Sari direct la conținut

Ministerul Comunicatiilor continua lupta in instanta pentru suspendarea platii a peste 22 milioane de euro pe licente Microsoft

HotNews.ro
Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor, Foto: AGERPRES
Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor, Foto: AGERPRES

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a formulat recurs, in data de 11 februarie din acest an, impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti din 13 noiembrie 2015, care i-a respins cererea de suspendare a platii sumei de peste 11 milioane de euro pentru licente Microsoft. Suma reprezenta transa pe anul 2014 aferenta unui act aditional incheiat in anul 2013 la un acord cadru din anul 2009, in timpul Guvernului Boc 1 (PD-L + Alianta PSD-PC). Intr-un alt dosar, din 24 decembrie 2015, MSI cere si suspendarea platii transei pe 2015 la acest contract, tot de peste 11 milioane de euro.

Intr-un raspuns transmis luni catre HotNews.ro, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) precizeaza ca „a formulat recurs, in termen legal, impotriva sentintei civile nr. 7979/2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 45482/3/2014*.

Recursul a fost depus la Tribunalul Bucuresti, urmand ca dosarul sa fie transmis la Curtea de Apel Bucuresti, instanta competenta sa solutioneze recursul.

Prin recursul formulat, Ministerul a contestat solutia instantei de fond cu privire la:

1. – admiterea inadmisibilitatii actiunii pentru lipsa procedurii prealabile in ceea ce priveste cererile avand ca obiect:

  • – obligarea membrilor Asocierii de a pastra neschimbata structura acesteia asa cum a fost constituita la momentul depunerii ofertei si atribuirii contractului, pana la data finalizarii contractului;
  • – obligarea membrilor Asocierii de a-si prezentarea disponibilitatea de a incheia cu MCSI un act aditional referitor la modificarile survenite;
  • – obligarea paratilor la prezentarea acceptului tuturor membrilor asocierii cu privire la beneficiarul de drept al transelor de plata ce rezulta din contract;
  • – obligarea paratilor la prezentarea contractului de factoring incheiat intre Asociere si UniCreditbank S.A. si a notificarilor transmise bancii de catre asociere pe baza carora a fost actualizat contractul de factoring.

2. – respingerea cererilor Ministerului privind:

  •  – obligarea noilor membri ai asocierii de a face dovada asumarii tuturor obligatiilor ce le revin prin contract, precum si prezentarea acceptului din partea celorlalti membri ai asocierii privind detinerea/atribuirea calitatii de lider al asocierii de catre noul membru al asocierii care a rezultat in urma schimbarilor /modificarilor in structura asocierii;
  • – prezentarea documentelor care sa ateste ca, in prezent, cel putin unul din membrii noii asocieri detine calitatea de reseller autorizat de Microsoft, conditie minima si obligatorie in  procedura de atribuire  si de asigurare a valabitatii contractului;
  • – notificarea Ministerului cu privire la toate modificarile survenite si justificarea detaliata a acestora;
  • – obligarea paratilor de a pune la dispozitia Ministerului  inscrisurile necesare efectuarii platii in conditii de legalitate, respectiv certificatul de rezidenta fiscala aferent beneficiarului platii;

3. – respingerea cererii de exonerare a Ministerului de la plata penalitatilor de intarziere, intarziere cauzata de imposibilitatea de plata din culpa paratilor, de la data scadentei si pana la efectuarea platii, respectiv: constatarea inexistentei dreptului de creanta al paratilor cu privire la penalitatile de intarziere aferente celei de-a doua transe de plata, ca urmare a neindeplinirii clauzelor contractuale de catre parti.

4. – respingerea cererii de suspendare a executarii contractului in baza prevederilor art. 287 indice 7 din O.U.G. nr. 34/2006″.

  • Curtea de Conturi: Ministerul ar avea de platit penalitati de 3,03 milioane lei pentru ca nu a platit transa pe 2014

In raportul pe 2014 al Curtii de Conturi, se precizeaza ca MSI ar avea de platit penalitati de peste 3,03 milioane lei pentru nerespectarea termenului de plata a transei a doua a contractului cu licente Microsoft:

  • „nu s-a constituit si inregistrat in contabilitate si, implicit, in situatiile financiare intocmite la 31.12.2014 un provizion aferent riscului pe care si l-a asumat MSI, prin neplata contravalorii transei a II-a la contractul de furnizare de produse software Microsoft, incheiat intre Ministerul pentru Societatea Informationala si asocierea formata din D-Con.Net.AG Elvetia (lider de asociere), D-Con.Net GMBH Austria (membru asociere), Comsoft Direct AG Elvetia (membru asociere), Bechtle Holding  Schweiz AG Elvetia (membru asociere) si SC Dim Soft SRL Romania (membru asociere).
  • MSI a decis sa nu efectueze plata contravalorii transei a II-a, in suma de 11.084.730,86 euro, avand scadenta la plata in perioada 24-31.10.2014, intrucat nu au fost respectate prevederile contractuale cu privire la schimbarea denumirii societatilor din cadrul Asocierii, precum si pentru ca au fost utilizate in continuare stampila si antetul firmei D-Con.Net.AG, desi, conform documentelor prezentate, aceasta societate nu mai exista, fapt care a ridicat suspiciuni cu privire la existenta Asocierii.  
  • Abaterea constatata este in cuantum de 3.031 mii lei si reprezinta influenta pe care ar fi generat-o eventualele penalitati contractuale, pe care MSI ar trebui sa le plateasca pentru nerespectarea termenului de plata”, se arata in raportul pe 2014 al Curtii de Conturi.

Intr-un dosar separat, Ministerul Comunicatiilor cere si suspendarea platii a inca 11 milioane de euro, suma aferenta transei pe 2015

Intr-un dosar separat, inregistrat la Tribunalul Bucuresti in data de 23 decembrie 2015, MSI cere suspendarea transei a treia din acest contract cu lidente Microsoft.

  • „Actiunea promovata de Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, ce face obiectul dosarului nr. 47350/3/2015, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti,  se refera la executarea contractului de furnizare produse nr. 37/2013 si la  plata transei a III-a aferente acestuia.
  • Transa a III-a a contractului (24-31.10.2015) se refera la suma de 11.084.730,86 euro, bani pe care MCSI nu i-a virat celor doua firme, intrucat acestea nu si-au indeplinit obligatiile contractuale, nepunand la dispozitie la dispozitie documentele neecesare, pentru efectuarea platii in conditii de legalitate”, se arata intr-un raspuns furnizat HotNews.ro de Ministerul pentru Societatea Informationala.

Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut faptele de care sunt acuzati in dosarul „Microsoft”

Amintim ca in toamna anului 2014, DNA a cerut urmarirea penala pentru 9 fosti ministri intr-un dosar care vizeaza licente Microsoft cumparate de statul roman.

Potrivit anchetatorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

In luna octombrie 2015, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut faptele de care sunt acuzati in dosarul „Microsoft” si ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de instanta suprema, in timp ce Gheorghe Stefan si-a sustinut in continuare nevinovatia, potrivit Mediafax.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a dat o declaratie completa, in care a aratat ca a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat sa discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urma sa isi foloseasca influenta la Guvern pentru avizarea contractului privind licentele Microsoft. Dumitru a spus ca l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia si a avut ulterior o intalnire in timpul careia a inteles ca Bittner stia despre ce este vorba si a solicitat o suma de 3,8 milioane de dolari.

Omul de afaceri a aratat ca l-a anuntat pe Dinu Pescariu cu privire la suma ceruta de Bittner, iar Pescariu a fost de acord, insa a mentionat ca nu are bani si a propus sa intre in afacere si sa achite el suma solicitata, urmand ca ulterior sa recupereze banii. Nicolae Dumitru a mai spus ca, intr-o prima faza, a dat doar un milion de dolari, restul de bani platindu-i in mai multe transe. Ulterior, potrivit lui Dumitru, Alexandru Bittner l-a contactat si i-a spus ca lucrurile „merg greu la secretariatul general al Guvernului” si trebuie sa ia legatura cu Serban Mihailescu.

„M-am intalnit cu Serban Mihailescu, i-am spus despre ce este vorba, ca am intrat in afacere si am garantat cu 3,8 milioane de dolari si i-am dat si lui, din proprie initiativa, 800.000 de dolari, pentru a accelera afacerea, lucru care s-a si intamplat. Intre timp, i-am achitat si lui Bittner restul banilor, pe care i-am platit cash, o parte din ei fiind dusi chiar de catre mine la biroul sau, iar o alta parte au fost transmisi prin intermediul soferului meu Manuel Bercu”, a aratat Nicolae Dumitru in declaratia sa data in fata instantei.

Omul de afaceri a adaugat ca, dupa cateva luni, a avut o noua intalnire cu Bittner, care l-a anuntat ca trebuie sa dea inca un milion de dolari, lucru care s-a intamplat, suma finala ridicandu-se astfel la 4,8 milioane de dolari. Nicolae Dumitru a precizat ca si-a recuperat banii dupa ce Dinu Pescariu ar fi deschis pe numele lui o firma in Elvetia, societate prin intermediul careia a incasat, in total, sapte milioane de dolari, in urma unor contracte fictive de prestari servicii. Acesta a explicat ca din suma de sapte milioane de dolari, 4,8 milioane au fost banii dati lui Bittner, restul fiind comisionul sau.

Nicolae Dumitru a mai spus, in fata instantei, ca in a doua jumatate a anului 2009 a fost din nou contactat de Dinu Pescariu, care i-a cerut 1,9 milioane de euro, suma destinata lui Dorin Cocos, care urma sa-si exercite influenta asupra Guvernului, tot in legatura cu licentele Microsoft.

„I-am dat bani personal lui Cocos urmand ca apoi sa-i recuperez din afacerea Microsoft. Precizez ca am recuperat suma integral, plus un milion de euro de la Dinu Pescariu. Lui Cocos i-am dat banii in transe, prima fiind in valoare de 400.000 de euro”, a spus Nicolae Dumitru.

O parte din dosarul „Microsoft” a ajuns in instanta in 23 martie, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan fiind acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dupa trimiterea unei parti din dosar in instanta, procurorii DNA au continuat ancheta in cazul celorlalte persoane vizate.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

In urma acestui scandal, Microsoft a anuntat ca a initiat un program de informare si transmitere a discount-urilor catre clientii din sectorul public si companiile de stat in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global, pentru a scadea riscul de coruptie in propriul ecosistem de business.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro