Sari direct la conținut

Listarea anului pe bursă – Gigantul de microprocesoare Arm este evaluat la 52 miliarde dolari

HotNews.ro
Logo Arm, Foto: Shutterstock
Logo Arm, Foto: Shutterstock

Grupul nipon de tehnologie Softbank pune pe bursă una dintre cele mai de succes companii europene de tehnologie, dezvoltatorul britanic de microprocesoare Arm. Acum trei ani, Arm a fost la un pas de a fi vândută către Nvidia, iar acum Arm este evaluată la 52 miliarde dolari, chiar dacă unii investitori sunt sceptici vis-a-vis de această evaluare.

Arm intră pe bursă la New York și va fi cea mai mare listare a anului pe Wall Street și cea mai importantă listare a unei companii tech din ultimii ani. Este cea mai mare listare din 2021 încoace: atunci, producătorul auto Rivian era evaluat la 66 miliarde dolari la listare.

Softbank a cumpărat Arm în 2016, cu 32 miliarde dolari și a decis în 2022 să o listeze la bursă, după ce a eșuat ideea de a o vinde către Nvidia, pentru că obstacolele puse de autoritățile de reglementare au fost prea dure.

Nvidia era dispusă să cumpere Arm cu 40 miliarde dolari. Acum, Nvidia este una dintre cele mai de succes companii din lume, fiind evaluată la 1.200 miliarde dolari, după ce a avut mult de câștigat de pe urma cererii de super-procesoare pentru aplicații de AI.

Arm are 5.700 de angajați și a avut anul trecut venituri de 2,68 miliarde dolari și profit net de 524 milioane dolari. Compania a fost înființată în 1990. Arm Holding a avut și trimestre cu venituri de peste 700 milioane dolari, în timp ce acum 5-6 ani rar depășea 500 milioane dolari.

Softbank va scoate la vânzare 95 de milioane de acțiuni Arm și speră să obțină undeva între 4,5 și 5,2 miliarde dolari prin oferta publică inițială.

Unii analiști spun că vor fi destui investitori care nu sunt convinși că Arm este un jucător esențial pe piață și că are perspective excelente, având resurse financiare mult mai mici decât Nvidia, companie de 30 de ori mai valoroasă decât Arm.

Alții, din contră, spun că design-urile Arm sunt foarte importante în domenii precum procesoare pentru centre de date, produse consumer și cip-uri pentru produse industriale, astfel că vor fi interesate să cumpere acțiuni chiar și cele mai mari companii din sectorul tech, cum ar fi Apple, Google sau Nvidia.

Surse: AFP, Reuters, CNBC, Finacial Times

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro