Legea defaimarii a lui Dragnea a trecut de Comisiile din Camera Deputatilor si merge la plen. Amenzile initiale au fost marite pana la 100.000 lei, desi in octombrie Dragnea promitea sa le faca "simbolice"/ PNL: "Un pumn in gura dat ziaristilor"
Deputatii din Comisiile Juridica si pentru Drepturile Omului au dat aviz favorabil, cu amendamente, pe legea “defaimarii sociale” a lui Liviu Dragnea, prin care amenzile prevazute initial in proiectul de lege asa au crescut, desi Dragnea declarase in luna octombrie, in urma unui val de critici, ca va face ca amenzile sa fie “la nivel simbolic”.
- Citeste: Capcanele legii initiate de Liviu Dragnea. De ce poate fi periculoasa incriminarea “defaimarii sociale” pentru libertatea de exprimare in presa, pe Facebook si bloguri
- Dragnea, inaintea sedintei Consiliului National al PSD: “Este o lege la care tin foarte mult, sper sa fie adoptata rapid. Dupa aceea voi face o conferinta de presa sa o explic”
Amintim ca plenul Senatului a adoptat pe 7 octombrie proiectul legislativ privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup initiata de presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, care prevedea ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social.
La cateva zile, dupa valul de critici aparute la acest proiect, Dragnea a declarat ca va elimina din criteriile de apartenenta politica si de avere, ceea ce s-a intampla marti, prin adoptarea unui amendament in acest sens.
Astfel, potrivit noului text, grupul social se va defini astfel: “categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, orientare sexuala, origine sociala, avere*, dizabilitati, boala cronica necontagioase sau infectie HIV/SIDA.”
*Desi la motivarea amendamentului Dragnea afirma ca referinta la “avere” a fost scoasa, in textul amendamentului acesta a ramas. Doar referinta la “apartenenta politica” a fost eliminata.
Potrivit textului legii, defaimarea sociala este: “fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartanentei sale la un anumit grup social”.
“Spiritul legii nu a fost de a proteja in vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care intr-adevar poate apare, ca cineva vreodata sa foloseasca aceasta prevedere pentru a-si proteja partidul sau actiunile, aceasta notiune va fi scoasa din lege”, a spus Dragnea.
“N-a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare si respectul reciproc si demnitatea umana. Exista posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara in lume foarte multe tensiuni si foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare si la noi acest risc”, spunea liderul PSD.
Dragnea afirmase insa si ca amenzile vor fi prevazute la un nivel simbolic. Pe de alta parte, prin amendamentul adoptat de comisii marti care ii apartine chiar lui Dragnea, cuantumul amenzilor au crescut pana la 100.000 lei.
Mai exact, Dragnea propune prin amendament ca Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei ce urmeaza, potrivit acestui proiect, sa fie infiintat in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sa aplice amenzile prevazute in Ordonanta Guvernului 137/2000.
Ce spune aceasta ordonanta la articolul 26:
“(1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6), art. 12, 13, 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate”.
Aceste sanctiuni se aplica persoanelor fizice sau juridice de catre Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei.
“Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sociale sau anularea situatiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutita e taxa judiciara de timbru si nu este conditionata de sesizarea Departamentului pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei sau a Consiliului National pentru Combaterea Discrimnarii.
Termenul pentru introducerea cererii este de 3 ani si curge de la data savarsirii faptei sau de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei,” se mai prevede in lege.
Raportul favorabil a primit 17 voturi “pentru” si 5 “impotriva”, aceastea din urma apartinand deputatilor PNL si UDMR. Proiectul va intra cel mai probabil maine la votul final din plenul Camerei, for decizional.
Deputatul PNL Gabriel Andronache, vicepresedintele comisiei juridice, a declarat jurnalistilor ca legea reprezinta “un pumn in gura dat ziaristilor din Romania”.
“Noi consideram ca este vorba despre o reglementare excesiva. Sunt suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania”, a spus acesa.
De asemenea, s-au eliminat din textul initial al legii asa cum a fost adoptat de Senat articolele ce se refereau la activitatea didactica si pregatirea cadrelor didactice pe tema tolerantei si combaterii dicriminarii.
O alta eliminare se refera la manualele scolare. Dragnea propusese in forma initial ca toate manualele scolare si materialele didactice aprobate de Ministerul Educatiei sa fie avizate in prealabil de Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei.
Un alt amendament adoptat si care ii apartine lui Dragnea prevede, la art. 9: “Casa corpului didactic judetean si am Muncipiului BUcuresti vor organiza anual, pentru cadrele didactice, cel putin un curs in domeniul dreptuilor omului si promovarii tolerantei fata de diferentele de grup.
In ceea ce priveste noul departament ce se va infiinta in cadrul CNCD, acesta se va afla in subordinea presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
Numarul maxim de posturi este de 14.