Sari direct la conținut

”Marele Minim Solar” Ultima oară când Soarele a fost atât de liniștit, Pământul a trecut printr-o mică epocă glaciară

HotNews.ro
Soare, Foto: NASA
Soare, Foto: NASA

Soarele din centrul sistemului nostru de planete, este incredibil de dinamic, trecând prin diferite faze și schimbări, notează cnn.com. De-a lungul timpului, aceste schimbări în steaua noastră au devenit tot mai previzibile. Acum, el este într-o fază mai puțin activă, denumită minim solar.

Soarele trece prin intervale regulate de 11 ani ce include vârfuri de activitate, urmate de puncte minime. În timpul vârfurilor, steaua din sistemul nostru prezintă mai multe pete și erupții solare, iar în timpul minimului solar este mult mai liniștit, adică produce mai puține pete și are o energie redusă.

Oamenii de știință de la NASA spun că suntem la acest moment întru ”Mare Minim Solar”.

Ultima oară când s-a întâmplat asta a fost între 1650 și 1715, într-o perioadă cunoscută drept Mica Epocă Glaciară din emisfera nordică, ”când efectul combinat de răcire al aerosolilor vulcanici și activității solare reduse a provocat temperaturi de suprafață mai mici”, potrivit blogului NASA pentru shimbările climatice.

Evoluția radiației solare, de la 1600 și până acum (sursa grafic NASA):

Dar acest minim solar nu va provoca o altă epocă glaciară, spune NASA: ”Încălzirea provocată de emisiile de gaze cu efect de seră de la arderea combustibililor fosili este de șase ori mai mare decât răcirea pe care o poate genera, timp de decenii, un Mare Minim Solar prelungit”.

”Chiar și dacă Marele Minim Solar va dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească. Asta pentru că sunt mai mulți factori, nu numai Soarele, care schimbă temperaturile de pe Pământ, cel mai dominant dintre acestea fiind acum încălzirea provocată de gazele cu efect de seră produse de oameni”, scrie sursa citată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro