Sari direct la conținut

Macron „iubește” Telegram. Cum a ajuns o aplicație rusă să fie extrem de folosită de oamenii puternici din țara care l-a arestat pe Pavel Durov

HotNews.ro
Emmanuel Macron cu telefonul în mână / FOTO: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Emmanuel Macron cu telefonul în mână / FOTO: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Aplicația Telegram, al cărei fondator, Pavel Durov, a fost arestat pentru că a permis desfăşurarea unei serii întregi de activităţi ilegale pe platfomă, este extrem de utilizată de politicienii francezi, de la parlamentari și membri ai guvernului, până la președintele Franței, Emmanuel Macron, scrie Politico. Asta deși autoritățile au încercat să limiteze utilizarea Telegram în cercurile oficiale din cauza îngrijorărilor legate de confidențialitate. 

Macron este un utilizator de Telegram din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale, scrie Politico într-un text care se intitulează „Macron iubește Telegram. Judecătorii îl urăsc”. 

Aproape un deceniu mai târziu, aplicația rămâne utilizată pe scară largă atât de membrii cabinetului, cât și de oficialii politici de toate gradele și partidele, în special în cercurile pro-Macron.

Asta, deși în timpul campaniei prezidențiale din 2017, oficialii francezi de securitate avertizaseră deja tabăra lui Emmanuel Macron cu privire la utilizarea aplicației Telegram. „Ne-au spus că suntem urmăriți, că riscăm să fim victimele hackerilor și că trebuie să fim atenți cu Telegram, care este o aplicație rusă”, a declarat un consilier Macron, citat de ziarul Libération.

Macron era conectat pe Telegram chiar în timp ce Pavel Durov se afla în arestul poliției,  fiind acuzat că a permis desfăşurarea pe Telegram a unei serii întregi de activităţi ilegale, precum trafic de droguri, spălare de bani şi publicarea unor postări cu abuzuri sexuale asupra copiilor.

„Puterea obișnuinței”

Autoritățile au încercat să limiteze utilizarea aplicației Telegram în cercurile oficiale din cauza îngrijorărilor legate de confidențialitate. În noiembrie anul trecut, premierul de atunci Elisabeth Borne le-a interzis miniștrilor și echipelor acestora să folosească WhatsApp, Telegram și Signal, subliniind că „aceste instrumente digitale nu sunt lipsite de defecte de securitate și, prin urmare, nu pot garanta securitatea conversațiilor și a informațiilor partajate prin intermediul lor”. 

De asemenea, oficiali de rang înalt din cadrul Adunării Naționale Franței au cerut, fără succes, parlamentarilor să „limiteze” utilizarea aplicațiilor de rețele sociale și a serviciilor de mesagerie, inclusiv Telegram. În ambele cazuri, parlamentarii și membrii cabinetului au fost încurajați să folosească alternative franceze mai puțin cunoscute.

Dar propriul partid al lui Macron, Renaissance (Renașterea), folosește în continuare Telegram pentru a trimite comunicări publice jurnaliştilor pe un canal privat care include 150 de membri ai presei, la fel ca Ministerul de Interne francez. Macron are, de asemenea, un canal public unde sunt distribuite declarații și știri recente, care are peste 30.000 de abonați, la fel ca președinția franceză.

Eric Bothorel, un parlamentar Renaissance la care se concentrează pe problemele cibernetice, a recunoscut „utilizarea persistentă a Telegramului, în ciuda avertismentelor mai mult sau mai puțin legitime”.

Bothorel a descris nivelurile de protecție ale Telegramului ca fiind „nici cel mai bun, dar nici cel mai rău”, în timp ce a subliniat că Olvid, o platformă franceză de mesagerie criptată pe care premierul le-a cerut membrilor cabinetului să o folosească în locul Telegramului, „oferă mai multe garanții”.

Oamenii nu vor să înceapă de la zero, să-și piardă conversațiile”, a spus Bothorel pentru POLITICO despre utilizarea continuă a Telegramului în cercurile politice, descriind-o drept „puterea obișnuinței”.

Telegram, un magnet pentru extremiști

Bloomberg scrie că măsura în care Telegram este criptată rămâne neclară. În timp ce serviciile rivale de mesagerie WhatsApp și Signal utilizează implicit criptarea end-to-end, considerată a fi printre cele mai bune modalități de a proteja mesajele utilizatorilor, Telegram nu o face. 

În schimb, site-ul oferă criptare end-to-end numai utilizatorilor care inițiază un „chat secret”.

Aplicația poate deveni un magnet și un instrument pentru extremiști, mai scrie Bloomberg.

Utilizatorii care urmăresc un canal pentru susținătorii candidatului la președinția SUA, Donald Trump, de exemplu, pot fi vizați de teoreticienii conspirației care postează link-uri către propriile canale cu conținut politic mai agresiv. 

Dacă utilizatorii urmăresc acele link-uri, aceștia ajung să interacționeze cu utilizatori mai radicali care împărtășesc narațiuni extremiste.

Cine este Paul Durov sau Paul du Rove

Durov, născut la Sankt Petersburg, a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să pună la dispoziția serviciului de securitate rus FSB datele personale ale utilizatorilor, mai ales cele ale militanților ucraineni pro-europeni, de pe VKontakte, o platformă de socializare rusă pe care a fondat-o, în timpul mișcării Euromaidan.

El a continuat să obțină o serie de alte naționalități, inclusiv cea din Emiratele Arabe Unite, de unde operează Telegram, și Franța, în 2021. „Ca cetățean francez, sunt de acord că Franța este cea mai bună destinație de vacanță”, a scris Durov într-un Postare pe Telegram în iunie.

În aprilie 2023, și-a schimbat numele legal în pașaportul său francez în „Paul du Rove”, o adaptare franceză a lui Pavel Durov – așa cum este înregistrat în Jurnalul Oficial al țării.

Telegram și războiul Rusiei în Ucraina

Telegramul este utilizat pe scară largă de forțele armate ruse, iar platforma este strict reglementată de Kremlin.

Arestarea lui Pavel Durov, în Franța, sâmbătă, ar putea complica planurile militare rusești în Ucraina, susțin experții, potrivit Euronews.

Telegramul este foarte popular în rândul vorbitorilor de limbă rusă și joacă un rol crucial în războiul din Ucraina, atât pentru operațiunile de pe teren, cât și pentru răspândirea narațiunii Moscovei.

Potrivit think tank-ului Institutului pentru Studiul Războiului, acesta este „principala alternativă la comunicațiile oficiale pentru personalul militar rus din Ucraina”.

Telegramul este un chat criptat care a evitat să fie pus sub controlul guvernului rus în 2018. Cu toate acestea, potrivit experților, Kremlinul a reușit să introducă o legislație mai strictă cu privire la activitățile sale.

Din cauza arestării lui Durov, specialiștii spun că forțele ruse ar putea începe să părăsească Telegram, care, în scenariul extrem, ar putea fi blocată total și în țară.

Această incertitudine va avea un impact probabil asupra operațiunilor din prima linie rusă, chiar dacă pare puțin probabil ca autoritățile franceze să dezvăluie informațiile din chat-urile criptate.

INTERVIURILE HotNews.ro