Lovita de datoriile OTE, Deutsche Telekom cere mai multe masuri de reducere a costurilor. O strategie care ar viza si Romania, posibil in primavara lui 2012
Valoarea actiunilor OTE, care controleaza in Romania Romtelecom si Cosmote, a scazut cu 84% din anul 2008, de cand Deutsche Telekom a inceput sa cumpere actiuni in cadrul grupului elen, informeaza Bloomberg. Grupul german, care detine acum 40% din OTE, va accelera masurile de reducere a costurilor, in speranta de a-si recupera macar o parte din investitia de patru miliarde de euro facuta pana acum. O sursa apropiata procesului sustine ca noul sef DT pentru Europa, Claudia Nemat, ar putea prezenta o strategie pentru Grecia si celelalte tari din Europa in care opereraza OTE, la inceputul lui 2012.
Claudia Nemat, fost consultant in cadrul McKinsey & Co, si care in aceasta luna a preluat conducerea operatiunilor Deutsche Telekom in Europa, a declarat dupa o prima saptamana in Atena ca este „foarte interesata de a dezvolta activele” de la OTE, in conditiile in care grupul elen reprezinta una dintre cele mai importante operatiuni al DT.
Pe piata din Grecia, OTE a avut cele mai mari pierderi de clienti atat pe segmentul de comunicatii fixe cat si mobile dintre toate zonele in care activeaza, raportand o pierdere anuala de clienti de 1,2 milioane utilizatori in luna iunie 2011.
Pe langa eforturile de a incetini pierderea de clienti si reducerea salariilor in Grecia, noul sef pe Europa al Deutche Telekom va avea nevoie sa impuna alte masuri drastice precum vanzarea unor active, sustin analistii.
OTE are imprumuturi in valoare de circa 3,3 miliarde de euro a caror scadenta este in 2013. Pentru refinantarea datoriei, compania va trebui sa-si vanda active precum participatia de 20% din actiuni detinuta in cadrul Telekom Srbija sau divizia de sateliti Hellas Sat, sustine Dimitri Kallianiotis, analist la Citigroup Inc.
„Claudia Nemat ar putea prezenta o strategie pentru Grecia si alte tari europene la inceputul lui 2012”, a declarat pentru Bloomberg o persoana apropiata intregului proces care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
OTE avea o datorie neta de 4,1 miliarde euro (5,6 miliarde dolari) la sfarsitul lunii iunie din acest an si s-a angajat sa-si reduca cheltuielile salariale in cadrul diviziei de telefonie fixa din Grecia cu pana la 300 de milioane de euro pana in 2015.
Luna trecuta, compania elena si sindicatele au ajuns la un acord pe o perioada de trei ani, care prevede reducerea numarului de ore de lucru pe saptamana de la 40 de ore la 35 de ore si taierea salariilor cu 11% pana in 2015, in ideea de a nu se efectua disponibilizari, conform Reuters.