Liviu Dragnea il trimite pe Victor Ponta la FMI
- Redactia Hotnews
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi ca a convenit cu opozitia ca bugetul pentru anul 2016 sa aiba un deficit sub 2%, „pentru a usura negocierile pe care guvernul sigur le va avea” cu partenerii internationali ia Romaniei.
Liviu Dragnea a afirmat, la finalul negocierilor cu opozitia pe marginea Codului Fiscal, ca mentinerea deficitului sub 2% va reprezenta si un semnal pentru partenerii internationali ai Romaniei, „pentru a usura negocierile pe care guvernul sigur le va avea cu acestia”.
Fondul Monetar International (FMI) a recomandat Romaniei, la inceputul lunii august, sa tempereze amploarea si viteza de implementare a masurilor de politica fiscala, precum si noile planuri de cheltuieli pentru a reusi sa reduca treptat datoria publica, sa relaxeze povara fiscala si sa finanteze proiecte noi, potrivit agentiei Mediafax.
„Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizari. El ar presupune o pierdere anuala de venituri de aproximativ 2,2% din PIB si o majorare a deficitului bugetar de pana la cel putin 3% din PIB, plasand astfel datoria publica pe o traiectorie ascendenta”, se arata intr-o opinie cu titlul „Decizie cruciala”, semnata de sefa misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter, si reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Cei doi arata ca, in mod alternativ, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie, pentru a mentine sub control deficitul.
„Mai exista oare si o a treia alternativa care sa permita Romaniei sa isi reduca treptat datoria publica, sa relaxeze povara fiscala si sa finanteze noi proiecte? Noi credem ca exista, daca amploarea si viteza de implementare a masurilor de politica fiscala, precum si noile planuri de cheltuieli sunt mai temperate”, noteaza reprezentantii FMI.
Ei considera ca masurile de stimulare fiscala trebuie aplicate la momentul potrivit si ca nu este evident ca o stimulare fiscala suplimentara ar fi de dorit in prezent, daca trebuie finantata printr-o datorie mai mare, aratand ca Romania are un ritm rapid de crestere, iar salariile au crescut in acest an cu peste 7%, desi situatia economica este inca foarte dificila pentru multi romani.
„Austeritatea va deveni in mod inevitabil necesara atunci cand finantarea ieftina si abundenta va inceta si datoria va atinge niveluri mai mari. Romania a trecut deja in ultimul deceniu printr-un astfel de ciclu nefericit de stimulare excesiva in vremuri bune si de austeritate stricta in vremuri grele. El nu ar trebui sa fie repetat”, se precizeaza in document.