Sari direct la conținut

Liviu Voinea. Nu suntem in recesiune. Ne aflam in marja de eroare a INS, de 0,3%

HotNews.ro
Liviu Voinea, Foto: Agerpres
Liviu Voinea, Foto: Agerpres

Ministrul pentru Buget nu crede ca sunt indeplinite conditiile pentru a considera ca Romania a intrat in recesiune, a spus ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea, la Digi24. El e explicat ca datele se afla in marja de eroare de 0,3% iar cifrele INS ar putea sa fie reanalizate.

„Nu este recesiune, nu sunt indeplinite conditiile. Trebuie reanalizata, trebuie sa aiba scadere de PIB anualizate. Adica datele trimestriale! Pot fi reanalizate din nou, sunt medii mobile ale INS, este in interiorul marjei de eroare de 0,3%, se pot revizui in fiecare trimestru. Nu trebuie sa ne uitam la datele trimestru la trimestru ci la datele anualizate. Avem cresterea productiei industriale 8%, cresterea consumului populatiei 8%, avem o scadere pe agricultura si una pe constructii, pe date anualizate, economia a crescut cu 2,9%”, a argumentat Voinea.

El e precizat ca este vorba doar de o incetinire a cresterii economice si si-a exprimat increderea ca Romania va termina anul pe o crestere de 2,8%.

„Cifra de crestere economica este in linie cu cifra cu care s-a construit bugetul. Suntem in grafic pentru 2,8% pana la sfarsitul anului. Este o incetinire a ritmului de crestere. S-a scos impozitul pe profitul reivestit, au fost masuri de stimulare economica. Ar trebui ca rezultatele sa se vada in interval de maxim un trimestru. Romania va termina anul pe crestere, 2,8%, nu putem vorbi de recesiune”, a sustinut Voinea.

Reactia sa vine dupa ce datele publicate de Eurostat au aratat ca economia Romaniei a intrat in recesiune, dupa ce doua trimestre consecutive (Trimestrul 1 si Trimestrul 2 din 2014) au inregistrat contractie economica.

Economia Romaniei a scazut in trimestrul 2 cu 1% fata de trimestrul 1, si cu 0,2% in trimestrul 1 2014 fata de trimestrul 4 din 2013.

Recesiunea tehnica este definita prin doua trimestre consecutive de contractare a PIB-ului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro