Sari direct la conținut

Marea Britanie va diminua cheltuielile sectorului public cu 6,24 miliarde lire sterline, pentru a reduce deficitul bugetar

HotNews.ro

Guvernul Marii Britanii a anuntat luni ca va diminua cu 6,24 miliarde de lire sterline cheltuielile sectorului public, pentru a reduce deficitul bugetar record, potrivit AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri, Marea Britanie a inregistrat in anul fiscal 2009-2010 un deficit de 156,1 miliarde de lire sterline, adica 11,1% din Produsul Intern Brut (PIB).

„In decurs de doar o saptamana am gasit si am convenit sa reducem cu 6,24 miliarde de lire sterline risipa din cheltuielile sectorului public”, a declarat ministrul de finante George Osborne.

Economiile vor proveni din domenii diverse: 1,15 miliarde de lire din cheltuielile „discretionare”, precum deplasari si consultanta; 1,7 miliarde de lire din amanarea si stoparea unor contracte; peste 129 milioane de lire din inghetarea angajarilor in sectorul public; 600 milioane de lire din diminuarea sumelor transferate catre organizatiile independente de guvern dar finantate din bani publici; 520 milioane de lire din reducerea „cheltuielilor de mica valoare”, ca de exemplu cele cu agrafele de birou.

Mai mult, subventiile catre autoritatile locale vor fi reduse cu 1,16 miliarde de lire sterline, iar credite in valoare de 1,7 miliarde de lire contractate de acestea nu vor mai fi garantate. Alte 320 milioane de lire vor proveni din programele pentru ocuparea fortei de munca care nu au dat rezultatele scontate.

Aceste masuri, criticate de sindicate, sunt vazute de analisti ca un semnal transmis pietelor financiare.

Fostul ministrul al muncii din cabinetul Gordon Brown a avertizat inaintea alegerilor de la inceputul acestei luni ca reducerile bugetare ar pune in pericol revenirea fragila a economiei Marii Britanii. Ministrul de finante, George Osborne, insista insa ca reducerea cheltuielilor este esentiala pentru economia britanica.

„Nu ne mai putem permite cresterea datoriei publice cu trei miliarde de lire sterline pe saptamana. Datoria publica uriasa ameninta stabilitatea financiara si daca nu este redusa va impiedica redresare economica. Ar fi profund iresponsabil sa continuam acumularea de datorii mari, care vor trebui achitate de catre copiii si nepotii nostri in deceniile ce vor urma”, a declarat si secretarul Trezoreriei, David Laws, citat de Times Online.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro