Marko Bela: Nu va recomand sa treceti in opozitie. PNL alimenteaza atmosfera antimaghiara
Vicepremierul Marko Bela, fostul presedinte al UDMR, a declarat sambata ca nu recomanda Uniunii sa treaca in opozitie, in conditiile unei atmosfere antimaghiare alimentate de PNL, relateaza Agerpres.
„Acum facem parte din guvernare sau opozitie? Nu putem nega faptul ca pana acum atmosfera antimaghiara s-a creat sub conducerea liberalilor pe care i-am iubit atat de mult. Ei sunt cei mai buni prieteni ai mei si uitati-va ce declaratii fac. Nu va recomand sa treceti in opozitie, nu acum si nu astfel. Nu cred ca aceasta ar fi o alternativa ca noi sa stam langa aceasta opozitie care ne-a denigrat cat a putut. Interesul nostru este stabilitatea, sa contracaram deciziile proaste si sa conlucram in privinta deciziilor bune”, a afirmat Marko Bela, la Targu Mures, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU).
Acesta a adaugat ca depinde doar de UDMR ce se va intampla in viitorul apropiat.
„Fireste ca ne poate ajuta atitudinea Guvernului maghiar, dar in spatele culiselor am primit critici ca nu luptam suficient de bine pentru autonomia Secuimii. Daca credeti ca a sosit momentul, trebuie o luare de pozitie la Bruxelles, la Budapesta, macar sa comparam lumea iluziilor, nu ca autonomia teritoriala a Secuimii ar fi o iluzie pentru mine. Pentru mine autonomia este un lucru important. Haideti domnilor (din Budapesta – n.r.) sa ne spuneti cum putem lupta pentru autonomie„, a spus Marko.
Acesta le-a transmis celor care doresc sa fondeze un nou partid maghiar „sa se gandeasca ce va invata comunitatea maghiara daca noi nu intram in Parlament”.
Marko Bela a mai aratat ca prin „lupte grele” a fost adoptata la inceputul anului 2011 o lege a educatiei, insa pe parcurs s-a inregistrat „o pierdere neta uriasa” prin micsorarea sanselor de adoptare a legii minoritatilor nationale.
„Am considerat ca legea statutului minoritatilor nationale va trece de Parlament, dar pierderea noastra neta este faptul ca avem sanse minime – ca sa nu spun ca nu exista sanse – ca legea sa treaca de Parlament in forma dorita de noi. Deocamdata suma saptamanilor trecute este aceasta. Pe de alta parte, s-a ivit chestiunea reorganizarii administrative. Nu am crezut ca aceasta recomandare a restructurarii administrative este nesubstantiala, insa fara noi nu se va putea ajunge la o restructurare administrativa pentru ca oricat de hotarata ar fi intentia de restructurare, exista interese ca tara sa ramana in stabilitate iar coalitia impreuna”, a sustinut Marko.
Fostul lider Unional a spus ca nu s-a gandit ca aceasta propunere de reorganizare teritoriala sa fie un bluf si ca „aceasta recomandare 8+2 nu a fost intamplatoare”.
„Am spus ca putem imagina o restructurare, doar daca Secuimea se exprima prin aceasta, ca dealtfel si Partium, ca entitate separata. Si eu consider si nu cred ca e o opinie fiabila ca totul sa ramana asa cum a fost, pentru ca noi pe termen lung nu ne putem gandi sa facem o restructurare radicala, singura pozitie fiabila este ca in momentul de fata sa nu ne atingem de sistemul existent, insa pe termen lung noi dorim ca Transilvania sa arate altfel din punct de vedere administrativ, ca dealtfel intreaga Romanie. Daca vom constientiza acest lucru atunci este un rezultat important”, a subliniat Marko Bela.