Război în Ucraina, ziua 937: Numărul rușilor și ucrainenilor morți sau răniți în război a ajuns la 1 milion / Meta interzice presa de stat rusă pe platformele sale / Medvedev vrea o bază de date cu inamicii Rusiei
- George Sîrbu
Ucraina a luat măsuri pentru a face față deficitului de forțe de luptă, dar întârzierile și insuficiența ajutorului militar occidental acordat Ucrainei continuă să limiteze capacitatea acesteia de a genera unități de luptă eficiente care să poată apăra zonele esențiale și să nu mai lase Rusiei inițiativa la nivel de teatru de război, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Evenimentele de marți, ziua 937 a războiului din Ucraina, LIVE:
Organizaţia Medici fără frontiere (Médecins Sans Frontières, MSF) anunţă „cu inima grea” că părăseşte Rusia după 32 de ani de activitate în această ţară, după ce Moscova a decis să o retragă de pe lista ONG-urilor străine agreate, relatează AFP.
Organizaţia umanitară anunțase luni într-un comunicat că a primit luna trecută o scrisoare de la Ministerul rus al Justiţiei prin care era anunţată că a fost ştearsă din registrul ONG-urilor străine din Rusia.
MSF este de altfel ultima dintr-o serie de organizații umanitare sau de apărare a drepturilor omului finanţate din Occident care-şi suspendă operaţiunile în Rusia după invazia lansată în Ucraina.
Comandantul poligonului de testare a armelor nucleare al Rusiei a afirmat că este pregătit să reia testele nucleare „în orice moment” dacă Moscova ar emite un asemenea ordin, informează Reuters.
Moscova nu a mai întreprins teste ale armelor nucleare din 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, dar unii analiști occidentali și ruși susțin că președintele Vladimir Putin ar putea ordona un asemenea test pentru a trimite un mesaj de descurajare Occidentului dacă va permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.
Un test nuclear ar putea încuraja și alte state, precum China sau Statele Unite, să facă același lucru, declanșând astfel o nouă cursă a armelor nucleare între marile puteri, care au decis să înceteze testele în anii de după colapsul URSS.
Bilanț șocant: un milion de ruși și ucraineni morți sau răniți în război
UE va instrui încă 15.000 de soldaţi ucraineni / La cât se ridică ajutorul economic şi militar oferit Ucrainei
Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei de când a început războiul cu Rusia o asistenţă de 118 miliarde de euro, iar până la sfârşitul anului țările UE vor instrui încă aproximativ 15.000 de soldaţi ucraineni, după ce au instruit deja circa 60.000, a declarat marţi un vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisarul Valdis Dombrovskis.
Numărul rușilor și ucrainenilor morți sau răniți în război a ajuns la 1 milion / Care sunt pierderile Ucrainei, potrivit unui bilanț ținut la secret
Numărul ucrainenilor și rușilor uciși sau răniți în războiul care durează de doi ani și jumătate în Ucraina a ajuns la aproximativ un milion, un bilanț șocant, scrie Wall Street Journal.
Determinarea numărului exact de morți și răniți este un demers dificil în ceea ce privește acest conflict, în condițiile în care Moscova și Kievul au refuzat să publice estimari oficiale sau au avansat uneori cifre care sunt greu de crezut.
Procurorii ucraineni au spus marți că au deschis o anchetă privind o presupusă execuție de către ruși a unui militar ucrainean găsit mort și înjunghiat cu o sabie.
În cea mai recentă dintr-o serie de anchete penale deschise pe timpde război, Parchetul General a anunțat pe Telegram că analizează o postare pe rețelele de socializare care prezintă imagini ale unei aparente execuții.
Nu a precizat despre ce postare e vorba, dar a spus că aceasta arată fotografii cu un soldat mort în orașul Novohrodivka din estul țării.
„Pe internet se răspândesc imagini cu o presupusă execuție, cu o sabie, a unui militar ucrainean neînarmat, cu mâinile legate. Preliminar, crima se pare că a fost comisă în Novohrodivka, regiunea Donețk”, a declarat procurorul general Andriy Kostin pe X.
Explicațiile Kremlinului pentru creșterea efectivelor armatei ruse
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se va întâlni marți cu omologul său nord-coreean, Choe Son Hui, a anunțat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, citată de agenția rusă de presă de stat RIA.
