Managerul Spitalului „Sf Pantelimon” își anunță demisia după ce premierul i-a cerut-o din nou: „Spitalul nostru rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate”
Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, și-a anunțat demisia, vineri, la trei zile de la reținerea (ulterior arestarea) celor două doctorițe acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI și după ce i-au cerut asta, începând de miercuri, premierul Ciolacu și ministrul Rafila. „Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri”, spune Socea.
Bogdan Socea a postat pe Facebook un mesaj cu „puncte de clarificare” după ce i-a fost cerută demisia:
- „Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat zilele acestea demisia mea și a directorului medical. Această decizie vine pe fondul unor anchete în desfășurare și a unor evenimente recente care au afectat încrederea publicului în Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”.
- Recent, spitalul nostru a fost în centrul unui scandal major. Înțelegem pe deplin gravitatea situației și impactul negativ pe care acesta l-a avut asupra familiilor pacienților și asupra încrederii comunității în sistemul de sănătate.
- Dorim să subliniem că suntem angajați pe deplin în cooperarea cu autoritățile competente pentru a clarifica circumstanțele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficiențe și a implementa măsurile necesare.
- În perioada recentă, am demarat o serie de acțiuni pentru a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor medicale. De asemenea, am inițiat o revizuire a tuturor protocoalelor și procedurilor din secția de Terapie Intensivă.
- Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri. Înțelegem importanța accesului la îngrijire medicală de urgență și ne străduim să îmbunătățim continuu standardele noastre de practică medicală.
- În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a Primului Ministru și a circumstanțelor recente, îmi înaintez demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” București, pentru a sprijini eforturile comune de restabilire a încrederii publicului în această instituție”.
Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, a fost numit în funcție printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății în octombrie 2021.
În luna aprilie, imediat după izbucnirea scandalului morților suspecte, ministrul Rafila a trimis Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon și a anunțat că nu a găsit nereguli. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat, în urma acuzațiilor privind decesele suspecte a 17 pacienți în secția ATI că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.
La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon, care a făcut în luna aprilie propriul control, a anunțat că nu a constatat „nicio abatere profesională”, subliniind că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.
Ministrul Rafila declara atunci, public, că nu are niciun motiv să creadă că rezultatele anchetei interne de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu au fost obiective”.
Miercuri, ministrul Sănătății le-a cerut demisia managerului și a directorului medical al Spitalului „Sfântul Pantelimon”, „având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare”. Anunțul a venit după ce anchetatorii au făcut percheziții, iar ulterior le-au reținut pe cele două doctorițe.
Vineri, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu înțelege de ce managerul de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu este acasă sau să-și reia atribuțiile de medic, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte grav” în instituția pe care o coordona. „E un caz care depășește imaginația noastră, cred că mulți dintre noi am văzut astfel de cazuri numai în filme”, a declarat Ciolacu.
Citește și:
- ÎNREGISTRĂRI și mărturii din Spitalul Sf. Pantelimon: Una dintre doctorițele ATI inculpate spunea despre pacienții cărora le scădea doza că sunt ”DE LĂSAT” și pot muri / Cerea asistentelor să falsifice foile de observație medicală
- Procurorii spun că una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin ”provocarea decesului persoanelor”
- Cazul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate le creștea pacienților doza de noradrenalină înainte de vizitele familiilor, apoi o reducea din nou – referat procurori
- STENOGRAME. O doctoriță ATI de la Sf. Pantelimon a fost înregistrată de procurori când se bucură că nu poate lua 25 de ani de închisoare ”cum mi-nchipuiam”
- Doctorița numită de procurori „Doamna cu coasa” are 33 de ani, iar colega ei de la Sf. Pantelimon, arestată și ea, are 37 de ani
- Cele mai puține decese din ultimul an și jumătate la ATI Sf. Pantelimon, în luna mai, după anchetele declanșate. Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa” – referat procurori
- INTERCEPTĂRI Sf. Pantelimon. „Am creieru-n menghină”. Ce vorbeau între ele „Doamna cu coasa” și cealaltă doctoriță ATI când au descins procurorii în spital