Sari direct la conținut

Liderul opoziției georgiene, arestat după a patra noapte de proteste. A fost ridicat de la manifestație și urcat în duba poliției

HotNews.ro
Liderul opoziției georgiene, arestat după a patra noapte de proteste. A fost ridicat de la manifestație și urcat în duba poliției
Zurab Japaridze, lider al opoziției georgiene Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Poliția l-a reținut pe Zurab Japaridze în timp ce părăsea manifestația din fața parlamentului împotriva suspendării negocierilor de aderare la UE, relatează The Guardian.

Poliția georgiană a arestat un important lider al opoziției după ce a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a împrăștia protestatarii antiguvernamentali care s-au adunat în fața parlamentului pentru a patra noapte consecutiv.

Protestele au fost declanșate de anunțul guvernului de săptămâna trecută privind suspendarea discuțiilor privind aderarea la UE. Criticii au văzut în acest anunț confirmarea unei îndepărtări de politicile pro-occidentale și apropierea de Rusia, ceea ce partidul de guvernământ neagă.

„Coaliția pentru schimbare”, cel mai mare partid de opoziție din țară, a declarat într-o postare pe X că Zurab Japaridze, unul dintre liderii săi, a fost arestat de poliție luni dimineață, în timp ce pleca de la protest.

Imaginile filmate l-au arătat pe Japaridze fiind urcat într-un vehicul nemarcat de către polițiști mascați. Nu era clar dacă acesta va fi acuzat de vreo infracțiune.

SUA și UE și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce consideră a fi un regres democratic al Georgiei, o țară cu 3,7 milioane de locuitori situată la intersecția dintre Europa și Asia și care a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică.

Moscova neagă orice amestec în politica vecinului său, dar un fost președinte rus, Dmitri Medvedev, a avertizat duminică că Georgia „se îndreaptă rapid pe calea Ucrainei, spre abisul întunecat”. „De obicei, acest tip de lucruri se termină foarte rău”, a amenințat Medvedev.

Duminică seara, protestatarii s-au adunat din nou în Tbilisi, pe bulevardul central Rustaveli. Unii au aruncat cu artificii în poliție, care a răspuns cu rafale de tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

„Sunt aici pentru un motiv foarte simplu, pentru a-mi apăra viitorul european și democrația țării mele”, a declarat unul dintre protestatari, Nikoloz Miruashvili.

În cele din urmă, poliția a pus capăt confruntării prin îndepărtarea protestatarilor de clădirea parlamentului.

Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că 21 de ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestului, iar 113 au fost răniți de la începutul tulburărilor. Primul ministru, Irakli Kobakhidze, a acuzat opoziția de „violență coordonată” cu scopul de a răsturna ordinea constituțională.

Zeci de protestatari au fost, de asemenea, răniți de la începutul ultimelor demonstrații, iar SUA au condamnat ceea ce au numit utilizarea excesivă a forței poliției.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, o figură pro-UE care susține protestatarii, a declarat că mulți dintre cei arestați au suferit răni la cap și la față ca urmare a bătăilor primite. „Aceasta este revolta unei întregi țări”, a declarat ea pentru grupul de presă francez France Inter.

INTERVIURILE HotNews.ro