Choe vizitează în prezent Rusia, care și-a aprofundat legăturile cu Coreea de Nord de la începutul războiului din Ucraina, notează Reuters.
Kremlinul a afirmat marți că majorarea efectivelor armatei ruse, ordonată luni de președintele Vladimir Putin, este legată în special de amenințările la adresa frontierelor sale vestice.
„Aceasta se datorează numărului de amenințări la adresa țării noastre” și „unei situații extrem de ostile la frontierele noastre occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Potrivit lui Peskov, această creștere este, de asemenea, legată de „instabilitatea la frontierele de est ale Rusiei”, care a strâns legăturile cu China și Coreea de Nord în Asia, în fața influenței americane din regiune.
Ministrul german al Afacerilor Externe a declarat marți că susținerea pentru Ucraina garantează supraviețuirea Republicii Moldova, țară în pericol în cazul unei victorii a Rusiei în război.
Dmitri Medvedev vrea o bază de date cu inamicii Rusiei
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a lansat un apel public în vederea creării unei baze de date publice care să includă inamicii Rusiei, cei despre care el spune că susțin loviturile cu rachete în adâncime pe teritoriul rus sau uciderea unor cetățeni ruși.
„Există multe exemple în istorie când răzbunarea a fost amânată (…) Esențialul aici este inevitabilitatea. Nu este atât de important când exact va veni pedeapsa. Importantă este inevitabilitatea ei. Și ca fiecare ființă, indiferent de naționalitate, credință, cetățenie și funcție, care a comis o crimă împotriva țării noastre și a oamenilor noștri, sau orice ticălos nebun, care doar urlă: ‘Omorâți civilii pașnici în Kursk!’, să știe: vom veni după ei”, a amenințat el într-un amplu mesaj delirant.
Două nave chineze au sosit la Vladivostok, în Extremul Orient rus, pentru manevre comune cu marina rusă, a anunțat marți ministerul de externe de la Moscova, într-un nou semn al apropierii dintre Moscova și Beijing, potrivit Reuters.
„Între 16 și 20 septembrie, două nave ale pazei de coastă chineze (…) se află la Vladivostok”, la invitația gărzilor de frontieră ruse, a precizat biroul local al ministerului într-un comunicat.
Navele vor lua parte la manevre ruso-chineze și vor efectua patrulări comune, potrivit aceleiași surse. (AFP)
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că primul comisar pentru apărare al UE va fi lituanianul Andrius Kubilius.
Acest un nou rol a fost creat cu scopul de a consolida capacitatea de producție militară europeană în fața agresiunii ruse în flancul estic al Europei.
UE se pregătește să împrumute Ucraina cu încă 40 mld. euro
UE se pregătește să acorde Ucrainei noi împrumuturi în valoare de până la 40 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, indiferent de participarea SUA, după ce planul G7 de a utiliza activele rusești înghețate pentru a ajuta Kievul a eșuat, potrivit Financial Times.
Demersul unilateral vine pe fondul îngrijorării Bruxelles-ului că Ungaria va împiedica UE să ofere garanțiile de care are nevoie SUA pentru a participa la planul privind activele rusești sechestrate, au spus pentru FT trei persoane implicate în discuții.
Guvernul lui Viktor Orbán, cel mai pro-rus lider din UE, a încercat să amâne o decizie privind activele rusești înghețate până după alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie.
Bruxelles-ul trebuie însă să înceapă să lucreze la o alternativă în următoarele câteva săptămâni, deoarece o astfel de măsură s-ar baza pe atribuții care expiră la sfârșitul anului, mai notează Financial Times.
Germania va oferi un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro pentru Ucraina în această iarnă, a anunțat marți ministrul german de externe Annalena Baerbock în timpul unei vizite în Republica Moldova.
Rusia plănuiește din nou un „război de iarnă cu scopul de a face viața oamenilor din Ucraina cât mai groznică posibil”, a declarat Baerbock înaintea unei conferințe ministeriale la Chișinău. (Reuters)
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 2 tancuri, 6 alte blindate de luptă, 6 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 27 diferite vehicule și 1 echipament special.
Meta interzice presa de stat rusă pe platformele sale
Grupul Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că interzice accesul presei de stat ruse pe platformele sale din întreaga lume, pentru a evita orice „activitate de interferență străină”.
Interdicția vine în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a denunțat vineri activitățile destabilizatoare ale postului media rus RT, despre care a spus că s-a transformat într-o „filială” a serviciilor secrete rusești în întreaga lume.
„După o analiză atentă, ne-am extins acțiunea împotriva presei de stat ruse”, a transmis Meta ca răspuns la o solicitare din partea AFP.
„Rossia Segodnia, RT și alte entități conexe sunt acum interzise pe aplicațiile noastre din întreaga lume din cauza activităților lor de interferență externă”, a spus compania americană. (France Presse)
Forțele Moscovei au atacat peste noapte cu 51 de drone lansate din Kursk și Primorsko-Akhtarsk (Rusia) și de la Capul Chauda din Crimeea, potrivit forțelor aeriene ucrainene.
Potrivit unui mesaj postat pe Telegram, „ca urmare a luptei antiaeriene, au fost doborâte 34 drone de atac. În plus, ca urmare a contramăsurilor active ale unităților de război electronic ale forțelor de apărare, 12 drone s-au pierdut în mai multe regiuni ale Ucrainei (nu au fost primite informații privind victime sau pagube). Alte două drone de atac inamice s-au întors în Rusia.”
Apărarea aeriană a fost operațională în regiunile Nikolaev, Herson, Sumî, Poltava și Harkov, au mai precizat forțele aeriene ucrainene.
Forțele ruse au atacat infrastructura energetică din regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, au declarat marți autoritățile locale. Potrivit acestora, apărarea aeriană din regiune a doborât 16 drone peste noapte. (Reuters)
Insuficiența ajutorului occidental limitează capacitatea de luptă a Ucrainei, spune ISW
Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus în cursul nopții 16 drone ucrainene deasupra regiunilor de frontieră Bryansk și Kursk, a afirmat marți Ministerul rus al Apărării.
Cincisprezece dintre drone au fost doborâte deasupra orașului Bryansk și una deasupra orașului Kursk, a indicat ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.
Statele Unite ale Americii și alți aliați străini ar putea crește considerabil eficiența eforturilor ucrainene de generare și reconstituire a forțelor prin furnizarea către forțele ucrainene a mai multor echipamente mecanizate, cum ar fi transportoare blindate de trupe M113, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și tancuri de luptă principale, notează ISW.
De exemplu, Brigada 155 Infanterie din Ucraina a fost recent transformată într-o brigadă de infanterie mecanizată, după ce brigada a fost echipată cu tancuri Leopard, spune Institutul pentru Studiul Războiului.
Generarea unui număr mai mare de infanteriști ucraineni fără o creștere proporțională a echipamentelor mecanizate nu va spori substanțial nici puterea de luptă a Ucrainei și nici capacitățile sale de război.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Vladimir Putin a semnat un decret prin care se stabilește nivelul de personal al Forțelor Armate Ruse, documentul prevăzând a treia sporire de efective de la declanșarea invaziei.
- Este Zelenski potrivit ca șef de stat pentru o lungă confruntare cu Rusia? Ce înseamnă remanierea de la Kiev și care este cea mai controversată figură de lângă președintele Ucrainei.
- „Trebuie să decidă fiecare”. Ce spune șeful NATO despre utilizarea rachetelor cu rază lungă contra Rusiei.
- O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum forțele ucrainene au reușit să respingă un atac pe scară largă lansat de ruși cu tancuri în direcția Pokrovsk.
- „Faceți tot ce e posibil ca să fiți uciși”: Mesajul comandantului forțelor cecene către luptătorii săi care s-au predat ucrainenilor.
- Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni al optulea atac aerian din septembrie asupra Kievului, unitățile de apărare antiaeriană distrugând aproape 20 de drone care se îndreptau spre capitala țării.
- Ce se știe despre Ryan Wesley Routh, suspectul din cazul aparentei tentative de asasinare a lui Donald Trump de duminică.
- Șeful diplomației ucrainene, Andrii Sîbiga, a invitat luni ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să viziteze partea din regiunea rusă Kursk ocupată de forțele Kievului.
- Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că Occidentul nu ar trebui să ia în serios amenințările Rusiei privind armele nucleare atunci când ia în considerare decizia de a ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident.
- Rusia a afirmat luni că forțele sale au preluat de la Ucraina controlul asupra a două sate din vestul regiunii Kursk.
–––
Evenimentele de luni, ziua 936 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro