Sari direct la conținut

Legea privind inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele Wi-Fi: Noua ONG-uri ii cer presedintelui Basescu sa sesizeze Curtea Constitutionala

HotNews.ro
Wi-fi doar dupa ce te inregistrezi, Foto: Hotnews
Wi-fi doar dupa ce te inregistrezi, Foto: Hotnews

Noua organizatii neguvernamentale au atentionat din nou luni, 7 iulie, ca legea privind inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele wi-fi ar afecta grav dreptul la viata privata consfintit de Constitutie si au cerut public presedintelui Basescu sa sesize Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la potentiale aspecte de neconstitutionalitate ale acestei legi adoptate de Parlament in aceasta luna. Potrivit acestei legi, de la 1 ianuarie 2015, toti cei care detin cartele prepaid au la dispozitie 12 luni pentru a furniza catre operatorii mobili datele de identificare, altfel serviciile sunt suspendate. In plus, toate persoanele juridice care ofera acces la internet prin retele Wi-Fi, indiferent ca este gratuit sau nu, sunt obligate sa retina datele de identificare ale celor care se conecteaza si sa le pastreze timp de 6 luni.

Dupa ce legea a fost adoptata in procedura de urgenta de ambele camere ale Parlamentului, CCR ramane garantul respectarii drepturilor omului la viata privata, spun reprezentantii celor noua ONG-uri.

Sesizarea Curtii nu poate fi insa facuta inainte de promulgare (conform legii de functionare a acesteia – 47/1992), decat de urmatorii: Avocatul Poporului, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Presedintele Romaniei sau un numar de 50 de deputati si 25 de senatori. Intrucat nu s-a primit niciun raspuns in urma apelului similar facut saptamana trecuta catre Avocatul Poporului si presedintii celor doua camere, si nici nu exista semnale ca legea ar fi fost contestata la CCR, organizatiile semnatare fac acest ultim apel azi catre Presedintia Romaniei.

Daca legea nu va ajunge in analiza CCR inainte de promulgare, ultima sansa pentru ca ea sa nu intre in vigoare ar fi ca Presedintele Romaniei sa o trimita inapoi Parlamentului pentru reexaminare.

  • Iata mai jos, textul integral al solicitarii:

Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Stimate domnule presedinte,

Organizatiile semnatare considera ca Legea privind modificarea si completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicatiile electronice adoptata pe 2 iulie, de Camera Deputatilor in procedura de urgenta afecteaza grav dreptul la viata privata consfintit de Constitutie si va solicita sa sesizati Curtea Constitutionala cu privire la potentiale aspecte de neconstitutionalitate.

Legea adoptata este neclara si are influente asupra mai multor domenii decat cartelele telefonice preplatite. De exemplu:

– toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite sau nu vor trebui identificati;

– toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 12 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;

– inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Legea a fost initiata de Guvern in luna aprilie 2014 a fost aprobata rapid de Senatul Romaniei (in 2 iunie), si chiar mai rapid de Camera Deputatilor (2 iulie)[1]. Asta in ciuda protestelor venite din partea societatii civile, si chiar a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, care cereau dezbatere publica pe aceasta tema si mai ales renuntarea la o astfel de masura.

Guvernul a adoptat aceasta initiativa- contestata de societatea civila[2] – la numai o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea datelor utilizatorilor de telefonie si internet – cunoscuta si ca ‘Directiva Big Brother’- pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.

Organizatiile semnatare considera ca legea urmeaza acelasi caracter disproportionat al directivei recent invalidate de instanta europeana, intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati intr-un stil orwellian, specific unei societati totalitare.

Semnatarii sunt indignati ca Guvernul si Parlamentul Romaniei continua sa ia decizii peste capul cetatenilor si intr-un total dispret fata de obligativitatea consultarii acestora in procesul legislativ. Proiectul NU a fost transmis societatii civile si industriei inainte de adoptarea de guvern si niciuna dintre comisiile Senatului NU a fost interesata de alte opinii. Comisiile Camerei Deputatilor sesizate pe fond doar au simulat dezbaterea publica si au adoptat proiectul la o zi dupa ce presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiilor si comunicatii a afirmat public ca se asteapta amendamente si ca proiectul va mai fi dezbatut deabia in sesiunea ordinara din toamna.

In acest stil traditional de ne-dezbatere publica riscam sa intre in vigoare legi lacunare si care nu au practic niciun efect benefic serios dar care aduc atingere drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Istoricul adoptarii acestui proiect ne arata adevarata fata a Romaniei digitale dorita de guvernanti: un spatiu virtual in care cetatenii sa dea cu subsemnatul pentru orice utilizare a tehnicilor de comunicatie si in care datele sa fie accesibile direct si fara mandat tuturor serviciilor secrete si nesecrete.

Trebuie precizat ca legea este a patra tentativa de a impune o astfel de reglementare in Romania in ultimii trei ani[3], toate fiind respinse pana acum in diverse stadii in Parlament. Amintim si ca peste 1500 de organizatii prestigioase si cetateni au semnat pana acum o petitie impotriva activitatilor de supraveghere in masa din Romania (http://coliberator.ro/petition/).

Organizatiile semnatare va solicita sa actionati in spiritul mandatului dvs. si sa va exercitati atributiile legale, sesizand Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea acestei legi, care afecteaza grav dreptul la respectarea vietii private, inainte de promulgarea ei.

Semnatari:

Maria-Nicoleta Andreescu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Bogdan Manolea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI)

Mircea Toma, ActiveWatch

Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI)

Vasile Craciunescu, Geo-spatial.org

Tiberiu Turbureanu, Fundatia Ceata

Oana Preda, Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Mihail Bumbes, Militia Spirituala

  • UPDATE Doi deputati, Remus Cernea (independent) si Razvan Tanase (PSD, membru UNPR) ii cer lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la acest proiect de lege care inseamna un pas inapoi pentru apararea drepturilor si libertatilor individuale in Romania

Iata scrisoarea deschisa catre Avocatul Poporului si remisa HotNews.ro luni, 7 iulie:

Scrisoare deschisa catre Avocatul Poporului,

domnul Victor Ciorbea,

privind contestarea la Curtea Constitutionala a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice

Stimate domnule Victor Ciorbea,

Va adresam aceasta scrisoare deschisa fiind deosebit de ingrijorati de rapiditatea cu care au fost adoptate in parlamentul Romaniei, fara o dezbatere reala si cu accelerarea nejustificata a procedurilor, a unei Ordonante de Urgenta din 2011 care risca sa afecteze drepturile cetatenilor si, in acelasi timp, sa nu serveasca scopului clamat de ‘cunoastere, prevenire si contracarare a riscurilor ori amenintarilor la adresa securitatii nationale’.

Prevederile acestui act normativ sunt excesive si nu se regasesc in aceasta forma in legislatia altor tari ale Uniunii Europene. De asemenea, garantiile asupra dreptului la viata privata sunt foarte slabe, lucru care predispune la utilizarea abuziva a datelor colectate.

Dezbaterile asupra acestei teme sunt ample in multe tari si orice decizie ar trebui precedata de consultari cu toti cei interesati, inclusiv cu operatorii de telefonie mobila si internet, ori cu organizatiile neguvernamentale pentru apararea drepturilor omului.

Practic, o Ordonanta de Urgenta a guvernului, veche din 2011, a fost adoptata de Senat la inceputul lunii iunie 2014, iar in sedinta extraordinara a Camerei Deputatilor din 2 iulie, tema a fost pusa e ordinea de zi. In plen, cu exceptia unei singure interventii pe fondul legii, dezbaterile au lipsit cu desavarsire. Comisia de drepturile omului, culte si minoritati nu a fost sesizata, ceea ce diminueaza si mai mult legitimitatea intregului proces de adoptare. Noi nu am acceptat nici prevederile acestei legi si nici modul in care s-a fortat adoptarea ei, astfel ca ne-am pronuntat, prin vot, in consecinta.

Aceasta grabire a lucrurilor este inexplicabila si prin prisma faptului ca, recent, parlamentul a respins cu o larga majoritate, o propunere legislativa asemanatoare. Acum, sub o aparenta de deliberare si decizie in forul legislativ, sunt impuse restrictii fara precedent care afecteaza libertatea de comunicare si libertatea pe internet. Toti cei care achizitioneaza cartele preplatite vor trebui sa isi prezinte datele de identificare, inclusiv CNP-ul, iar toti cei care utilizeaza serviciile unui cafe internet, spre exemplu, vor trebui identificati, la randul lor.

Astfel de prevederi au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Germaniei. Putine tari din Uniunea Europeana au astfel de legislatii. Or, in absenta unei reglementari la nivel european, retelelor de crima organizata le va fi oricand simplu, spre exemplu, sa achizitioneze cartele preplatite din tari unde nu exista o legislatie similara si sa le utilizeze pe teritoriul Romaniei. Asadar, eficienta unor astfel de prevederi va fi, in cel mai bun caz modesta in lupta cu crima organizata, dar pretul va trebui platit de catre toti cetatenii care isi vor vedea dreptul la privacy (viata privata) afectat. Nu in ultimul rand, obligarea de a retine datele utilizatorilor de internet va genera costuri pentru cei care ofera serviciu de internet, lucru care va putea fi impovarator financiar pentru multi dintre acestia.

Dupa cum se stie, recent Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, ca urmare a constatarii ca aceasta nu si-a dovedit eficacitatea si reprezinta o imixtiune disproportionata in drepturile fundamentale privind protectia datelor cu caracter personal.

Va adresam rugamintea, domnule Victor Ciorbea, sa va exercitati prerogativa de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la acest proiect de lege care inseamna un pas inapoi pentru apararea drepturilor si libertatilor individuale in Romania.

UPDATE 2Alte cinci ONG-uri cer ca legea sa nu fie promulgata si au initiat o miscare de protest in mediul on-line (pe Facebook) si pe strada despre care spun ca „va dura pana cand Statul Roman va restabili libertatile cetatenesti. Prima actiune de protest va avea loc pe 12 iulie 2014 in fata sediului SRI, colt cu Parlamentul, spre sfarsitul bd. Libertatii”.

Cele cinci organizatii semnatare ale protestului sunt:

Rezistența Urbană (inițiatori)

Activiști Fără Frontiere

Miliția Spirituală

SoLib – Societatea pentru Libertate individuala

ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România

  • Legea privind inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele Wi-Fi, votata de Parlament in 2 iulie 2014

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in 2 iulie 2014 aceasta lege. Astfel, din 292 de deputati prezenti, 195 au votat pentru, 20 au votat contra, 75 s-au abtinut, iar 2 nu au votat deloc.

In data de 5 iulie 2014, Legea a fost trimisa spre promulgare la Presedintele Romaniei.

Citeste si: UPDATE Camera Deputatilor, for decizional, a aprobat proiectul de lege privind inregistrarea datelor personale la achizitia cartelelor telefonice preplatite /Conectarea la internet in retelele Wi-Fi se va face numai dupa identificarea utilizatorilor

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro