorala activitatea procurorilor, Kovesi a declarat: „nu prea avem noi tangenta cu campaniile electorale, in afara de faptul ca inregistram plangeri mai multe iar plangerile sunt mai mediatizate”.
Procurorul general a mai precizat ca intrarea in vigoare anul viitor a noului cod de procedura penala va contribui la diminuarea numarului mare de dosare. Aceasta a atras atentia ca „statistic, 1 din 4 romani este implicat intr-un dosar penal” un motiv fiind lipsa unor mecanisme juridice adecvate. Astfel, potrivit procurorului general, „nu avem inca implementate elemente de justitie negociate. Exista foarte multe situatii in care se fac plangeri nejustificate sau neintemeiate”.
Laura Codruta Kovesi a dat drept exemplu cazul unei femei care, de 1 martie, facut o plangere penala de inselaciune acuzandu-si prietenul ca nu a luat-o in casatorie. „90% din activitatea procurorilor este de a motiva netrimiterile in judecata. Sunt foarte multe cazuri de plangeri nejustificate”, a explicat procurorul general.
Intrebata in legatura cu criticile pe care presedintele le-a adresat in urma cu cateva luni Procuraturii Generale si Directiei Nationale Anticoruptie, Kovesi a precizat ca a verificat „daca datele corespund. S-a facut o analiza a activitatii;
numarul achitarilor a crescut insa se situeaza sub 2%, un numar foarte scazut. De foarte multe ori aceste achitari nu sunt impurtabile procurorilor. In cazul achitarilor de la DNA, s-a afcaut o analiza foarte clara a deciziei procurorilor. Rata de achitare a DNA pe anul trecut a fost de 10%, in usoara crestere. Nu stiu insa exact perioada la care s-a referit presedintele Traian Basescu.
Referindu-se la succesele justitiei, in special la extradarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, si a fostului director CFR Mihai Necolaiciuc, acuzat de fraude de 50 de milioane de euro in detrimentul Companiei Nationale a Cailor Ferate, Kovesi a precizat ca Procuratura Generala nu se poat implica in extradarea lui Omar Hayssam. „In ceea ce il priveste pe Nicolae Popa si pe Necolaiciuc aveam dosare in lucru si i-am adus in tara. Eforturile institutiilor statului s-au concretizat in rezultate. In cazul lui Omar Hayssam, nu mai avem dosar in lucru, prin urmare nu putem sa ne implicam in extradarea acestuia. Este in atributiile Ministerului Justitiei”, a declarat procurorul general.
Intrebata la ce se asteapta de la Raportul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verficare) din vara, raport folosit de Olanda pentru a bloca aderarea Romaniei la spatul Schengen, Kovesi a precizat ca se asteapta „sa fie un raport veridic care sa redea modificarile reale din justitie”.
In finalul emisiunii, intrebata cine ar trebui sa o inlocuiasca la sfarsitul mandatului, in toamna, Laura Codruta Kovesi a declarat: „Vad un procuror profesionist, onest, pentru care munca este mai importanta decat orice, si un procuror care sa ii lase pe ceilalti sa isi faca treaba.” Intrebata daca Daniel Morar poate sa indeplineasca aceste conditii, procurorul general a precizat ca actualul sef DNA ar putea sa preia functia insa a precizat ca nu este datoria ei sa numeasca un inlocuitor. „Daca voi fi intebata, nu voi face o propunerea ci voi propune o lista de nume, iar procurorii de pe lista trebuie sa intruneasca aceste calitati”, a precizat Kovesi.
Joi a avut loc prezentarea raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2011 la care au luat parte presedintele Traian Basescu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general, Laura Codruta Kovesi. La prezentare au mai luat parte procurori cu functii de conducere si cu functii de executie din cadrul parchetelor din teritoriu, Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Ministerului Justitiei si ai institutiilor publice care colaboreaza cu Ministerul Public in desfasurarea activitatii.