Sari direct la conținut

Mediul de afaceri e de acord, in principiu, cu reducerea CAS, dar e ingrijorat de cresterea deficitului si de aparitia unor noi taxe – Steven van Groningen

HotNews.ro
Steven van Groningen, presedintele Confederației Patronale Concordia , Foto: Raiffeisen Bank
Steven van Groningen, presedintele Confederației Patronale Concordia , Foto: Raiffeisen Bank

Mediul de afaceri este, in principiu, de acord cu reducerea cu cinci puncte a CAS-ului, dar este ingrijorat ce s-ar intampla daca se va majora deficitul si aceasta majorare ar fi acoperita prin cresterea taxelor, a declarat joi Steven van Groningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, care a participat, la Palatul Cotroceni, la consultarile oamenilor de afaceri cu presedintele Traian Basescu.

„Degeaba miscoram taxele azi daca trebuie marite in viitor”, a spus acesta, subliniind ca „important este nu doar sa reducem CAS, ci sa intelegem si ce impact ar avea” asupra bugetului.

El a avertizat ca „exista un risc real ca, daca nu reusim sa avem un buget care respecta standardele si reglementarile internationale, acordul cu FMI si cu comunitatea europeana” sa apara o „crestere de taxe in viitor”.

van Groningen, care este si preşedintele Raiffeisen Bank Romania, a precizat ca mediul de afaceri s-a oferit de mai mult sa ajute guvernul in imbunatatirea colectarii veniturilor, in conditiile in care „evaziunea fiscala e foarte mare”, la nivelul a 100 mld lei.

Intrebat de ziaristi care a fost mesajul transmis de presedintele Traian Basescu in timpul intalnirii, acesta a raspuns: „Mesajul principal e ca nu trebuie sa luam o masura pe termen scurt care ne-ar putea aduce intr-o situatie cu efecte grave, acordul cu FMI, sau intr-o situatie in care trebuie sa renuntam la un principiu important cum ar fi cota unica”.

„Este un risc care evident e real si aici punctul nostru de vedere nu difera de opinia presedintelui”, a subliniat seful CIS, inainte de a adauga.

„Ar exista un nivel de confort mai mare daca am sti din ce surse se va acoperi deficitul la buget”.

El a subliniat ca oamenii de afaceri doresc pe viitor sa evite masuri de genul majorarii accizei pe combustibil sau al taxei pe stalp, „introdusa fara prea multa consultare”.

„Asta vrem sa evitam pentru viitor. Asta lipseste la ora actuala, cum vom acoperi deficitul care va fi creat prin reducerea CAS. Exista posibilitati, dar raman anumite intrebari la care mai asteptam un raspuns”, a reafirmat acesta.

El a precizat ca, desi „azi taxam mediul de afaceri, pe termen mediu sau lung (taxele) sunt platite de populatie, ele sunt doar colectate de la mediul de afaceri”.

De notat ca acesta a fost si mesajul FMI, care a precizat ca „impartaseste obiectivul de a reduce taxele mari pe forta de munca in efortul de a stimula angajarile” dar asteapta sa inteleaga „cum intentioneaza guvernul sa compenseze lipsa de venituri”.

„Fara masuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va creste deficitul bugetar”, a declarat, Gerry Rice, director de comunicare al FMI, la Washington.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro